rode wijn en sportschool

De waarheid over rode wijn en de sportschool

Al jaren doen wetenschappers onderzoek naar rode wijn en gezondheid, hier teruggebracht tot rode wijn en de sportschool. De popularie media brengt  een wetenschappelijk onderzoek, na verschijning van de resultaten, daarna terug tot een sensationele uittreksel. Daarbij bedenken redacties spectaculaire titels. En ze lichten enkele voorbeelden uit het onderzoek waar ze een aantrekkelijk verhaal over kunnen vertellen. Daarbij lichten ze de informatie correct uiet het verschenen rapport of met heel vrije interpretatie.

Vaak aangehaald onderzoek

In 2012 verscheen het rapport van een onderzoek aan de Universiteit van Alberta. Diverse media pakten het op met populair wetenschappelijke verhalen. Verhalen die draaide rond rode wijn en gezondheid.

Vanaf begin van dit jaar verschijnen er echter ineens verhalen rondom rode wijn en de sportschool. Ze zijn gebaseerd op hetzelfde onderzoek uit 2012. Na het artikel met de titel ‘een glas rode wijn is net zo goed als een uur in de sportschool’ , was dat verder de lijn van de berichtgeving over het onderzoek.

Rode wijn en de sportschool

De basis van het verhaal met de sensationele kop klopt. In rode wijn zit het stofje resveratol. Dat heeft volgens meerdere onderzoeken positieve eigenschappen, die je ook krijgt na een uurtje intensief sporten.

Enkele andere opmerkingen die telkens terugkwamen in de verhalen over rode wijn en de sportschool:

De resultaten van het onderzoek zullen vooral mensen helpen die niet kunnen sporten door een fysieke beperking.

De leider van het onderzoek, Jason Dyck, werd ook regelmatig geciteerd: ‘Door resveratrol verbeterden de fysieke prestaties, de hartfunctie en de spierkracht, op dezelfde manier als na een training in de sportschool’.

En ‘resveratrol kan een training nabootsen voor mensen die niet of weinig kunnen trainen’.

De waarheid over rode wijn en de sportschool

Heeft Jason Dyck deze dingen gezegd? Het zou kunnen. Maar dit is wat hij zei over het bericht dat een glas rode wijn een uurtje in de sportschool kan vervangen: ‘helaas is het niet waar. Ten eerste gebruikten we geen rode wijn. Ten tweede zou je 100, tot misschien wel 1000 flessen wijn moeten drinken om dezelfde hoeveelheid resveratrol binnen te krijgen als wij gebruikten’.

Jason Dyck en zijn team deden onderzoek naar resveratrol en het effect op mensen die al trainen. Resveratrol is overigens een stof dat ook in veel vruchten en ander voedsel voorkomt, en bij rode wijn komt het van de druif. Bij zijn onderzoek ging het vooral om de vraag of resveratrol kan helpen het voordeel van trainen te maximaliseren bij mensen die niet voluit kunnen trainen, zoals bijvoorbeeld hartpatiënten.

Een glas rode wijn als vervanging van de sportschool is dus al onzin. Bovendien  zou je echter ook resveratrol als een prestatieverbeterend supplement moeten gebruiken. Een supplement met een hoeveelheid resveratrol dat ver uitstijgt boven de geringe aanwezigheid in een glas rode wijn.

Meer informatie:

  • Jason Dyck gaf leiding aan meerdere onderzoeken rond resveratrol in 2012 en later op de Universiteit van Alberta. Eén daarvan heet ‘Improvements in skeletal muscle strength and cardiac function induced by resveratrol etc’ Een onderzoek met ratten. Hier de pdf over het onderzoek.
  • Een ander onderzoek (uit 2014). Het heet: Experimental Studies of the Molecular Pathways Regulated by Exercise and Resveratrol. En dan bekeken in ‘Heart, Skeletal Muscle and the Vasculature’. Hier de pdf over het onderzoek.
  • Een interview met Jason Dyck over zijn onderzoek en de misinterpretaties en sensationele berichtgeving.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *