Stormachtig geluk - de omgevallen boom

Stormachtig geluk bij een ongeluk

Gisteren tijdens de storm rijd ik door het bos rond Austerlitz. De wind blaast bladeren, takjes en takken van de bomen. Met een beetje stormachtig geluk kom ik er wel ongeschonden door heen, denk ik. Stel dat er een grote tak op mijn auto valt, dan heeft het zo moeten zijn.

Want ik ben eerst nog bij iemand langsgegaan om wat af te geven en daarna nog benzine gaan tanken. Die tien minuten tot een kwartiertje kan zomaar het verschil maken. Word ik geraakt door een tak, dan is het domme pech. Had ik iets langer blijven praten, dan had de tak er al gelegen.

Als het zou zijn gevallen. Dat doet ie niet. Ongeschonden kom ik aan bij mijn broer.

Stormachtig geluk

Als ik de poortdeur open tref ik hem in de tuin. Ik geef hem een hand en zeg zoiets als, ‘wat een weer ineens hè. Ik ben er gelukkig zonder schade doorheen gekomen’.

Hij wijst achter zich. Dan zie ik de grote boom van zijn rechterburen, het ligt languit in de tuin. Het doorkliefde de heg en de top ligt in de tuin van de linkerburen. ‘Tjonge’, is het eerste dat ik kan uitbrengen als ik dichterbij ben gaan kijken.

‘We hebben stormachtig geluk gehad’, zegt mijn broer, ‘de boom is in tweeën gebroken zonder een huis of ander onroerend goed te raken. Het andere deel ligt in de achtertuin, die kun je hiervandaan niet zien’.

Tien minuten

‘Wanneer is het gebeurd?’, vraag ik.

‘Nog geen tien minuten geleden. We hoorden wat geruis, maar gaven er geen aandacht aan. Daarna volgde een klap toen de boom neerging. Die klap klonk ook gedempt. Te weinig luid eigenlijk om er iets bijzonders aan te verbinden. Maar de boom is neer’.

‘Wat een geluk inderdaad dat het niet deze kant op is gevallen. Ik ga even boven kijken. Heb je al foto’s gemaakt?’.

‘De buurman heeft foto’s gemaakt. Hij is even geweest en belt nu zijn verzekeringsman’.

Van bovenaf

Vanaf de eerste verdieping is de val van de boom goed te zien. De schade aan het hek en de terrasstoelen is aan het zicht onttrokken door het bladerdek. Vanaf de tweede verdieping toont het geheel zich in een ander perspectief. Vanaf  beide verdiepingen is alleen het evenwijdig aan het huis gevallen deel goed zichtbaar. Van de naar achteren gevallen zijtak is alleen de top te zien.

Beneden probeer ik nog even bij die zijtak te komen. Maar de doorgang naar de achtertuin is geblokkeerd. We gaan naar binnen. Wat kunnen we doen. Eerst zullen de hovenier en wellicht de schade-expert van de buurman moeten komen.

Sport

‘We hebben geluk gehad’, zegt mijn broer, ‘geluk bij een ongeluk’. Hij zet de tv aan. We kijken naar het slot van de Tour de France en naar de verrichtingen van Max Verstappen op het circuit van Hongarije. Alsof er niets is gebeurd.

Lees ook het bericht ‘Nikab tegen een zandstorm‘ of ‘Weer- en klimaatcontrole in Californië

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *