- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Tien stappen en de killer app

Vorige week kwam ik killer app Harry tegen. Ik was jarenlang met hem bevriend. Maar op een gegeven moment was ik er klaar mee. Het was die optelsom van onaanwijsbare dingetjes die negatief uitsloegen. Daardoor hoefde het niet meer en doofde de vriendschap geleidelijk.

Toen ik hem zag voelde ik het uitgebreide verleden. Het boek is echter gesloten en de ontmoeting bleef hangen in oppervlakkigheid en ‘hoi’.

Wel kwamen kort daarna twee gedachten omhoog, de tien stappen en de killer app.

Tien stappen

Ik heb hier al eens geschreven over mijn idee van de stappen, de gegarandeerde succesformule. Toen waren het er negen, maar het kunnen er ook zeven of elf zijn. Of tien dus. Want het gaat niet om het exacte aantal, het gaan om het idee.

Harry las de biografieën van succesvolle en liefst ook rijke mensen. Daarna vertelde hij mij en anderen uitgebreid, en tot vervelens toe, hoe je succesvol moet worden.

‘Harry, er zitten minstens twee nadelen aan die biografieën’, zei ik dan. ‘Ze laten het eindresultaat zien en tonen hooguit enkele gebeurtenissen daaraan voorafgaand. Je leest niet de verhalen van al die mensen die ongeveer hetzelfde deden, maar geen succes hadden’.

Het was tegen dovemansoren. Daarom bedacht ik het negen, tien of elf stappenidee. Ik vertelde hem, ‘om succes te hebben moet je alle stappen doorlopen van begin tot eind. Je kunt pas naar de volgende stap als je de vorige met succes hebt afgerond. Zo’n stap kan een taak zijn die moet worden volbracht of kennis die je hebt verkregen. Jouw probleem, Harry, is dat je stappen over denkt te kunnen slaan doordat je je spiegelt aan mensen van wie je die stappen niet ziet’.

Eindproduct

Harry zag altijd alleen het eindproduct. Maar aan het eindresultaat is vrijwel nooit te zien welke moeite is gedaan daar te komen. Voor iemand die bekend is met het grafische vak kan een boek een eenvoudig te maken eindproduct zijn. Maar het gedrukte boek is de laatste fase van het proces. Ervoor liggen het onderzoeken, de interviews, het schrijven, corrigeren en wellicht fotograferen en allerlei andere taken.

Killer app

Harry had het de laatste jaren ook altijd over de killer app. Hij wilde een toepassing bedenken waar iedereen wereldwijd op zat te wachten. Vervolgens deed hij van alles. Behalve datgene wat zou kunnen leiden tot de vonk om een killer app idee te krijgen.

Natuurlijk kan zo’n killer app schijnbaar vanuit het niets invallen. Bijvoorbeeld onder de douche of tijdens een wandeling. Maar vrijwel altijd is ook dan het idee voor zo’n wereldschokkende toepassing het resultaat van een zoektocht. Een ingeslagen weg op zoek naar de invulling van iets dat wellicht nog onbekend is.

Zoals Archimedes van alles deed om een probleem op te lossen en de oplossing vond toen hij in bad zat. En Thomas Edison de gloeilamp uitvond na honderden mislukte gloeilampen te maken. Over die honderden pogingen had hij het nooit meer. Ok één keertje nog, toen een verslaggever hem ernaar vroeg. De man vroeg hoe Edison het vond dat hij honderden keren had gefaald voor hij de goede gloeilamp uitvond. Edison antwoordde, “ik heb niet honderden keren gefaald, ik heb honderden manieren gevonden die niet werken”.