- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Verwijderen van dubbele bestanden

Dit bericht gaat over het verwijderen van dubbele bestanden. Het is een gevolg van mijn ervaring dat het goed is af en toe je computer schoon te maken. Bij Windows is er een allerbeste manier om dat te doen; het formatteren van de harde schijf en opnieuw installeren van het besturingssysteem, Windows dus.

Windows 10

Omdat Windows 10 eraan komt, een upgrade, dacht ik dat het slim was nog even de bovenbedoelde schoonmaak uit te voeren. De nieuwe versie komt dan op een snelle computer zonder achtergebleven bestanden, niet ontdekte malware en andere overbodigheid.

De eerste actie voor een schoonmaak is het veiligstellen van gegevens. Vanzelfsprekend zijn die teksten en andere gegevens ook al in een backup meegenomen, maar ik wil ze ook onder handbereik houden. Dus zet ik ze in een tijdelijke map op een externe harde schijf. Dan kan ik ze direct na het opnieuw installeren weer in hun ‘onderhanden’ map zetten.

Er was echter één probleem, die externe harde schijf zat boordevol en er was geen ruimte genoeg over.

Verwijderen van dubbele bestanden

Tegenwoordig hebben harde schijven enorme opslagruimte. Dat is prettig. Maar ongemerkt krijg je bij het archiveren op zo’n moderne harddisk dubbele bestanden. Voor ik mijn computer kon schoonmaken moest ik dus aan de slag met het verwijderen van dubbele bestanden op de externe harddisk.

Software

Jaren geleden heb ik al eens diverse programma’s bekeken om dit probleem op te laten lossen, zonder ‘handmatig’ door alle mappen te hoeven lopen. Eén programma stak met kop en schouders boven de anderen uit, of beter gezegd paste het best bij mijn eisen: eenvoudig in gebruik en met juist voldoende mogelijkheden om het naar mijn hand te zetten.

Dat programma is duplicate file finder, wat bijna een letterlijke vertaling is van wat ik wilde, een dubbele bestanden zoeker. Het is gratis, tenzij je alle aanwezig functies wilt gebruiken.

Gebruik

De gratis versie van Duplicate file finder is voldoende. Je geeft de mappen aan waarin je naar dubbele bestanden wilt zoeken en drukt op de startknop. Als je wilt kun je filters aanbrengen. Maar waarom zou je dat doen? Is het werkelijk zinvol of nodig een dubbele foto of muziekbestand te bewaren op een harde schijf?

Zelf gebruik ik het programma in zijn meest basale stand. Dat betekent zoeken naar bestanden die in bits en bytes exact dubbele bestanden zijn. Daarmee worden ook bestanden gevonden die van naam zijn veranderd. Bijvoorbeeld wanneer je één fotobestand hebt gelaten zoals de camera het opsloeg (bijv. IMG_00351.jpg) en hetzelfde bestand ook ergens hebt bewaard onder een andere naam (bijv. Tuinfoto_Bilthoven_2012_04.jpg).

Mappen

Persoonlijk vind ik het verstandig een harde schijf niet in zijn geheel te doorzoeken. Ik heb de mappenstructuur redelijk logisch opgebouwd en doorzoek het in clusters van mappen, met submappen, waarin ik dubbele bestanden kan veronderstellen.

Een gehele harde schijf ineens doorzoeken kost enorm veel tijd, zeker bij bits en bytes vergelijken. Bovendien moet het programma alle bestandsvergelijkingen in het werkgeheugen bewaren. Het doorzoeken van bestanden met overeenkomende bits en bytes kost nogal wat tijd en bovendien wil ik niet tegen een geheugenprobleem oplopen.

Schrikken

De harde schijf is 2 terrabyte. Na het doorlopen van een map ‘Documenten’ van 140 GB heeft duplicate file finder zo veel dubbele bestanden gevonden, dat verwijderen van dubbele bestanden liefst 28 GB aan vrije ruimte oplevert. Het is even schrikken, maar daarna natuurlijk een stimulans om verder te gaan.

Na het vinden van de dubbele bestanden wordt overigens een lijst getoond met het zoekresultaat. Daarin kun je eventueel voor verwijderen nog handmatig veranderingen aanbrengen.

Voornemen

Uiteindelijk heb ik nadat het programma zes mappen heeft doorlopen 119 GB harde schijfruimte vrij gemaakt. Ik neem me voor evenals het schoonmaken van de computer, door het formatteren en opnieuw installeren van de besturingssoftware, ook vaker het verwijderen van dubbele bestanden uit te voeren.