Kippige kip

Zo kippig als zijn kippen

‘Hij is zo kippig als zijn kippen’, zegt de dochter van Gerrit lachend. Ik maakte een opmerking toen Gerrit een bril opzette.

‘Ik ben niet kippig’, reageert Gerrit geprikkeld, ‘ik ben verziend. Kippig is iemand die bijziend is en dus niet goed in de verte kan kijken’.

‘Dus jij hebt een leesbril?’, vraag ik voor de duidelijkheid.

‘Ja, iemand die verziend is heeft een leesbril en iemand die bijziend is een bril voor veraf. Wil je beide dan moet je naar multifocal’, antwoord Gerrit nog enigszins toornig.

‘Muuaah, ik wist wel dat je niet kippig was hoor’, zegt zijn dochter, ‘want eieren leggen kun jij niet. Maar je bent wel hanig’.

Gerrit lacht alweer, ‘ja, hanig ben ik wel. Ik heb gisteren overigens meerdere leesbrillen gekocht in mijn sterkte. Afgelopen week was ik op mijn bril gaan zitten. Een aantal exemplaren onder handbereik leek me daarom wel handig’.

Kippig

Het woord kippig is inderdaad afgeleid van de kip. Het wordt al minstens twee eeuwen gebruikt. De kip wordt niet alleen in ons land verbonden aan verziendheid. Ook in andere landen worden problemen met zien geassocieerd met de kip.

Waar het woord kip vandaan komt is overigens minder bekend. Taalwetenschappers houden het erop dat het is ontstaan uit de spreektaal. Het zou oorspronkelijk een uitroep zijn geweest, gebaseerd op de klank die een kip maakt.

Scherp zien

‘Kippen zijn niet bijziend, ze zien juist heel scherp’, zegt Gerrit, ‘ik gebruik voer waarin ook zwarte zaadjes zitten. Die vinden ze het lekkerst van alle zaadjes. Als ik zo’n zwart zaadje laat vallen hebben ze het vaak voor het de grond raakt al te pakken. Andere zaadjes laten ze gewoon vallen, die vinden ze te ordinair’.

‘Maar zien ze jou ook van ver al aan komen lopen met die zak voer?’, vraag ik.

‘Ja, volgens mij wel. Als ik de deur uitkom verzamelen ze zich al en komen naar me toe’.

‘Het kan ook zijn dat ze op beweging reageren’, zeg ik, ‘dan zien ze je niet, maar reageren ze op de beweging’.

‘Of ze ruiken hem, de stinkerd’, reageert de dochter van Gerrit met een vette lach.

Beter horen

‘Of ze horen het. Ik heb wel eens gelezen dat kippen heel goed kunnen horen. Hun gehoor beschadigt evenals dat van mensen door hard geluid. Maar bij de kip herstelt het zich, terwijl het bij mensen permanent is. Wetenschappers onderzoeken nu hoe het komt dat het bij de kip regenereert. Het heeft iets te maken met de haarcellen. In het oor van een kip zitten waarschijnlijk moleculen die kapotte haarcellen vervangen voor nieuwe. Ze willen nu kijken of met die moleculen ook het menselijke gehoor vernieuwd kan worden na beschadiging’.

‘Interessant. Als ze nu ook nog moleculen vinden die de kegeltjes en staafjes in mijn ogen vernieuwen dan zou ik minder kippig zijn’, zegt Gerrit.

‘Bij jou is het meer het verbeteren van je blinde vlek’, grapt de dochter van Gerrit.

‘Je zal de gele vlek bedoelen, schatje. Je had echt wat beter moeten opletten bij biologie’, besluit Gerrit het onderwerp rond zijn nieuwe leesbril.

Meer informatie

  • Kelley e.a. deden onderzoeken naar moleculen die haarcellen vernieuwen (PDF - 264,73 KB)
  • Corey and Breakefieldt schreven een rapport over de ontwikkelingen in het binnenoor (PDF - 1,16 MB)
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 31 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *