- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

De beste ideeën komen vanuit eigen problemen

Er wordt me wel eens gevraagd hoe ik goede ideeën krijg en hoe ik enigszins kan voorspellen of een productidee levensvatbaar is. Soms antwoord ik dan ‘oplossingen voor je eigen problemen, leiden tot de beste ideeën’.

Er zijn natuurlijk allerlei antwoorden op de gestelde vraag te geven. Als ik het hier eenvoudig wil houden zeg ik: er zijn twee soorten ideeën. Ideeën ontstaan vanuit een probleem van iemand zelf en ideeën bedacht vanuit een verwacht probleem van een ander.

Vanuit je eigen leven

Bij de eerste ben je eenvoudig met de voortgang van je leven bezig. Wanneer je dan tegen een probleem oploopt, zoek je daar een oplossing voor. Zo’n probleem kan van alles zijn, een wezenlijk probleem of een vraag die je jezelf stelt (noem het verwondering).

Bij de tweede soort ideeën heb je geen probleem, maar denk je dat een ander die wel heeft. Om welke reden ook ga je daar een oplossing voor bedenken.

Producten en diensten

Waarom zeg ik, ‘oplossingen voor je eigen problemen, zijn de beste ideeën’.
Omdat in de praktijk blijkt dat het zo is.

Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die we als succesvol beschouwen, denk aan Apple, Microsoft, Google, Facebook, maar ook de latere successen van Airbnb, snapchat en dergelijke. Het zijn allemaal voorbeelden van bedrijven waarvan de initiatiefnemers begonnen vanuit een eigen probleem.

Apple

Steve Wozniak was als jongen met elektronica en techniek bezig. Op een gegeven moment wilde hij een computer. Die waren er al wel, maar niet met zijn specifieke wensen. Daarom bouwde hij het zelf. Dat was het begin van Apple.

Natuurlijk stelde zijn vriend Steve Jobs daarna de vraag of er wellicht meer mensen zo’n computer wilde. Maar het begon met het eigen probleem. Daardoor was er motivatie, doorzettingsvermogen en alles wat nodig is om een idee te realiseren.

Denk nu niet dat het daarna anders ging bij Apple. Alles wat daarna werd gemaakt kwam ook voort uit eigen wensen. De iPod was een lang gekoesterde wens van ontwerper Jonathan Ive en de iPhone een slimme telefoon zoals Steve Jobs die zelf graag wilde.

Microsoft, Google en Facebook

Ook Bill Gates ging, bij afwezigheid van producten die hij wilde, zelf aan de slag. Hij schreef software om, op zijn manier, te kunnen werken met de Altair computer.

Larry Page en Sergey Brin maakten een eigen zoekprogramma. Niet omdat ze dachten dat anderen die wilden of omdat ze een commercieel product wilden, maar omdat ze bij hun promotieonderzoek tegen beperkingen aanliepen bij de bestaande zoekprogramma’s.

Mark Zuckerberg van Facebook was student en stoorde zich aan het papieren smoelenboek. In een tijd van computers moest dat toch anders kunnen, dacht hij, en hij ging aan de slag.

Allen kregen de beste ideeën en hun succesvolle bedrijven door het nadenken over een persoonlijk probleem of wens.

De beste ideeën

Natuurlijk kunnen goede ideeën voortkomen uit de vraag welke problemen je voor een ander kunt oplossen. De beste ideeën komen echter voort uit zaken waar je zelf tegenaan bent gelopen. En als je daarna de kennis, financiën en dergelijke hebt om je idee zelf uit te voeren, dan ben je zoals ze zeggen spekkoper.

Zie ook het overzicht met berichten over en met ideeën