Edward 'Easy Eddie' O'Hare

Easy Eddie (verhaal 1)

In de twintiger jaren van de vorig eeuw was Al Capone een beruchte crimineel. Hij was een machtig man in Chicago en hield zich met van alles bezig, van illegale drankdistillering tot prostitutie en moord.

Al Capone had een advocaat met de bijnaam “Easy Eddie.” Hij was erg goed in de omgang met politie en politici. De juridische slimmigheid van Easy Eddie hield Al Capone voor lange tijd uit de gevangenis.

Capone was hem daarvoor heel dankbaar en toonde zijn waardering door Easy Eddie een hoog honorarium te betalen. Easy Eddie leefde er goed van. In Chicago leefde hij met zijn familie op een groot, omheind landgoed met personeel en voorzien van alle gemakken van die dagen. Dat hij zich had omringd met criminele wreedheid nam Easy Eddie voor lief.

Zwakke plek

Easy Eddie had echter één zwakke plek. Hij had een zoon waar hij zielsveel van hield. Hij deed alles voor die jongen en het ontbrak de jongen aan niets. Hij kreeg mooie auto’s, vakanties en een luxe leven en Easy Eddie zorgde voor een goede opleiding. Geld speelde geen rol als het om zijn zoon ging.

Easy Eddie was diep betrokken bij de georganiseerde misdaad in Amerika. Maar zijn zoon probeerde hij het verschil tussen goed en kwaad te laten kennen. Eddie wilde dat zijn zoon een beter mens was dan hijzelf.

Easy Eddie

Er waren echter twee dingen die hij zijn zoon niet kon geven, een goed voorbeeld als mens en een goede naam. Daarom nam Easy Eddie op een dag een moeilijke beslissing. Hij besloot naar de autoriteiten te gaan en de waarheid over Al Capone te vertellen. Daarmee kon hij eerherstel verdienen voor zijn bezoedelde naam en zijn zoon een schijn van integriteit bieden.

In 1930 ging Easy Eddie naar John Rogers, een journalist, en vroeg hem een afspraak te regelen met de IRS, de Amerikaanse belastingdienst. Capone was niet makkelijk te pakken op zijn criminele activiteiten. Met de hulp van Easy Eddie lukte het Frank J. Wilson van de IRS in 1933 Capone voor belastingontduiking achter de tralies te krijgen voor de toen hoge straf van 11 jaar.

Vervroegde vrijlating

auto van vermoorde Easy EddieOmdat Capone leed aan dementie door syfilis werd hij eerder vrijgelaten op 16 november 1939. Een week voor de vrijlating van Capone, op 8 november, reed Easy Eddy weg van zijn kantoor. Nabij een kruising kwam er een zwarte wagen naast hem rijden. Twee schutters opende het vuur en hij was op slag dood.

Politie vonden in zijn zakken een rozenkrans, een kruisbeeld, een religieus medaillon, en een gedicht dat Easy Eddie had geknipt uit een tijdschrift. Easy Eddie stierf eenzaam op 46-jarige leeftijd in een gloed van geweervuur, maar in zijn ogen had hij zijn zoon een groot geschenk gegeven.

Het gedicht

De klok van het leven wordt slechts één keer opgewonden,
en geen mens heeft de macht om te zeggen wanneer de wijzers stoppen,
op een laat of vroeg uur.
Nu is de enige tijd die je hebt.
Leef, heb lief en zwoeg naar eigen inzicht.
Heb geen vertrouwen in tijd.
Want de klok kan ineens stilstaan.

ZIE OOK: Butch O’Hare (verhaal 2)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 augustus 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *