Een bekertje koffie

Bekertje koffie in veiligheid brengen

Stel je voor, op tafel staat een bekertje koffie. Zo’n wit geribbeld of gekleurd bekertje. Je gesprekspartner of een ander heeft het op tafel gezet. Ineens zie je in je geestesbeeld het bekertje koffie over de tafel gaan. Omgevallen, omgeslagen. Wanneer je dat beeld krijgt wanneer je met bekenden bent, zul je het kopje waarschijnlijk in een andere positie zetten. Ik doe dat.

Intuïtie

Over hoe zo’n beeld, sommige mensen noemen het gevoel of intuïtie, ontstaat zijn allerlei verklaringen te geven. Ik houd het op ervaring en het combineren van inzichten in de situatie. Wanneer de gesprekspartner bijvoorbeeld hevig met zijn armen beweegt om zijn woorden kracht bij te zetten, is de kans dat hij het bekertje koffie een keer om slaat groter dan bij een gesprekspartner die vooral achterover zit met zijn armen over elkaar.

Een bekertje koffie op een tafelrand is ook een risico. Helemaal wanneer er veel tijdschriften of andere stapeltjes papier op de tafel liggen. Daarmee kan immer het bekertje van de tafel worden geschoven.

Geen bewijs

Van al die keren dat ik het bekertje koffie ongevraagd in een, in mijn ogen, veiliger positie zette of de gesprekspartner waarschuwde, heb ik geen bewijs of het bekertje om zou zijn gegaan. Ik heb het dan immers al op een minder gevaarlijke plek gezet.

Bekertje koffie om

Afgelopen woensdag zat ik echter in een gesprek met mensen die ik voor het eerst ontmoette. Het geestesbeeld van het omvallende bekertje koffie verscheen. Ik schatte de situatie in en besloot niets te zeggen of doen.

Het duurde minder dan vijf minuten. De gesprekspartner van het bekertje dat ik in gedachten had pakte een map van tafel en sloeg in die handeling het bekertje koffie om. Het was een behoorlijke slag, waarbij het nog bijna volle bekertje grotendeels werd geleegd.

Leedvermaak

Gisteren vertelde ik het verhaal aan twee vrienden. We zaten aan de koffie. Terwijl ik het vertelde stond ik op en vertelde het verhaal rondlopend in het kantoor, ik weet niet waarom. Toen ik was uitgesproken proestte de vriend waar ik naast had gezeten het uit.

‘Koffie drinken en lachen gaan niet samen’, verontschuldigde hij zich voor de koffie die over de tafel, zijn kleren en de vloer weg liep.

Ik realiseer me dat ik moet blijven luisteren naar dat stemmetje dat zich zich soms zachtjes en soms luid laat horen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 augustus 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code