Edward & Edward (verhaal 3)

— Dit verhaal over Edward hoort bij de berichten Easy Eddie en Butch O’Hare —

Easy Eddy is in 1893 geboren in St. Louis als Edward Joseph. Hij werd door zijn vrienden al snel EJ genoemd. Zijn ouders, Patrick en Cecelia, waren kort daarvoor vanuit Ierland naar Amerika geëmigreerd.

Op 4 juni 1912 trouwde hij met Selma Anna Lauth. Ze gingen boven de groentezaak van haar vader wonen in de Franse wijk Soulard in St. Louis. Hier werd twee jaar later, op 13 maart, hun zoon Edward jr. geboren. In 1919 volgde de eerste dochter Patricia en in 1924 kwam Marilyn.

Advocaat

In 1917 was Edward sr. afgestudeerd aan de St. Louis University. Hij was altijd een handige jongen geweest en succesvol in studie en handel. Hij kon zich goed redden, maar voor het echte werk moest hij uiteindelijk toch zijn bar exam halen, waardoor hij als advocaat mocht gaan werken.

Kort voor de geboorte van zijn derde kind kreeg hij zijn diploma en ging bij een advocatenkantoor werken. Daarnaast werd hij manager van de hondenrennen in Chicago, Boston en Miami en begeleidde als jurist Owen Patrick Smith, de uitvinder van het mechanisch rennende konijn langs de hondenracebaan.

Edward & Edward

Edward sr. and Edward jr.

Edward en Butch O’Hare

De zaken gingen goed en het gezin verhuisde naar een nieuw huis in de wijk Holly Hills. Een huis met een zwembad en een schaatsbaan. Hij maakte ook meer tijd vrij voor zijn kinderen. Regelmatig kampeerden ze bij de Meramec en Gasconade rivieren. Daar gingen ze ook jagen en al snel waren zowel Edward sr. als zijn zoon Edward scherpschutters.

Senior bleef een handige zakenman die naast zijn juridische werk ook andere baantjes aanpakte. Nadat hij enthousiast piloot was geworden ging hij als eerste piloot werken voor een bedrijf dat post vervoerde. Regelmatig zat zijn zoon naast hem en geleidelijk liet hij hem het stuurwiel overnemen.

Nadat de oude Edward zijn zoon bij thuiskomst een keer lui op de bank had aangetroffen stuurde hij hem naar de Western Military Academy in Alton, Illinois. Vader senior had alles over voor zijn zoon over, maar ledigheid was een slechte basis voor een goede toekomst.

Nieuwe richtingen

Na het overlijden van Owen P. Smith op 15 januari 1927 ging senior diens landgoed in Chicago en overige nalatenschap beheren. Hierdoor kwam hij vaker in Chicago. Geleidelijk begon hij ook daar voor zichzelf handel te ontwikkelen.

Later dat jaar wilden hij en Selma scheiden, maar de kerk gaf geen goedkeuring en de scheiding kon niet worden uitgesproken. Edward sr. verhuisde naar Chicago, Selma bleef met de dochters in St. Louis en Edward jr ging naar de US Naval Academy (een militaire officiersopleiding) in Annapolis.

Edward sr bleef nauw contact houden met zijn ex-vrouw en ging regelmatig naar het op 450 km afstand gelegen St. Louis. Daarnaast probeerde hij tijd vrij te maken om met zijn zoon activiteiten te blijven ontplooien.

Al Capone

Chicago was rond die tijd de stad van Al Capone en waren verschillende gelegenheden waarop Edward sr en Capone elkaar ontmoetten. Zo waren ze beiden bij de ontvangst van Francesco de Pinedo die een tussenstop maakte tijdens zijn beroemde transatlantische vlucht in 1927.

Maar de echte band ontstond op de hondenracebaan. Senior beheerde de rechten op het mechanische konijn en Capone wilde racebanen met dat konijn. Burgemeester Johnny Patton bracht ze bij elkaar. Het klikte tussen de twee en ze gingen zowel zakelijk als juridisch samenwerken. Bij veel activiteiten was Edward het gezicht naar buiten en bleef Capone op de achtergrond.

Edward jr.

Zijn zoon maakte inmiddels carrière in het leger. Maar hij ondervond daarbij problemen door de slechte reputatie van zijn vader. De werkzaamheden voor Capone en andere criminelen in zowel Chicago als daarbuiten had de familienaam besmet.

Senior zat in een dilemma. Hij besloot met alle risico’s van dien voor zijn zoon te kiezen.

Nationale helden

Als klokkenluider en kroongetuige tegen Al Capone werd  ‘easy Eddie’ O’Hare sr. een nationale held. Als piloot in de tweede wereldoorlog met een medal of honor werd zijn zoon Edward ‘Butch’ O’Hare jr. ook een nationale held

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 augustus 2011 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *