graf van Al Capone

Zoek een graf in een enorme database

Eergisteren schreef ik een bericht over Edward en Edward. Tijdens het schrijven vroeg ik me af of Al Capone een graf heeft. En zo ja, hoe het eruit ziet of zag. Al vrij snel kwam ik op de site “find a grave”, oftewel zoek een graf.

De site “zoek een graf” is een enorme database met allerlei gegevens over de laatste rustplaats van mensen. Hoewel het een Amerikaanse site is, zijn er ook allerlei gegevens te vinden van mensen die elders in de wereld zijn begraven. Dat komt omdat “zoek een graf” wordt bijgehouden en gevuld met informatie van bezoekers, genealogische verenigingen en het International Wargraves Photography Project.

Momenteel, halverwege 2015, bevat de website grafgegevens van ruim 132 miljoen overledenen wereldwijd en meer dan 75 miljoen foto’s. Bij veel records is een, soms uitgebreide, biografie toegevoegd, zijn GPS en Google Maps gegevens aanwezig en hebben mensen hun bijdragen met andere gegevens aangevuld.

Zoek een graf

De website “Zoek een graf” is in 1995 gestart door Jim Tipton uit Salt Lake City. Zijn hobby is het bezoeken van begraafplaatsen van bekende personen. Hij maakte van zijn bescheiden database een forum en maakte er in 1998 een min of meer commerciële website van graven van bekende personen.

Vanaf 2000 konden bezoekers geleidelijk ook onbekende personen toevoegen. Het werd meestal gedaan als een soort nagedachtenis aan de overleden familielid of vriend.

In 2013 verkocht Jim Tipton de website aan het genealogie bedrijf Ancestry.com, dat al geregeld bezoekers naar de website “zoek een graf” doorverwees. Gegevens van begraafplaatsen zijn immers interessante informatie voor mensen die bezig zijn hun stamboom uit te zoeken.

De verkoop aan Ancestry.com betekent betere service, taalondersteuning, meer platformen (ze zijn bezig met een app) en andere verbeteringen. Maar de kans is ook groot dat je binnenkort alleen nog bij de informatie kunt komen door in te loggen en een abonnement te nemen.

Het graf van Al Capone

Al Capone heeft een graf. Maar hij blijkt twee ingangen te hebben in de database van “zoek een graf” en daarop staan twee verschillende graven. Wellicht dat er één een familiegraf is en de ander slechts een gedenkplaat. De biografieën zijn hetzelfde bij de twee ingangen, bij één is ook informatie te vinden over zijn ouders, broers, zuster en kinderen.

Andere buitenlanders

Graf van Michael Jackson

Graf van Michael Jackson op Woodlawn Cemetary in Detroit

Het is vrij makkelijk zoeken op “zoek een graf” dus voor dit bericht ook nog snel wat andere graven bekeken. Hier de links naar die van Michael Jackson, Marilyn Monroe, John F. Kennedy, Elvis Presley, Jim Morrison, Edith Piaf en Mao Tse-Tung.

De laatste drie heb ik toegevoegd om te laten zien dat ook graven buiten Amerika worden gevonden. Overigens moet je bij het zoeken soms rekening houden met de echte naam van een persoon en dus niet zoeken op de artiestennaam.

Zoek een graf van Nederlanders

Er zijn ook graven van Nederlanders opgenomen in de database “Zoek een graf”. Op moment van dit schrijven zijn het de graven 127 Bekende Nederlanders. Daarbij zijn historische figuren als Willem van Oranje en Michiel de Ruyter, het circusechtpaar Herman Renz en Diana  (dat tezamen overleed bij een brand van hun stacaravan), Van de drie grote conferenciers (Sonneveld, Kan en Hermans) en de drie grote auteurs (Ree, Hermans en Mulisch) is alleen Wim Sonneveld te vinden. Wel is er een verwijzing naar de graven van Frans Kellendonk en Godfried Bomans.

Wie toch nog eens verder wil zoeken op Nederlanders kan eens kijken op de website online-begraafplaatsen, met ruim 900.000 vermeldingen. Daar vond ik Toon Hermans. Wim Kan is gecremeerd in Arnhem en dus niet te vinden bij de begraafplaatsen. Willem Frederik Hermans is ook gecremeerd. Harry Mulisch is begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam, maar niet te vinden op de website online-begraafplaatsen. Gerard Reve is begraven op de Nieuwe Begraafplaats in Machelen-aan-de-Leie (België).

Roeland Koning van Studio Koning heeft een uitgebreide pagina met graven van bekende Amsterdammers. Amsterdammer is overigens een rekbaar begrip, want de Utrechter Wim Sonneveld is ook op de pagina van Studio Koning te vinden, omdat Sonneveld in Amsterdam woonde en daar is begraven.

Een jong initiatief is de website Graftombe. Daar is de ambitie zo veel mogelijk begraafplaatsen digitaal te ontsluiten voor genealogen en andere belangstellenden.

Aanvullende informatie, juli 2021

Ik kom nog regelmatig op “vind een graf” als ik genealogisch onderzoek doe. Het leuke daarbij is dat meerdere verhaaltje daar niet van algemene bronnen komen van familieleden. Die geven soms details waarop ik verder kan zoeken.

Medio juli 2021 keek ik weer eens hoeveel Nederlanders zijn geregistreerd. Dat is moeilijk te achterhalen. Want een Nederlandse achtergrond en een graf in Nederland zijn verschillende grootheden. Na vijf jaar zijn er vanzelfsprekend mensen bij gekomen. Opvallend is daarbij een probleem voor de toekomst van de site, mensen laten zich vaker cremeren:

  • Op zoekwoord ‘Netherlands’ verschijnen 379 personen.
    • Daarbij bijvoorbeeld ook Anne Frank. Zij overleed in Bergen-Belsen. Maar er is ook een Cenotaaf (gedenkteken ter nagedachtenis) vermeldt in Hollywood.
    • En er staan ook personen tussen die alleen een ‘vage’ band hadden met Nederland, zoals Maria van Hongarije. Dat komt doordat ‘Netherlands’ in hun begeleidende tekst staat.
  • Bij zoekwoord ‘Nederland’ verschijnen slechts 3 personen: Pim Fortuyn, Walt ‘Buddy’ Davis en de schrijver Havank. Deze drie slechts omdat ook alleen in hun tekst ‘Nederland’ voorkomt.
  • Er is duidelijk iets veranderd in de zoekmogelijkheden. Dat maakt af en toe eens door de site scrollen niet minder interessant.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 8 augustus 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *