verschoven neus op voorkoofd

De verschoven neus, nog even wachten

Ik heb al vaker aan de verschoven neus gedacht. Het idee dat God, of een evolutionaire schepper, de neus op de verkeerde plaats in het gezicht heeft gezet. Nu ben ik inmiddels gewend aan het menselijk gezicht; de huidige plek komt me daarom niet vreemd voor. Maar als ik, zoals gisterenavond weer, lekker onder de dekens wil kruipen dan denk ik het weer.

Met mijn ogen wil ik onder de dekens, in de donkere ruimte. Maar met mijn neus wil ik wel gewoon lekker adem kunnen halen.

De verschoven neus

Wanneer we plaatjes van Aliens zien in Science Fiction boeken en films, dan zit daar de neus soms boven op het hoofd of voorhoofd. Er zijn dus meer mensen die ideeën hebben rond de verschoven neus. Of wellicht hebben zij het al gezien en blijft het voor ons, eenvoudiger mensen, verborgen.

Holoprosencefalie

Neus op voorhoofdIk weet dat er een aandoening is, holoprosencefalie, waarbij sommige patiënten een verschoven neus hebben. De neus zit dan op het voorhoofd in plaats van de plek waar wij mensen, op dit moment in de evolutie, de neus hebben, van tussen de ogen tot iets boven de mond.

Holoprosencefalie is een stoornis waarbij de grote hersenen zich niet splitsen in een linker- en rechterhelft. Ze blijven aan elkaar zitten en dat heeft allerlei gevolgen, die verschillen van patiënt tot patiënt.

Holoprosencefalie komt bij 1 op de 250 zwangerschappen voor. Maar de zwangerschap eindigt dan meestal in een miskraam. Bij pasgeborenen komt het 1 op de circa 15.000 keer voor.

Falie

Holoprosencefalie is overigens opgebouwd uit Holo, wat ‘geheel’ betekent, en prosencefalie, wat een naam is voor de grote hersenen. Even hoopte ik nog dat in het woorddeel falie een mogelijke oplossing zat. Wellicht zou het kunnen helpen een verschoven neus te veroorzaken. Je kunt immers iemand op zijn falie geven.

Maar wanneer je geen holoprosencefalie hebt, en gelukkig is dat zo bij de meeste mensen, zijn je hersenen al gesplitst. Door een klap op je falie zullen die hersenhelften niet weer aan elkaar gaan. En als dat al zou gebeuren, dan is het nog de vraag of dat een verschoven neus tot gevolg heeft.

Bovendien is een falie, een 19e eeuwse zwarte doek die vrouwen over het hoofd of de schouders droegen. Iemand op zijn falie geven is daarmee een vreemde actie, een klap tegen het zwarte doek oftewel het hoofd of de schouder.

Voor mijn lekker-onder-de-dekens is het dus geen oplossing.

Slapen

Gisteren dacht ik dus weer aan de verschoven neus. Dat kwam niet omdat het af en toe gewoon lekker is diep onder de dekens te kruipen. Het kwam door twee muggen. Tegen dat gezoem en een mogelijke prik van hen bestaan slechts twee oplossingen: doodslaan of diep weg duiken.

En bij dat laatste kom je uiteindelijk in de problemen. Want wanneer je geheel onder de dekens verdwijnt krijg je op een gegeven moment ademnood.

Oplossing

Er is vast een oplossing te bedenken, van de klamboe en de snorkel op een duikbril tot producten voortgekomen uit nieuwe ideeën. Het heeft zeker geen zin op evolutie te wachten; denk alleen maar aan hoe lang de overbodige verstandkies ons blijft achtervolgen.

Vooralsnog is er maar een oplossing, wanneer de verschoven neus gewenst is tegen de muggen: in slaap vallen en de schade, muggenbulten, de volgende ochtend overzien.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 augustus 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *