Alexander de Kolenbrander (Jan Luyken)

Alexander de Kolenbrander

‘Alexander de Kolenbrander is een goede kandidaat’, riep iemand baldadig. De bisschop van Comana was overleden. Bisschoppen uit de streek kwamen samen om een nieuwe bisschop te kiezen. Gregorius Thaumaturgus van Neocaesarea, voorzitter van de vergadering waarbij ook gelovige leken aanwezig waren, had gevraagd of er onder de aanwezigen een geschikte kandidaat was.

‘Let niet op uiterlijk, het gaat om de ziel’, had Gregorius de aanwezigen op het hart gedrukt. Er werden diverse namen geroepen. Tot iemand dus riep ‘Alexander de Kolenbrander is een goede kandidaat als we niet op uiterlijk hoeven letten’.

Even leek Gregorius verbaasd en maakte aanstalten de wilde roep te negeren. Maar hij geloofde niet in toeval en zag in de onbehouwen suggestie de stem van God. ‘Wie is deze Alexander?’, vroeg hij, ‘laat hem tot mij komen’.

Alexander de Kolenbrander

Alexander de Kolenbrander werd naar voren gebracht met zijn zwarte gezicht, bezwete lichaam en in zijn oude gescheurde kleding. De menigte lachte. Alexander was een bron van leedvermaak zoals hij daar stond voor de Griekse bisschop Gregorius Thaumatugus. Maar de voorzitter hield zijn lachen in en nam Alexander de Kolenbrander apart.

Alexander de Kolenbrander vertelde hem dat hij een Grieks filosoof was. Hij had het geloof ontdekt en het evangelie gelezen. Daarop besloot hij alle wereldse zaken op te geven en een teruggetrokken leven te leiden als kolenbrander, om god in alle rust te dienen.

Gregorius beval zijn dienaren Alexander te wassen en hem schone kleren aan te trekken. Daarna liet hij hem plaatsnemen in de vergadering. De aanwezige bisschoppen stelden hem vragen over het geloof en het leven. De wijsheid van Alexander de Kolenbrander overviel hen.

Was dit dezelfde zwarte, stinkende man die kort daarvoor door hen met hoongelach was ontvangen. Alexander werd met algemene stemmen gekozen tot bisschop van Comana. De verkiezing en het leven van bisschop Alexander van Comana zijn voornamelijk bekend geworden door de geschiedschrijving over Gregorius van Thaumaturgus.

Alexander heilig verklaard

In 270 is Alexander de Kolenbrander, die in 251 was gestorven, heilig verklaard. Zijn feestdag is vandaag. Een feestdag die hij deelt met 34 andere heiligen. 12 augustus is een van de dagen met de meeste heiligen. Een overzicht van alle heiligen van deze dag is te zien op de website Heiligen.

Op deze site is ook te lezen wat heilig is, hoe heiligverklaringen tot stand kwamen en komen en waar de informatie vandaan komt.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 augustus 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *