Olijven in vele soorten

De caloriewaarde van olijven

Gisteren schreef ik over het probleem van overschrijven van informatie van internet. Het kan ook snel fout gaan door onvolledige informatie. Dat ontdekte ik toen ik op zoek ging naar de caloriewaarde van olijven. Mijn buurman had een aantal bakjes olijven gekregen zonder etiket en toen hij het ter sprake bracht vroeg hij me of ik de caloriewaarde van olijven wist. Een uitdaging.

Per 100 gram

Wanneer je meerdere sites bekijkt, krijg je uiteenlopende getallen. Dat is op zich niet vreemd, denk ik, want olijven heb je in soorten en maten (zie hieronder). Maar een getal als 140 kCal per 100 gram zegt dan niets, want bij welke olijven hoort dat getal: neutrale groene met pit, zonder pit, groene met een stukje paprika in het hart of een andere variant.

Portie

Ook al zouden we weten bij welke olijven het getal hoort, dan hebben we nog een probleem. Hoeveel olijven gaan er in 100 gram. Enkele sites geven ook daar antwoord op. Maar helaas geeft ook hun informatie nog geen duidelijkheid. Ze schrijven bijvoorbeeld: een portie olijven is 15 gram.

Eén olijf

Een portie! Hoeveel olijven gaan er in een portie. Ben ik blij dat er ook sites zijn die melden dat een olijf 2 gram weegt? Nee, natuurlijk niet. Het is vanzelfsprekend een gemiddelde, want niet elke olijf van één soort is even groot en zwaar. Maar het levert ook een cirkelredenering op, want welk soort olijf weegt 2 gram.

Een onvolledig feit

Op basis van bovenstaande zou je kunnen zeggen dat één olijf een caloriewaarde heeft van 2,8 kCal. (een portie is 7,5 olijf, is 15 gram; dat is 50 olijven in 100 gram; 50 olijven is 140 kCal, dat is 2,8 per olijf).

Bij nameten, want meten is weten, bleken de olijven in het bakje dat ik van de buurman kreeg veel zwaarder te wegen. De groene olijven in olie zijn bedekt met een kruiden uit de Provence. Het gewicht van die kruiden is wellicht te verwaarlozen, maar de olie lijkt me behoorlijk wat extra gewicht in de (weeg)schaal te leggen.

Zie ook het bericht ‘Oudste olijfboom ter wereld

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 augustus 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “De caloriewaarde van olijven

  1. 1

    Een bak ter grote van een kuub, gevuld met olijven, hoe zwaar is dat ongeveer.

    • 2

      Voor de gemiddelde grootte van een olijf wordt 3,5 kubieke centimeter gehanteerd. Daarmee kom je dus op ongeveer 285.000 olijven in een kuub. Maar er zijn grotere soorten waarbij dat gemiddelde wordt overtroffen. En bij een kuub olijven heb je ook nog eens het sigarenprobleem, zoals ik dat noem. Waren sigaren vierkant dan pasten ze strak in een doos, maar helaas zijn ze rond. De vorm van olijven is daarbij vergeleken nog grilliger. Waarschijnlijk zit er minder lucht tussen de olijven dan bij de sigaren… nou ja, uiteindelijk blijft het dus een lastige vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *