- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

De caloriewaarde van olijven

Olijven in vele soorten

Gisteren schreef ik over het probleem van overschrijven van informatie van internet. Het kan ook snel fout gaan door onvolledige informatie. Dat ontdekte ik toen ik op zoek ging naar de caloriewaarde van olijven. Mijn buurman had een aantal bakjes olijven gekregen zonder etiket en toen hij het ter sprake bracht vroeg hij me of ik de caloriewaarde van olijven wist. Een uitdaging.

Per 100 gram

Wanneer je meerdere sites bekijkt, krijg je uiteenlopende getallen. Dat is op zich niet vreemd, denk ik, want olijven heb je in soorten en maten (zie hieronder). Maar een getal als 140 kCal per 100 gram zegt dan niets, want bij welke olijven hoort dat getal: neutrale groene met pit, zonder pit, groene met een stukje paprika in het hart of een andere variant.

Portie

Ook al zouden we weten bij welke olijven het getal hoort, dan hebben we nog een probleem. Hoeveel olijven gaan er in 100 gram. Enkele sites geven ook daar antwoord op. Maar helaas geeft ook hun informatie nog geen duidelijkheid. Ze schrijven bijvoorbeeld: een portie olijven is 15 gram.

Eén olijf

Een portie! Hoeveel olijven gaan er in een portie. Ben ik blij dat er ook sites zijn die melden dat een olijf 2 gram weegt? Nee, natuurlijk niet. Het is vanzelfsprekend een gemiddelde, want niet elke olijf van één soort is even groot en zwaar. Maar het levert ook een cirkelredenering op, want welk soort olijf weegt 2 gram.

Een onvolledig feit

Op basis van bovenstaande zou je kunnen zeggen dat één olijf een caloriewaarde heeft van 2,8 kCal. (een portie is 7,5 olijf, is 15 gram; dat is 50 olijven in 100 gram; 50 olijven is 140 kCal, dat is 2,8 per olijf).

Bij nameten, want meten is weten, bleken de olijven in het bakje dat ik van de buurman kreeg veel zwaarder te wegen. De groene olijven in olie zijn bedekt met een kruiden uit de Provence. Het gewicht van die kruiden is wellicht te verwaarlozen, maar de olie lijkt me behoorlijk wat extra gewicht in de (weeg)schaal te leggen.

Zie ook het bericht ‘Oudste olijfboom ter wereld