Wasabi tandpasta

Wasabi tandpasta

Een tijdje terug las ik in een tijdschrift dat er wasabi tandpasta op de markt is gekomen. Bij producten kijk ik nergens meer van op. Varianten bedenken op bestaande producten is immers één van de belangrijke pogingen van fabrikanten marktaandeel te behouden of te doen stijgen.

De Wasabi tandpasta komt echter uit een verrassende hoek. De producent Village Vanguard Co is een uitgever van boeken en leverancier van trendy producten. Het idee voor het nieuwe product ontstond tijdens een ideeënwedstrijd in het bedrijf, vertelt een medewerker van de afdeling productontwikkeling van Village Vanguard.

Kaneel tandpasta

Mijn eerste gedachte bij het lezen over de wasabi tandpasta is een herinnering. Op de middelbare school had ik een klasgenoot die altijd een klein flesje kaneel bij zich had. Ik zie het flesje nog voor me, want het had een groen kabouterachtig dopje, terwijl mijn moeder ook allerlei van die flesjes had voor andere specerijen maar met zwarte kabouterdopjes.

De klasgenoot strooide altijd wat kaneel over zijn koffie, zoals een ander suiker gebruikt. Af en toe nam ik ook een kop koffie met kaneel, want ik houd van afwisseling. Hij dronk het echter altijd met kaneel, hij was waarschijnlijk verslaafd… aan de gewoonte dacht ik. Een paar jaar later vertelde hij me dat hij inmiddels ook kaneel tandpasta gebruikte .

Wasabi tandpasta

Het ontwikkelen van wasabi tandpasta beschouwde Village Vanguard in het begin als een grap, hoewel ze het wel als een serieuze tandpasta wilde maken. Geleidelijk werden ze niet alleen enthousiast van het idee, maar ook van de prototypen. Het uiteindelijke product is te koop in de onlineshop van Village Vanguard en in ruim 400 winkels in Japan.

Mijn wasabi ervaring

Wasabi pinda's

Wasabi pinda’s, de tranen springen je in de ogen.

Ik ben een fan van wasabi. Niet overdreven, maar zo nu en dan die scherpe smaak waarbij de tranen in je ogen springen vind ik heerlijk. Af en toe koop ik een zakje pinda’s met wasabi. Het is de enige traktatie waarbij ik me meestal nauwelijks kan beheersen het gehele zakje in een keer leeg te eten. En sushi met mijn eigen mix van wasabi met ketjap is een andere traktatie.

De tandpasta

De ervaring met wasabi tandpasta moest daarbij komen. De shop van Village Vanguard is alleen japans. Er zijn enkele Engelstalige shops die het verkopen. Ik koos voor Amazon. Daar is een tube weliswaar iets duurder, maar het is vertrouwd en ik heb al een account.

Zodra je de borstel met Wasabi tandpasta in je mond steekt ruik je de frisse geur, proef je de mintachtige smaak en voel je de vertrouwde gekruide brand die je ook krijgt bij het eten van wasabi. Het is minder scherp dan mijn eigen mix, geen tranende ogentrekker, wel een lust voor je neus- en mondholtes op de vroege morgen.

De fabrikant waarschuwt, om welke reden is niet duidelijk, de tandpasta niet te gebruiken als handige pasta op sushi of sashimi.

Wasabi

In Nederland wordt wasabi soms vertaald naar mierikswortel. Dat is feitelijk onjuist. Echte wasabi komt van de Wasabia Japonica, een Japanse plant die behoort tot de familie van kruisbloemigen. De mierik komt van diezelfde familie, maar de plant heet Cochlearia Armoracia. De eerste plant komt, zoals al in de naam is te ontdekken, uit Japan. De tweede vindt zijn oorsprong in zuidoost Europa. De wortels, waar het eigenlijk over gaat, verschillen ook; de wortel van de wasabi is groenig en de mierikswortel is wit.

De verwarring is wel te verklaren. Ten eerste is de Wasabia Japonica lang geleden mogelijk ontstaan uit de Cochlearia Armoracia. In de Japanse plant zijn onderdelen van andere planten ontdekt. Ten tweede wordt in de veel landen wasabi, net als bij ons, Japanse mierikswortel genoemd.

Ten derde wordt in veel wasabi producten geen echte wasabi gebruikt, maar een imitatie van mierikswortel. Wasabi is een moeilijk product dat snel bederft, Daarom wordt voor nep wasabi gemaakt, die vrijwel altijd bestaat uit mierikswortel vermengd met andere ingrediënten, zoals mosterd, radijs, kool en synthetische producten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 augustus 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *