American Beauty hulpmiddel

American Beauty als hulp

De film American Beauty uit 1999 met Kevin Spacey, die er een Oscar voor kreeg, is één van de weinige films die ik meerdere keren zag. De depressieve hoofdpersoon in de film glijdt geleidelijk uit zijn mooie leventje. Naar buiten toe weet hij de schijn lange tijd op te houden. In werkelijkheid houdt hij zich onder andere op de been door te fantaseren over seks met de vriendin van zijn dochter.

In één van de vele droomscènes daarover ligt de vriendin op/in een bed van rozenblaadjes. Dat beeld inspireerde de Amerikaanse fotografe Carey Fruth. Ze maakte een serie die ze American Beauty noemde. Daarin verbeelden vrouwen met uiteenlopende lichaamsfiguur de seksuele droom in een soortgelijk bed van bladeren.

American Beauty

‘Mijn project is een parodie op de droom in American Beauty’, vertelt Carey Fruth. ‘In plaats van de mooie vriendin koos ik voor modellen die buiten het ideaalbeeld van de mooie vrouw vallen. Mijn American Beauties zijn niet dun, blond en blank.’

De American Beauty is door Carey Fruth gebruikt als hulpmiddel om vrouwen op hun gemak te stellen. ‘Als vrouwen mijn studio binnenkomen wil ik ze bewijzen dat ze mooi zijn, zo mooi als ze niet denken te zijn. Door in de fantasie van de gedroomde vrouw te stappen kunnen ze hun angsten laten vallen. Het bijzondere is dat daarbij de energie vrijkomt, die ze daarvoor gebruikten om hun schoonheid te ontkennen’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 augustus 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *