Broodbrokken
Ergens eind 1994 kreeg ik het idee Broodbrokken. Ik zat op een vrijdagmiddag in café De Wittevrouwenpoort. Het was inmiddels traditie daar met kantoorgenoten de week af te sluiten. Advocaat Jan Ran was er met enkele medewerkers en wat andere vaste bezoekers. Bu Cats bracht een schaal met snacks. En ineens dacht ik gefrituurde snacks, zout en vet, eigenlijk helemaal niet gezond.
Waarom weet ik niet, maar ineens zweefden de broodbrokken door mijn hoofd. Ik zag ze in gedachten voor me en de broodbrokken hoorde er direct bij. Thuisgekomen maakte ik enkele aantekeningen en de volgende dag werkte ik het uit tot deze notitie. Daarna werd het stil rond de broodbrokken.
Een klein jaar later
April het jaar erop besprak ik het idee met Jan van Eekeren van Bakkerij van Eekeren. Jan en zijn broer Luc hadden meerdere bakkerswinkels in Utrecht en een bakkerij waar ze ook bakten voor bedrijven. Jan zag niet zoveel in de broodbrokken. Het idee verdween weer in de kast.
Toen ik na de vakantie een idee ging vastleggen bij de belastingdienst registreerde ik direct ook het idee van de Broodbrokken. De tekst van de registratie op 21 juli 1995 verschilde nauwelijks van de notitie die ik eerder had gemaakt.
2006
Ruim tien jaar later sprak ik met Jan van Eekeren op een avond van het Stichts Ondernemers Genootschap (SOG). We hadden het nog eens over het idee van de Broodbrokken. Jans grootste bezwaar, wanneer het idee zou worden uitgevoerd voor cafés, was dat snacks dorst opriepen. Dat was wat de cafébaas wilde. Die zit niet te wachten op cafébezoekers met volle magen.
Tijdens de eerstvolgende SOG-avond, twee weken later, had Jan een verrassing voor me. We hadden een bedrijfsbezoek bij één van de leden en Jan vroeg me even mee te lopen. In de achterbak had hij een grote zak broodbrokken. ‘Kijk maar of je hier wat mee kunt’, zei hij toen hij de zak overhandigde. De broodbrokken zagen er ongeveer zo uit als ik ooit in De Wittevrouwenpoort in gedachten had gezien.
2014
Een vriend had contact met Bakker Klootwijk. Een grote bakkerij die landelijk bakt, maar ook rond de vijftig bakkerswinkels heeft in Rotterdam en omgeving. De vriend was bezig met een soort reorganisatie-en innovatietraject. ‘Heb jij wellicht een idee, René?’, vroeg hij me.
‘Geef me wat meer informatie, wat kaders’, antwoordde ik, maar dacht ook aan de broodbrokken. ‘Ik heb nog wel iets liggen wat wellicht leuk is om op te pakken. Broodbrokken. Ik zal je de outline morgen mailen’.
Toen de vriend weg was belde ik Ron Verbrugge, een geweldige illustrator die vele bekende reclametekeningen maakte. Hij tekende zijn interpretatie bij de tekst over de broodbrokken. De volgende dag mailde ik de aangepaste notitie met de tekening naar de vriend.
Het werd als leuk idee ontvangen. Door onverwachte omstandigheden bij de familie Klootwijk werd het idee broodbrokken naar achteren geschoven. Oftewel uitgesteld. En van uitstel komt afstel, zei mijn moeder altijd.
Broodfriet
Gisteren moest ik weer aan de broodbrokken denken. Ik was bij een banketbakker en ontving bij het afrekenen een zak Broodfriet. ‘Wat een leuk idee’, zei ik de verkoopster.
‘Ja hè’, reageerde ze, ‘je kunt oud brood weggooien. Nu wordt het in onze bakkerij in reepjes gesneden, bestrooid met kruiden en gebakken tot broodfriet in verschillende smaken’.
Inderdaad een leuk cradle-to-cradle idee.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Geldrealisme (3) – nu genieten en laterNieuwer: In de lift staan »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.