In de lift staan

Wellicht heb ik het al eens geschreven, de Nederlandse voetbalcompetitie interesseert me niet zo veel meer. Evenmin als de prestaties van het Nederlands elftal. Het is allemaal zo tam geworden.

Zelfs bij Ajax, toch altijd een aantrekkelijk aanvallende ploeg, vinden ze balbezit en balletje overspelen op de eigen helft belangrijker dan doelpunten maken. Terwijl dat toch de bedoeling is van het spelletje.

Helemaal wanneer je af en toe naar de Spaanse of Engelse competitie kijkt, moet je constateren dat het Nederlandse voetbal in de lift zit…. naar beneden.

In de lift zitten

De uitdrukking ‘in de lift zitten’ lijkt in eerste instantie een beetje vreemd. Want inderdaad zijn er mensen die in de lift zitten, maar de meeste mensen staan. Overdrachtelijk kun je er wel in zitten, zoals hopelijk bij het Nederlandse voetbal het geval is.

Uitleg van de uitdrukking in de lift zitten is meestal dat een situatie beter wordt. Maar daarvoor is het gebruik van de lift in de uitdrukking, vind ik, geen goed voorbeeld. Evenmin om als symbool voor groei een ballon te gebruiken. Die knappen namelijk als je ze te ver laat groeien.

De liftkooi

De lift is bovendien de gehele installatie. Die bestaat uit een schacht, een motor, een kooi en een geleidingssysteem om die kooi door de schacht te bewegen. Feitelijk sta je in de kooi, die zich door het lift verplaatst. Iedereen begrijpt echter dat we met “in de lift staan” bedoelen dat we in de kooi staan en ons niet ergens anders in de schacht bevinden.

Verplaatsing in de lift

Een lift gaat op en neer, in principe net zo vaak omhoog als het omlaag gaat. Geen enkele lift gaat altijd helemaal omhoog. Mensen stappen immers ook op tussenverdiepingen uit.

In letterlijke zin is de beneden verdieping voor de lift dus een uitgangspositie. Iedereen gaat immers van de Begane Grond naar de gewenste verdieping en vandaaruit weer omlaag. Je zou kunnen constateren dat van alle liftbewegingen de helft vanaf BG is (persoonlijk denk ik meer dan de helft. Want zelf neem ik als ik naar beneden wil vrijwel altijd de trap).

In figuurlijke zin (in de lift zitten overdrachtelijk gebruikt) is echter halverwege de schacht de uitgangspositie. Vanuit die nulpositie kun je omhoog en omlaag. Maar er is geen voorkeursverdieping. De lift gaat omhoog en omlaag, maar kan ook omlaag gaan en daarna nog verder omlaag.

Negatieve spiraal

Zoals bij het Nederlands elftal. Dat verliest van IJsland, waarna we constateren dat het niet goed gaat. Bij gelijk spel zijn er gelukkig nog kansen. En een gelijkspel zit er zeker in. Maar het wordt een flinke nederlaag en de lift zakt verder naar beneden.

Wanneer dat gebeurt wordt, afhankelijk van de situatie, en de duur en het aanhouden van de situatie, ook wel gesproken van een negatieve spiraal.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 september 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *