Koningsliedje weer in het nieuws
Het koningsliedje is weer in het nieuws. Twee jaar geleden werd het gemaakt voor de kroningsdag van Willem Alexander. Toen was er de ophef over de geplagieerde melodie van John Ewbank en de vreselijke tekst die een samenraapsels was van zinnen uit diverse bron en die door Neerlandicus Wim Daniëls bij Pauw&Witteman zin voor zin werd gefileerd.
Enkele maanden geleden was er weer ophef. Toen ging het over de kosten. Die zouden, bleek uit het jaarverslag van het Nationaal comité inhuldiging, 550.000 euro zijn geweest. Omdat de kosten niet werden gespecificeerd lag NPO onder vuur. Die had gezegd dat de kosten 150.000 euro bedroegen.
In gedachten had ik de niet geplaatste tweet: ‘hoeveel van het Koningslied verschil bleef aan de strijkstok van de kopieercomponist John Ewbank hangen?’
Koninklijk bedrag
Is 550.000 euro veel geld. Ach, geldbedragen zijn altijd relatief vind ik, oftewel je moet ze altijd in relatie tot iets bekijken. Als ik bijvoorbeeld in de krant lees dat door een lachwekkende maatregel 30 miljoen in de schatkist komt dan levert dat mij een glimlach op. Maar als ik een pagina verder dat een even lachwekkende maatregel 240 miljoen euro kost, dan vergaat de glimlach me weer.
De 550.000 euro is gegaan naar gas, water, licht, beveiliging, EHBO, brandweer, personeelskosten en schoonmaken van de Ahoy in Rotterdam. Volgens een woordvoerder van Ahoy een bedrag dat aanzienlijk lager ligt dan de 550K.
Het koningsliedje en de artiesten
Zou de artiesten dan toch zijn betaald. Het waren er te veel om, als dat zou zijn gebeurd, het binnenskamers te kunnen houden. Een onkostenvergoeding zullen ze waarschijnlijk wel hebben gekregen om de reis naar studio Ahoy te vergoeden.
John Ewbank
Zou er dan toch geld naar John Ewbank zijn overgemaakt voor zijn koningsliedje? Hij heeft uiteindelijk een grote inbreng gehad in het koningslied. Niet alleen staat hij genoteerd als de componist en producer, hij is ook de tekstschrijver. En hij bezit de auteursrechten op het lied, dat hij al snel op zijn naam aanmeldde bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.
John Ewbank zegt niet dat hij ‘niet is betaald’, hij antwoordt op de vraag of hij is betaald, ‘ik heb geen factuur gestuurd voor het gebruik van de studio’. Dat is geen antwoord op de vraag. Zelfs als hij dat laatste zou hebben weggelaten en alleen meldt dat hij geen factuur heeft gestuurd kan hij zijn betaald. Helemaal wanneer betaling moet worden verdoezeld en/of bij zwart betalen is een factuur ongebruikelijk.
Publieke omroep
Maar vandaag blijkt, bij de volgende ophef over het koningsliedje, dat de NPO geld heeft betaald aan de VARA voor promotie van het lied in De Wereld Draait Door. En van de, naar eigen zeggen van het comité ontvangen, 400K ging volgens de NPO ook een deel naar Radio 2. Dat zal ook wel voor een uitzending van de VARA zijn geweest.
Er zullen vandaag Kamervragen over worden gesteld door D66 aan de VDD staatssecretaris Sander Dekker van OCW. Het zal zoals gewoonlijk bij onze overheid wel weer snel stil worden. Tot de doofpot weer eventjes opengaat.
Zie ook: bericht ‘Koningslied‘ en bericht ‘Ewbank‘
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Eten is beschermd door auteursrechtNieuwer: Vluchtelingensentiment en het kind »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.