Computer recycling

Computer recycling

‘Die heb ik nog wel liggen, kom maar halen als je in de buurt bent’, reageert Mark enthousiast, wanneer ik hem vraag om een ouderwetse computermuis. Mark is eigenaar van het bedrijf Compumeet, een bedrijf voor computer recycling. Een paar maanden geleden heeft hij me verteld wat daar allemaal bij komt kijken. Dat gaat veel verder dan even een pallet computers ophalen bij een bedrijf.

Twee dagen later bel ik bij Mark aan. Ik hoor het rolluik naast de voordeur opengaan. ‘Ha René, kom maar even langs deze kant’, zegt Mark, ‘ik moet hier nog even wat instructies geven en dan kom ik bij je’. Ik loop de enorme hal in waar de computers, mobieltjes en andere apparaten hoog staan opgestapeld op pallets in stellingen. Op elk pallet is een vel papier geplakt met de status ervan.

Ik weet nog van de vorige keer en Marks uitleg dat er onderscheid wordt gemaakt tussen apparaten die net binnen zijn gebracht tot apparaten die klaar zijn voor hergebruik of vernietiging. Daartussen is er een uitgebreide routing langs diverse verplichte werkzaamheden.

Routing

De routing van binnenkomst tot gereed is strak. Computer recycling begint met een uitgebreide papierwinkel. Alles wordt geregistreerd, waarbij allerlei gegevens worden vastgelegd voor het ministerie van VROM, de KVK en andere instanties. Er zijn nauwe richtlijnen en regels die te maken hebben met milieu, eigendom en aansprakelijkheid en andere zaken.

Wipen

Als de vereiste gegevens zijn vastgelegd begint het verwijderen van alle informatie van de apparatuur. Harde schijven, tapes en andere gegevensdragers worden schoongeveegd (gewiped). Wanneer we bestanden verwijderen, zoals wij eenvoudige computergebruikers een schijf wissen met de delete-knop of shift-delete, verwijderen we alleen de inhoudsopgave van de harde schijf.

De nulletjes en eentjes waaruit de bestanden zijn opgebouwd blijven dan intact en kunnen met speciale programma’s worden hersteld. Zelfs formatteren gaat niet zover als schoonvegen (wipen). Met wipen wordt een gegevensdrager volledig schoongemaakt. Daarna is het nog mogelijk een bestandsvernietiger (file shredder) te gebruiken.

Mark gebruikt voor het schoonmaken een programma dat is ontwikkeld door de Amerikaanse defensie en dat ook in gebruik is bij onze defensie en justitie. De software garandeert dat gegevens zijn verwijderd, waardoor de computer recycling voldoet aan de regels van geregistreerde verwerking.

Recyclen

Daarna begint het fysieke recyclen. Van de verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een computer wordt bekeken of ze nog werken. Het gaat dan om harddisk, usb-poort, videokaart en dergelijke. Kapotte onderdelen worden vervangen, waardoor een apparaat wordt verkregen dat kan worden hergebruikt.

Kapotte onderdelen gaan naar een meer verfijnder recycle-afdeling. Daar worden de specifieke onderdeeltjes van bijvoorbeeld een videokaart gescheiden.

Hergebruik

HP-computer na recycling

Ik loop langs een stapel HP-computers die aan het eind van hun routing wachten op nieuwe gebruikers. ‘Mooie machines’, zegt Mark, die klaar is met het geven van instructies aan zijn medewerkers. Hij opent één van de kasten. ‘Moet je kijken. Deze apparaten konden nieuw alleen door bedrijven worden gekocht.Vooral de computers van HP en DELL zijn heel goed’.

Mark opent de klep van een DELL Optiplex. Dat gaat met een eenvoudige beweging. ‘Alles is degelijker dan de computers die je als consument kunt kopen’,gaat Mark verder. ‘De wifi is stabieler, want binnen een bedrijf mag het internet natuurlijk niet plotseling uitvallen. En kijk eens naar die ventilator over de besturingchip. Bij een consumentenapparaat is zo’n ventilator hooguit even groot als de chip, hier ligt het er ruim overheen en zorgt voor optimale koeling. De onderdelen zijn veel gemakkelijker toegankelijk. Kijk, even dit hendeltje opzij en je kunt de harddisk eruit halen. Die zit mooi verpakt in een slede en kan eenvoudig worden vervangen’.

Mark gaat nog even door met een opsomming van de voordelen en de verschillen met een consumentencomputer. Hij eindigt met de opmerking, ‘met zo’n schoongemaakte bedrijfscomputer heb je een ideale, degelijke computer. Maar Nederlanders willen ze niet, tweedehands, ze hebben liever zo’n nieuw consumentenkneusje. Deze gaan naar Afrika en Slavische landen’, zegt hij wijzend naar een pallet Dell computers.

Ernaast staat een bak boordevol mobieltjes. Mark ziet me kijken. ‘Ja, dat doen we tegenwoordig ook. Mobieltjes. Die staan vaak boordevol informatie. Ook die maken we voor bedrijven helemaal schoon volgens de Europese regels en aanwijzingen van VROM’.

Zie ook:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 september 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *