kippen van Louis Prang

Altijd weer die kippen

‘Nee hè’, zeg ik als ik bij Gerrit binnenloop. Hij heeft een grote poster in zijn handen met allemaal kippen. In analogie op de autodrop reclame vervolg ik met, ‘altijd weer die kippen, het zou verboden moeten worden’.

Een wereld van kippen - Louis Prang

De poster van Louis Prang

Gerrit glimlacht en negeert mijn opmerking. Hij kent me langer dan vandaag. ‘Kijk zo’n fraaie poster. Het geeft een beeld van kippenrassen in de wereld’.

‘Zo te zien is het geen recente tekening. Meer eentje van eind 19e eeuw’.

‘Klopt, goed gezien’, zegt Gerrit, ‘het is een poster uit 1868 gemaakt door de Louis Prang Uitgeverij’.

‘En staan jouw kippen er ook op?’.

‘Wil je geloven dat ik daar nog niet eens naar heb gekeken’.

‘Natuurlijk heb je gekeken of jouw kippen er op staan’

‘Nee echt niet. Ik heb voornamelijk wat bewerkingen gedaan om een mooie print te kunnen maken. Beetje de middentonen helderder gemaakt en het geheel wat scherper’.

‘Ok, maar dan heb je het niet voor jezelf geprint. Je had iemand in gedachten’.

‘Ja, ik geef hem aan Cor. Die heeft die hele kippenmanie immers veroorzaakt een paar weken terug’.

‘Dat is een mooi gebaar. Dat zal hij op prijs stellen’.

Gerrit kijkt me aan. Hij denkt ongetwijfeld dat ik een grapje maak en dat mijn opmerking wellicht een beetje sarcastisch is bedoeld. Maar dat is niet zo. Het is een mooie afbeelding, in een stijl die Cor zeker zal waarderen.

‘Misschien ook mooi een kleinere afbeelding op geschept papier?’, zeg ik met vragende toon.

‘Daar zat ik ook aan te denken. Moet je kijken wat een prachtige kleuren. Op geschept papier krijgt het iets aquarelachtig’.

Louis Prang

Louis PrangLouis Prang werd in 1824 geboren in Polen. Zijn vader was textielfabrikant. Van hem leerde Louis graveren en katoen bedrukken en verven. Als 24-jarige raakte Louis Prang betrokken bij de Maartrevolutie, de storm van nationaal-liberale opstanden die in grote delen van Europa uitbraken. Prang vluchtte naar Zwitserland en emigreerde van daaruit in 1850 naar Amerika.

Na enkele minder succesvolle activiteiten begon hij houtgravures te maken om boeken te illustreren. Hij ging met Frank Leslie samenwerken, die een paar jaar voor Prang vanuit Engeland naar Amerika was geëmigreerd. Leslie werkte als art director bij een sterk op illustraties gericht tijdschrift.

Zelfstandig

Kaart Amerikaanse burgeroorlog

Kaart van de Amerikaanse burgeroorlog

In 1856 begon Prang met een partner zijn eigen bedrijf. Vanaf 1862, hij had zijn partner inmiddels uitgekocht, werd hij bekend en succesvol als tekenaar en uitgever van oorlogskaarten. De Amerikaanse burgeroorlog was uitgebroken en zijn kaarten werden door vele kranten afgenomen.

In 1865 ging hij een jaar terug naar Europa om grafische vakken te leren. Hij verbleef vooral in Duitsland en leerde daar meerdere grafische technieken. Terug in Amerika begon hij de verkoop van kwalitatief hoogwaardige reproducties van bekende kunst. Vrij snel daarna maakte hij ook populaire kaarten van landschappen en vaderlandslievende voorstellingen, die mensen konden verzamelen in boeken.

Kerstkaarten

In 1873 kwam de grote ommezwaai. Prang begon wenskaarten te maken voor de Engels markt. Eind 1874 kreeg hij het idee als eerste uitgever Kerstkaarten uit te brengen in Amerika. Het werd een succes en hij wordt wel ‘de vader van de Amerikaanse kerstkaart’ genoemd.

Het is tegenwoordig niet altijd even duidelijk welke illustraties door Louis Prang zijn getekend en welke alleen door hem zijn gedrukt en uitgegeven.

sheridan's laatste aanval (Louis Prang)

 

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 september 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *