bloeddruk meten

Bloeddruk medicijnen, weg ermee

Weg met die bloeddruk medicijnen, of hoe mijn oom zijn te hoge bloeddruk naar beneden kreeg, nadat hij een besluit nam.

Vrienden gebruiken medicijnen

Twee weken geleden sprak ik een vriend. In de loop van het gesprek kwam het op gezondheid en hij vertelde me, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dat hij dagelijks vijftien verschillende medicijnen slikt. Vijftien verschillende medicijnen! Ik schrok ervan.

Het hield me bezig. Zelf heb ik één keer een medicijn gebruikt. Ik vertrouw op het zelf genezend lichaam. Veel mensen grijpen volgens mij veel te snel naar medicijnen. En ik denk dat velen hun lichaam niet kennen. Veel mensen geven hun lichaam eenvoudig geen kans zich te herstellen.

Bij navraag bij andere vrienden en bekenden bleken vrijwel allen medicijnen te gebruiken. Een pilletje tegen te hoge bloeddruk (hypertensie) kwam het meest voor, met name bij hen die geen fysieke klachten (meer) hadden.

De vrienden die een ziekte hadden (hebben), een bypass hadden gehad of een andere kwaal onder de leden hadden of hebben, bleken een uitgebreid repertoire medicijnen te gebruiken.

Vriendin met een medicijngebruik principe

Een paar jaar geleden had ik kort een verhouding met een vrouw die slechte nieren had. Om de andere dag moest ze naar een gezondheidscentrum voor dialyse. Ze gebruikte vijf medicijnen.

Regelmatig had ze klachten die werden veroorzaakt door haar nierfalen. Maar als een dokter haar daarvoor een medicijn voorschreef zei ze: ‘prima, maar met welke kan ik stoppen’. Meer dan vijf medicijnen wilde ze niet.

Door gezond te eten, voldoende lichaamsbeweging en natuurlijk haar maximum-principe, lukte het haar de hoeveelheid medicijnen op vijf te houden.

De oom en zijn bloeddruk medicijnen

En dan de oom met de te hoge bloeddruk. Hij slikte medicijnen, maar met tegenzin. Zoals gezegd besloot hij op een dat “weg met die bloedruk medicijnen ”. Hij kocht een boek over gezond leven en natuurlijk genezen.

Hij veranderde zijn leven nauwelijks. Twee keer per week maakte hij een lange wandeling. Hij ging iets minder vlees eten en wat meer groenten. En hij ging pepers gebruiken in zijn eten.

‘Dat wandelen is een openbaring’, vertelde hij me. ‘Het was even wennen en doorzetten, maar het is leuk. Ik zoek nu doelen uit en combineer het met een museumbezoek, ga kijken bij een bouwput in de stad of plan een andere activiteit’.

Het eten was ook wennen gebleken. Maar ook dat was een openbaring nadat hij ontdekte dat er veel meer groenten zijn dan hij had gedacht. Die hij daarna op meerdere manieren leerde te bereiden.

Dat hij al na anderhalve maand zijn medicijnen mocht laten staan kwam volgens hem door de pepers. Hij is altijd sambal blijven gebruiken. ‘Met mate’, zei hij, ‘van te veel krijg je andere kwalen en dan zit je zo wéér aan de medicijnen’.

Cijfers

Hoge bloeddruk is één van de meest voorkomende klachten in Nederland en de rest van de Westerse wereld. In Nederland heeft 15% van de bevolking (ongeveer 3 miljoen mensen) er last van. En 80% daarvan gebruikt daarvoor dagelijks medicijnen.

Bij ouderen, boven de 65, komt het vaker voor dan bij jongeren. Wanneer we jongeren uitsluiten wordt geconstateerd dat 35% van de mensen tussen 30 en 70 jaar een te hoge bloeddruk heeft.

Onderzoek rond hoge bloeddruk

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar en rondom een te hoge bloeddruk. Uit veel onderzoek blijkt dat bloeddruk medicijnen nauwelijks werken en/of bijwerkingen hebben. Bij slechts 40% van de medicijngebruikers blijkt de bloeddruk door de medicijnen daadwerkelijk te dalen naar een aanvaardbaar niveau. Maar mijn punt is dat ze dat waarschijnlijk dus ook op een andere manier kunnen bereiken.

In elk geval blijken medicijnen niet beter te werken dan andere methoden, zoals gezonder eten en bewegen. Daarnaast blijkt uit onderzoek tevens dat er voeding is dat een positiever effect heeft op de bloeddruk dan medicijnen.

Sambal

Een bevriende neuroloog vertelde me eens dat bij een te hoge bloeddruk ook rekening moet worden gehouden met de momentopname. Mensen fietsen naar de huisarts, een inspanning, en zijn wellicht wat zenuwachtig. Dat kan de meting beïnvloeden. Ook andere factoren spelen een rol, zoals suggestie.

De huisarts van mijn oom constateerde na anderhalve maand een goede bloeddruk. Volgens mijn oom was het de sambal. Zeker weten doen we dat niet, want hij veranderde meer dingen in zijn leven. Maar het feit blijft dat hij met een paar kleine aanpassingen zijn bloeddruk medicijnen in de prullenbak kon gooien.

In sambal oelek (een product met rode pepers) en pepers, waaronder ook paprika, zitten capsaïcines. Van deze alkaloïden is bekend dat ze een farmaceutische werking hebben. Ze zorgen onder andere voor een betere doorbloeding. Dat helpt tegen pijn en verlaagt mogelijk ook de bloeddruk.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 september 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *