Robert Wadlow

Robert Wadlow

Twee weken geleden overleed op 75-jarige leeftijd Chandra Bahadur Dangi. Je kent hem waarschijnlijk niet, hij was de kleinste, eigenlijk kortste, man ooit. Hij was slechts 54,6 cm groot). Direct verschenen er artikelen waarin de huidige kleinste en grootste man stonden. Maar wie was de langste man ooit.

Robert Wadlow

Dat record staat nog steeds op naam van de in 1940 overleden Robert Wadlow. Op vierjarige leeftijd was hij al 1,63 meter, op zijn tiende tikte hij bijna de 2 meter aan en op zijn twintigste was hij de 2,5 meter al gepasseerd. Op 27 juni 1940 werd hij voor het laatst officieel gemeten en werd 2,72 meter vastgesteld.

Gezin Wadlow

Robert Wadlow werd geboren op 22 februari 1918 in Alton, Illinois. Hij was de oudste van een gezin met vijf kinderen. Op zijn achtste was hij al groter dan zijn vader, Harold Wadlow. De andere vier kinderen bleven van gewone lengte, maar voor Robert moest op school een aangepast bureau worden gemaakt. In 1936 deed hij examen op de Alton High School.

Toer

Die zomer begon hij te toeren met de Ringling Brothers Circus. Dit bracht hem nationale bekendheid. Hij werd daardoor onder andere gevraagd mee te werken aan een promoties van de International Shoe Company (naam later in Interco), die hem betaalde met speciaal voor hem gemaakte schoenen. Hij had schoenmaat 29/30, wat ongeveer overeenkomt met de Europese maat 60.

Studeren

In 1938 ging Robert Wadlow rechten studeren aan Shurtleff College (dat was toen juist van naam veranderd na een donatie van Brendan Shurtleff; daarvoor heette het Alton Seminary). Hij bleef in die tijd toeren door Amerika en verscheen ook in radio- en televisieprogramma’s. Op de campus van het college staat een standbeeld van Robert Wadlow.

Oorzaak lengte

Zijn enorme lengte werd veroorzaakt door een vergrote hypofyse, waardoor hij veel groeihormonen aanmaakte. Geleidelijk werd zijn lengte hem tot last en hij zou eigenlijk in een rolstoel moeten zitten. Maar dat wilde hij niet. In het begin gebruikte hij voornamelijk krukken, later kreeg hij ook beugels. Zo’n beugel werd hem uiteindelijk noodlottig.

Overlijden

Op 4 juli 1940 was hij tijdens een toer op het Manistee National Forest. De beugel rond zijn enkel irriteerde en veroorzaakte een blaar. Op die plek kreeg hij een infectie. Bloed transfusie hielp niet mee, als gevolg van een slecht functionerend immuunsysteem overleed Robert Wadlow op 15 july 1940, 22 jaar oud.

Top-15

In de top van langste mensen staan geen Nederlanders. Het zijn voornamelijk Aziaten en Amerikanen. Zelfs in historische sub-tops komen geen Nederlanders voor. Dat hoeft niet te betekenen dat ze er niet waren, we zijn tenslotte het langste volk ter wereld. Maar het werd wellicht niet gemeten.

In de lijst van nu levende lange mensen staan wel meerdere Nederlanders, maar ze halen het niet bij de lengte van Robert Wadlow. Het hoogst staat momenteel Loek van Mill. De in 1984 in Oss geboren baseball pitcher is 2,16 meter. De Amsterdammer Ted van der Parre, die een aantal keren sterkste man ter wereld was in het gelijknamige programma, volgt met 2,13 meter. Hij wordt gevolgd door kickbokser Semmy Schilt en mixed martial arts-vechter Stefan Struve, beide met 2,12 meter.

Veel foto’s van Robert Wadlow (de meeste foto’s zijn eigendom van Getty Images) zijn te vinden op Mashable

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 september 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *