Edelhert - vrij naar Roy Lichtenstein

Edelhert kijken

Ik zie een witte sticker van een geabstraheerd edelhert net boven de bumper op de auto van Wilbert. ‘Wat is dat voor sticker achterop je auto?’, vraag ik ven later geïnteresseerd aan Wilbert, een medehuurder bij mijn kantoor in Apeldoorn.

‘Ik ben lid van de Vereniging Het Edelhert’.

‘Bijzonder’, is het enige dat ik kan zeggen terwijl ik nadenk over hoe verder te reageren. Ik vind het interessant, vind het leuk een andere kant van iemand te ontdekken, vraag me af of hij er meer over wil vertellen en ….

Maar ik hoef er niet langer over na te denken. Want Wilbert heeft een browser gestart en toont een filmpje waarbij een, voor mij, wolfachtig geluid zijn kantoor vult.

Burlen

‘Dat is burlen’, verklaart Wilbert het geluid. ‘Dit fragment klinkt wellicht wat algemeen, voor een leek lijkt het wellicht op het huilen van een wolf. Maar er zijn allerlei geluiden te onderscheiden bij het edelhert. Het burlen is vooral iets van de bronstijd’.

Wilbert start een ander filmpje. ‘Moet je kijken. Dit is uniek beeld. Zo veel edelherten bij elkaar, dat maak je zelden mee’. Hij wijst naar een edelhert. ‘Kijk dat is een oude. Op een woensdag zag ik hem nog met volledig gewei, de vrijdag daarop was hij een deel van zijn gewei kwijtgeraakt, waarschijnlijk tijdens een gevecht. Daarna werd hij genegeerd. Hij is het respect in de groep verloren.’

Edelhert kijken

‘Hoe kom je er zo bij om herten te filmen’.

‘Ik fotografeer al jaren en dan stuit je ineens op zo’n onderwerp. Daar blijkt dan toch veel meer omheen te hangen en dat boeit. Ik zit bijvoorbeeld ook in een soort observatieteam voor Staatsbosbeheer.

Zij willen dat het bestand edelherten op de Veluwe groter wordt en dat de edelherten meer zichtbaar zijn voor bezoekers. We fietsen met het team beurtelings door bepaalde gebieden op de Veluwe en registreren tijdstip, aantal herten, soort hert en dergelijke’.

‘Wat zijn bepaalde gebieden op de Veluwe? Ik dacht dat de Veluwe één gebied is’.

‘De Veluwe is een landstreek. Daarbinnen ligt Deelerwoud ,een gebied bij Arnhem dat ik zelf heel mooi vind. Maar je hebt er bijvoorbeeld ook het Rozendaalse veld, het Speulderbos en boswachterij Ugchelen-Hoenderloo’.

‘En in die bossen fotografeer je dan’.

‘Ik ben natuurlijk het meest in mijn woonomgeving. Daar fotografeer en film ik als zich wat bijzonders voordoet’.

‘Wat een leuke hobby’, zeg ik, ‘lijkt me beter dan jagen’.

‘Ach, ik ben er een voorstander van zo min mogelijk in te grijpen in de natuur, maar jagen heeft toch ook zijn zinvolle kanten’, zegt Wilbert terwijl hij een volgend filmpje start.

‘Deze is in slow motion. Thuis zag ik het pas, let op het vierde overstekende hert’. Ik zie drie herten over een bospad gaan. We wachten tot het vierde edelhert oversteekt. Met één grote sprong is het over het bospad heen. ’Prachtig hè’, zegt Wilbert.

Ja, denk ik, prachtig en onverwacht. Waarbij ik ook aan het onverwachte gesprek over edelherten denk.

Vereniging Het Edelhert

De vereniging Het Edelhert heeft als doelstelling ‘de bescherming van (de kwaliteit van) het leefgebied van de wilde fauna in Nederland, met name dat van het edelhert en damhert’.

De vereniging heeft een uitgebreide website met leuke en leerzame informatie voor jong en oud. Wie wist bijvoorbeeld dat de hoefafdruk van een edelhert een prent heet.

De website bevat artikelen, video’s, boekentips, nieuwsbrieven en allerlei andere informatie over edelherten. Daarnaast natuurlijk verenigingsinformatie, zoals het bericht dat binnenkort (9 oktober) de laatste dag is voor het inzenden van foto’s voor de fotowedstrijd.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 september 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *