De zwarte koffie psychopaat
‘Heb je al gehoord van de zwarte koffie psychopaat?’, vraagt Rob terwijl hij de Metro onder mijn neus houdt.
‘De zwarte koffie psychopaat?’, herhaal ik terwijl ik de krant van hem overneem.
De zwarte koffie psychopaat
Ik lees het verhaal. Bij mensen die zwarte koffie drinken is de kans groter dat ze psychopathisch en sadistisch gedrag vertonen. Volgens Metro deden er 1000 mensen mee aan het onderzoek.
Ik pak het officiële artikel erbij dat verscheen in het tijdschrift Appetite. Het onderzoek, eigenlijk twee, bestond uit 504 deelnemers lees ik. Ik besluit de Metro aan de kant te leggen en het officiële verslag verder te lezen.
Het onderzoek
Christina Sagioglou en Tobias Greitemeyer van de Universiteit van Innsbruck onderzochten hoe smaakvoorkeur samenhangt met een bepaalde persoonlijkheid.
De deelnemers kregen 40 verschillende producten te proeven waarbij steeds één smaak overheerste: zoet, zuur, bitter of zout. Voor de zoete smaak kregen ze onder andere chocolade te proeven, voor de bittere smaak koffie, maar ook radijs en bier.
Testen
De persoonlijkheid van de deelnemers werd gemeten met diverse testen. De onderzoekers gebruikten onder andere de DarkTriad van Jonason and Webster, die test op narcisme, psychopathie en manipulatief gedrag (ook wel Machiavellisme). De vragenlijst van Buss-Perry zoekt vooral naar agressie, met vragen als ‘wanneer je geprovoceerd wordt, hoe groot is de kans dat je iemand slaat?’.
TIPI van Gosling, Rentfrow en Swann werd gebruikt om te kijken naar de vijf fundamentele persoonlijkheidskenmerken. De onderzoekers gebruikten ook de CAST-scale, die vooral vaststelt of iemand sadistisch is, door te kijken naar het genot dat iemand heeft bij het zien van pijn bij anderen.
Koffie
Bij een onderzoek met vier smaken, veertig producten en meerdere persoonlijkheidskenmerken zijn talrijke uitkomsten mogelijk. De onderzoekers hadden echter een bijzondere belangstelling voor de relatie tussen bitter en antisociale persoonlijkheidskenmerken.
Ze begonnen hun onderzoek mede daarom met deze mogelijke relatie en concludeerden dat deelnemers met een smaakvoorkeur voor bitter schadelijke psychische trekken vertoonden. Daarbij voerden psychopathie en sadisme de boventoon.
Maar om nu te concluderen dat mensen die zwarte koffie drinken psychopaat zijn zullen de onderzoekers niet beweren. Ze gebruikten immers voor bittere smaken ook bier en koolzuurhoudend water.
Bovendien formuleerden ze hun resultaat anders: mensen met een psychopatische inslag hebben een voorkeur voor zwarte koffie. Dat wil dus niet zeggen dat mensen die zwarte koffie drinken psychopatisch zijn.
Pychopaat
Er zijn vaker studies gedaan naar smaak en persoonlijkheidskenmerken. Ook daarbij werd geconstateerd dat producten met een overwegend bittere smaak bepaalde emoties versterken. Bij andere onderzoeken werd dan bijvoorbeeld geconcludeerd dat mensen die van bittere smaken houden belust zijn op sensatie of van avontuur houden. Of omgekeerd, dat als je niet van bitter houdt je waarschijnlijk een vriendelijk mens bent.
Genen en cultuur
Gelukkig maken alle onderzoeker een voorbehoud. Want smaakvoorkeuren en gedrag zijn ook genetisch bepaald en zelfs cultuur kan een rol spelen. Daarnaast is smaakdefinitie niet altijd duidelijk. Denk maar eens aan zwarte koffie, die heb je van verschillende merken, waarbij in één soort toch allerlei smaakvariatie is te herkennen.
Voor mij zijn de conclusies van het onderzoek overigens geen probleem. Ik drink mijn koffie donkerbruin.
Lees het goedgekeurde artikel voor het tijdschrift Appetite geschreven door Tobias Greitemeyer over het onderzoek
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.