Een taal leren in 7 dagen
Een taal leren in 7 dagen? Eerder schreef ik al over een taal leren in 365 dagen en Timothy Ferriss doet het in drie maanden. Maar je kunt een taal leren in 7 dagen, volgens de broers Matthew en Michael Youlden.
De broers waren al multitalig. Toen ik een tijd geleden van ze hoorde, spraken ze negen talen. Nu spreken ze er elf (matthew) en twaalf (michael) vloeiend. Ze wilden kijken of het mogelijk is een taal te leren in 7 dagen en kozen voor Turks.
Een taal leren in 7 dagen
Het bleek te kunnen. Je kunt een taal leren in 7 dagen. Matthew en Michael geven de volgende aanwijzing om het hen na te doen:
- Zorg voor een stimulerend doel en beschrijf de weg om het te bereiken
- Plak stickers met woorden in je omgeving
- Doe het niet alleen, zoek een partner
- Zorg voor subdoelen op weg naar je einddoel
- Omring jezelf met de taal die je wilt leren
- Gebruik wat je al weet om verbanden te zien
- Gebruik meerdere bronnen
1. Doel
Geef jezelf een goede reden om de taal te leren. Heb je een Spaanse vriendin, dan is dat een goede reden de taal te leren. Het is handig om jezelf daarbij een voorstelling te maken van je werkwijze.
2. Stickers
Koop een paar 3m-blokken Note-It. Loop door je woonomgeving en plak het vol met de woorden in de taal die je wilt leren. Plak bijvoorbeeld op de koelkast een Post-it met het woord ‘frigorifero’, als je Italiaans wilt leren
3. Partner
Samen een taal leren motiveert. Het is soms competitief, dan weer stimulerend of verantwoordelijk. Het handigst is het als de partner een huisgenoot is, want dan kun je samen één woonomgeving beplakken.
4. Subdoelen
Subdoelen stimuleren de voortgang. Stel een subdoel en vier het als je het hebt bereikt. Je kunt denken aan lijstjes, bijvoorbeeld vervoerstermen in de taal, of de fruitsoorten, tellen in de taal of woorden die je gebruikt voor het reserveren van een hotel of bij een eerste ontmoeting.
5. Producten
Omring jezelf met de producten uit en in de taal. Kijk naar films in de gewenste taal, en lees tijdschriften en boeken in de taal. Koop verpakte producten in de taal. Bijvoorbeeld voedingsverpakkingen, die je kunt vergelijken met die in je eigen taal.
6. Verbanden
Gebruik je bestaande taalkennis om sneller begrip te hebben van de taal die je wilt leren. Bibliotheek is in Italië, Spanje en Portugal biblioteca en in Polen biblioteka.
7. Bronnen
Het lijkt op het kopje ‘producten’, maar het gaat er bij bronnen vooral om je patronen te doorbreken en erop uit te gaan. Ga eens naar een Ierse pub, als je Iers wilt leren. Ga chatten met een Ierse voetbalfan. Probeer omgevingen te vinden waar je je taal kunt spreken. De meeste mensen leren converseren in een taal door met hun leraar te praten, maar in het veld gaat het een stuk sneller.
Polyglotten
Matthew en Michael Youlden zijn nog niet eens zo bijzonder met hun meertaligheid. De Canadees Powell Janulus bijvoorbeeld kwam in 1985 in het Guiness Book of Records nadat bleek dat hij vloeiend 42 talen spreekt. Hij sprak voor de test in een maand tijd in elke taal twee uur met een moedertaalspreker. Powel Janulus beweert zelf overigens dat hij 64 talen spreekt.
De Braziliaanse hoogleraar Carlos do Amarai Freire heeft meer dan honderd talen bestudeerd, is vertaler van boeken waarbij hij vanuit zes talen naar Portugees vertaald en hij leert al veertig jaar elk jaar twee talen.
Europa
De meeste meertaligen wonen in Europa. Dat komt wellicht omdat we hier op een relatief klein oppervlak meerdere talen bij elkaar hebben. Wij hebben onze Limburgse politicus Frans Timmermans. Hij spreek zeven talen vloeiend. Hji had het voordeel wellicht bij het drielandenpunt te wonen, maar hij spreekt ook vloeiend Russisch.
Meest opvallende Europeaan is wellicht de Belg Alessandro Telò (1967). Hij spreekt niet alle talen vloeiend, maar kan zich goed verstaanbaar maken in 28 talen. Hij plaatste dit jaar een filmpje op Youtube.
HoogleraarKostyantyn Tyschenko uit Oekraïne geeft les in twintig talen en spreekt er veertig. Hij is schrijver van meer dan 100 boeken over taalzaken en initiatiefnemer van de oprichting van het Linguistic Educational Museum in Kiev.
Bekende meertaligen
Er waren in het verleden ook bekende mensen die meertalig waren. Van bijvoorbeeld Cleopatra wordt gezegd dat ze negen talen sprak. Friedrich Engels, de collega van Marx, sprak twintig talen en de Duitse uitgever Georg Sauerwein, die in dezelfde tijd leefde, sprak er schreef er 75, waaronder Nederlands.
Als we in deze categorie naar buitenlanders die ook Nederlands spraken dan is daar onder andere de Franse dichter Arthur Rimbaud. Hij sprak twaalf talen en de taal van enkele Afrikaanse stammen.
Van Sukarno, de oud-president van Indonesië, is het wellicht niet verwonderlijk dat hij ook Nederlands sprak. Hij kende meerdere talen uit zijn omgeving (Javaans, Sundanees, Balinees en Indonesisch), maar ook meerdere Europese talen.
Filmpjes
- Tijdens TEDteen 2014 legt de Amerikaan Tim Doner uit hoe hij als 16-jarige meer dan 20 talen leerde. De Nederlander Jan van der AA is in New York om Tim Doner te interviewen over zijn meertaligheid.
- Matthew en Michael Youlden leggen hun weekprogramma uit, een taal leren in 7 dagen. En het filmpje waarin Matthew negen talen spreekt.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.