veranderen in 28 dagen

Veranderen in 28 dagen of 7 weken

Veranderen in 28 dagen het kan. Dat idee begon lang geleden. Ik was een jaar of twaalf, slopen mijn broertje en ik elke zaterdagnacht naar beneden. Stilletjes gingen we voorbij de slaapkamer van onze ouders naar de woonkamer. Daar keken we naar de films die de VPRO toen uitzond. Franse zwartwit misdaadfilms met Alain Delon, Jean Gabin, Michel Piccoli en andere toen favoriete acteurs.

Prachtige klassiekers als Le Clan des Siciliens, Le Cercle Rouge en La Piscine. Later zag ik andere bijzondere Franse films. Wie kent Themroc nog of Le Mouton enragé met Jean-Louis Trintignant, Romy Schneider en Jane Birkin.

Het was in een van de Franse films dat Alain Delon in een kliniek terecht kwam. Door dingen die daar werden gezegd had ik ineens in gedachten dat een mens kan veranderen in 28 dagen. Dat het veranderen in 28 dagen moest, 4 weken, had ooit een goede reden. Maar die weet ik niet meer.

Veranderen in 28 dagen

Een paar jaar later, in een andere periode van mijn leven, kwam die gedachte dat je kunt veranderen in 28 dagen terug. Ik studeerde, las boeken over sociale psychologie, filosofie en verder over alles wat me interessant leek.

Wat ik las voedde me het idee uit te werken en het werd een concept. Veranderen in 28 dagen was volgens mij absoluut mogelijk. Het draaide vooral om breken met oude patronen. Tijdens de 28 dagen moest je weg uit je vertrouwde omgeving. Daarna zou het goed zijn, om de nieuwe situatie te consolideren, te breken met bepaalde mensen uit het verleden.

Ik onderbouwde mijn concept met gegevens uit boeken, onderzoeken en eigen inzichten. Ergens zal ik het document dat ik toen schreef nog wel hebben. Figuurlijk onder het stof.

Geruime tijd later heb ik het idee nog eens opgepakt om er, samen met Jos van de Ven, een synopsis voor een spannende film omheen te schrijven.

Veranderen in 7 weken

Vorige week maakte Bart, een vriend, me attent op de Android App ‘7 weeks’. Een paar jaar geleden had ik Bart verteld over het idee van veranderen in 28 dagen. Het was hem bijgebleven.

De app 7 weeks gaat ervan uit dat je een gewoonte kunt veranderen in 7 weken. Het herinnert je dagelijks aan je nieuwe doelstellingen en je kunt er zelf in aangeven of je jezelf er werkelijk aan hebt gehouden.

Verschil

Het grootste verschil is dat je bij de app gewoon doorgaat met je leven en enkele gewoontes/patronen aanpast. Bij mijn concept verander je je leven. Bepaalde karaktertrekken en voorkeuren blijven bestaan, andere veranderen rigoureus. Als je dat wilt. Want het werkt alleen, net als veel andere dingen in het leven, als je het zelf echt wilt.

Ik heb overigens later zelf ervaren dat het werkt. En ook gezien dat je, wanneer bepaalde condities ontbreken of wegvallen, je terug kunt vallen in oude patronen.

Anderen

Er zijn tegenwoordig meer mensen die claimen dat veranderen in 28 dagen mogelijk is. Zie bijvoorbeeld: Change your life in 28 days (boek), In 28 dagen van gifbelt naar tempel (boek), Een nieuwe geest in 28 dagen (e-cursus), Be Fearless (Change your life in 28 days) (boek). Waarom zij voor 28 dagen kiezen? Waarschijnlijk is het gewoon een mooi getal. Doe je het in februari dan is een die ene maand. Behalve volgend jaar, want 2016 is een schrikkeljaar en dan heeft februari 29 dagen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 november 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *