thymus - zwezerik

Mediteren op de Thymus

In dezelfde periode dat ik het concept voor “veranderen in 28 dagen” bedacht, maakte ik ook aantekeningen voor een ander idee: mediteren op de Thymus. Ik wist niet of het echt mediteren was, maar zo noemde ik het.

Argentijnse schrijver

Ik had een boek gelezen van een Argentijnse schrijver, ik vermoed Julio Cortázar. Op zoek naar meer boeken van hem zag ik dat zijn uiterlijk in de loop van de jaren nauwelijks was verouderd. Nieuwsgierig zocht ik biografische gegevens. In die tijd had je nog geen internet en dergelijke systemen.

In de Centrale Bibliotheek op de Oudegracht boven Broese vond ik informatie. Het belangrijkste en enige dat me daarvan bij is gebleven was, dat hij een ziekte aan zijn thymus had waardoor hij een jeugdig uiterlijk behield.

Mediteren op de Thymus

Dat gegeven schreef ik op. In die tijd had ik enkele vrienden en vriendinnen die zich met zweverige zaken bezighielden. Daardoor was ik bekend met mediteren, yoga en dergelijke technieken. Na het lezen van de biografie van de schrijver, dacht ik: mediteren op de thymus zou een mogelijke verjongingskuur kunnen zijn.

Ik las over de thymus, bij dieren ook wel zwezerik genoemd. Het is een klier die bij jongeren aanwezig is voor allerlei functies en na de puberteit verschrompeld. Dat was de enige kennis die op dat moment voorhanden was.

Mijn gevolgtrekking vanuit de zieke van de Argentijnse schrijver en de thymus, die alleen bij jongeren een rol speelt, was logisch. Het idee leek niet gek, mediteren op de thymus om te voorkomen dat het verschrompeld. Mediteren beschouwde ik als aandacht geven vanuit gedachten, zoals je met je gevoel of gedachten ook naar andere plekken in je lichaam kunt.

Onderzoek naar de thymus

Ik had wat aantekeningen gemaakt, maar deed er verder niets mee. Zoals bij al mijn ideeën kwam het pas weer in mijn gedachten als ik iets las over, in dit geval, de thymus. Dat gebeurde een paar jaar later toen er in een blad stond dat in Rusland onderzoek werd gedaan naar de zwezerik.

Wetenschappers daar hadden bedacht dat de thymus met jeugdigheid te maken heeft. Ze gingen de zwezerik onderzoeken en de redacteur meldde dat er mogelijk een verjongingskuur aan zat te komen.

Tegenwoordig zou ik van zo’n bericht een foto of screendump maken. Het bericht van toen heb ik wellicht uitgescheurd en mogelijk ligt het tussen allerlei andere knipsels in een verhuisdoos.

Thymus

Inmiddels is er veel meer bekend over de thymus. We weten nu dat het een van de belangrijkste organen is voor de ontwikkeling van ons immuunsysteem. Dat het verschrompelt komt niet omdat het niet per se meer nodig is, maar doordat het niet wordt gestimuleerd.

De thymus is belangrijk bij het binnendringen van een niet-lichaamseigen stof en het voor de eerste keer opwekken van een afweer daartegen. Dat gebeurt vooral in de eerste jaren van ons leven. Rond onze pubertijd hebben we alle mogelijke afweerstoffen wel een keer opgewekt en verliest de thymus zijn functie. Doordat het geen aandacht meer krijgt verschrompelt het.

Aandacht geven en activeren

Maar dat verschrompelen hoeft dus niet. Door de zwezerik aandacht te geven, wat ik wellicht onterecht mediteren op de thymus noemde, houdt je hem actief. En dat heeft dus, volgens sommige onderzoekers, nog steeds voordelen. Ook voor volwassenen.

Aandacht geven kan op twee manieren. Je kunt mijn methode gebruiken, mediteren op de thymus. Daarbij ga je in gedachten naar je thymus en visualiseert dat het actief is. Een andere methode is dat je de plek waar je thymus zit met je vingertoppen beklopt.

Je kunt beide manieren uitvoeren wanneer je wilt. Hoewel sommigen aanraden het ’s ochtends na het ontwaken te doen. Of het werkt weet ik niet, maar baat het niet dan schaadt het niet. Wie weet houdt het je jong.

Aanvullende informatie

Julio Cortázar was een bekende Argentijnse schrijver, geboren in Brussel, België in 1914. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw in de Spaanse taal. Zijn werk omvat verschillende genres, waaronder de roman, korte verhalen, poëzie en essays. Hij had een ziekte aan de thymus en onderging een operatie om het te verwijderen in de jaren 60.

Er is namelijk nog een Argentijnse schrijver met een aandoening aan zijn thymus, Adolfo Bioy Casares. Hij stond bekend als de man met het “syndroom van de eeuwige jeugd”, veroorzaakt door die aandoening waarmee hij zijn jeugdige uiterlijk en vitaliteit lang behield.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 november 2015 door in de categorie 2015, Algemeen, Gezondheid, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *