Koffiebonen

Zwarte koffie of donkerbruin

Een paar weken geleden maakte ik de opmerking dat ik geen zwarte koffie drink maar donkerbruine. Koffiebonen zijn bruin. En wie bij het opgieten van de koffie goed kijkt ziet ook dat het bruin is en niet zwart. Waarom spreken we dan toch van zwarte koffie?

Zwart

Zwart was altijd al een kleur die werd geassocieerd met negatieve woorden als vals, sterk, verbrand. Dat gebeurde al in de oudheid. De Germanen plakte op veel slechte zaken het woord zwart. In het vroege Engels stond zwart (black) gelijk aan inferieur en onbetrouwbaar.

Vandaag is het zwarte vrijdag in Amerika, een dag dat de winkels het extra druk hebben vanwege de eerste kerstinkopen. De term ‘black Friday’, kwam vanaf 1965 in zwang na enorme verkeersopstoppingen in Philadelphia de dag na Thanksgiving. De eerste zwarte maandag was op 19 oktober 1987, toen daalde de Amerikaanse beurs zo snel dat hij lager stond dan tijdens de beurscrash van 1929.

Zwart is dus negatief. Denk ook aan de uitdrukkingen iemand zwart maken, hij beoefent zwarte kunsten en wat is die persoon zwartgallig.

Zwarte koffie

Leonard Rauwolf boekomslag

Omslag boek ‘Aigentliche Beschreibung der Raiß inn die Morgenländerin’ van Leonard Rauwolf

De eerste ontdekkingsreizigers die in aanraking kwamen met koffie(bonen) hadden het over een donkere drank en noemden het vanwege de sterke smaak zwart.

Het was nog niet de fijne koffie die we nu kennen. De term zwarte koffie werd toen nog niet gebruikt.

De Duitse bioloog en plantkundige Leonhard Rauwolf beschreef het in 1582, na zijn reis door West Azië, als een drank zo zwart als inkt. Volgens hem werd het bij en tegen verschillende ziektes gebruikt. Dat riekte volgens hem toch een beetje naar heidense zaken.

Bitter

Geleidelijk kreeg koffie vanuit Azië en het Midden Oosten een plek in Europa. Het werd echter nog met argwaan bekeken. Door de wijze van branden van de bonen was de koffie sterk. Het had een bittere smaak waar we nog niet aan gewend waren. Sommige mensen noemden het ‘het zwarte, bittere vocht van de duivel’, en in diverse streken werd het ook verboden.

Door de bittere smaak en de weinig fijne smaak werden de termen zwart en koffie verbonden tot zwarte koffie.

Koffiehuizen

De brandwijze verbeterde snel, er werd geëxperimenteerd en er kwamen koffiehuizen. Daar kwamen vooral trendsetters, mensen met creatieve beroepen, kooplieden en zeelui. Koffie verving voor velen in die tijd ook de toen gangbare ontbijtdranken bier en wijn.

Het viel op dat die mensen opvallend kwiek aan de dag begonnen, in tegenstelling tot de dromerige bier- en wijndrinkers. Dat was de belangrijkste reden dat koffie werd geïntroduceerd in kantoren.

Melk

Wanneer er melk aan de koffie werd toegevoegd om deze voor softies beter drinkbaar te maken is niet bekend. Koffie met melk maakte echter het onderscheid met zwarte koffie nog duidelijker. De smaak werd minder bitter dan de koffie zonder de witte toevoeging. Het verschil tussen koffie met en zonder melk werd extra duidelijk door het nieuwe gebruik van ‘zwarte koffie’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 november 2015 door in de categorie 2015, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *