De slaap BH van Els

Hoe komt het dat ik me Els herinner met slaap BH? Dat begon met Nadia. Zij en ik zagen in dat we uit elkaar groeiden. We hadden een mooie tijd gehad. Allebei wilden we een andere richting uit en als vrienden verder. We gingen bij elkaar zitten en verbraken onze relatie. Een goed open gesprek kan dan verhelderend werken.

Eén argument van Nadia als voorbeeld van de niet meer goed werkende relatie was, ‘je laat je sokken overal slingeren’. Dat was natuurlijk een flauwekul opmerking. Het was niet waar. Het verhulde iets in mijn gedrag dat ze werkelijk niet prettig vond, maar niet onder woorden wilde of kon brengen.

Vanaf die dag herinner ik me Nadia als ‘socks’. Het geeft voor mij het absurdisme aan dat in onze relatie was geslopen en haar onvoorspelbare logica. Het Engelse woord Socks vind ik daarbij sterker en leuker dan sokken. En het Engelse woord ligt ook dicht bij een ander woord: sucks.

Eerdere relaties

Het was niet zo dat ik na het gesprek met Nadia naar een woord ging zoeken. Dat woord was er ineens een week later, toen ik terugdacht aan haar. Het woord fladderde door mijn hoofd en Nadia werd ermee geassocieerd.

Hoe zou dat werken bij relaties die ik had voor Nadia. Ik dacht terug aan de vriendinnen. Niet bij allemaal kwam er spontaan een woord naar boven, maar bij vele wel. Een woord vanuit een situatie die veel indruk had gemaakt in de relatie, wellicht kenmerkend was voor de relatie of de verbinding, het unieke, in de relatie aangaf.

Het zwarte lapje

Zo kwamen er meer namen voor en na Nadia. De relatie met Els was jaren na Nadia. We hadden vier maanden een leuke tijd samen. Maar geleidelijk begon ze me steeds meer te claimen, moest ik vaker mee naar dingen die zij leuk vond. Ik voelde me niet vrij meer. Op een zaterdag dat Els weer eens opstond en mijn weekend ging indelen was het genoeg. Een uur nadat ze haar monoloog was begonnen verliet ik haar huis als vrij man.

Els had bepaalde rituelen. Sommige leken dwangmatige handelingen, maar waren het niet. En het was ook niet per se storend. Eén vond ik echter wel bijzonder. Als we klaar waren met de dag, in bed lagen en onze spondige, begin van een relatie, activiteiten hadden beëindigd, draaide ze zich om. Uit de bovenste lade van het kastje naast haar bed haalde ze dan een doosje met beige oordopjes en een zwart lapje.

De slaap BH

Ze deed de oordopjes in, dan gaf ze me soms nog een zoen en vervolgens bond ze het zwarte lapje voor haar ogen. Dat zwarte lapje was een slaapmasker. Ik had al eens gelezen dat het goed is te slapen in een donkere kamer. Dat had iets te maken met het hormoon melatonine. Het niveau daarvan daalt bij veel licht en stijgt in het donker. Bij een hoog niveau kun je beter in een diepe slaap komen.

Els geloofde daarin en ik moet toegeven, in haar appartement drong veel licht binnen van de aanliggende winkelstraat. Gordijnen hielpen daar nauwelijks. En het leek wel of de winkels 24 uur open waren, vandaar de oordopjes. Die waren niet om haar gehoor te beschermen, maar om zo veel mogelijk geluid buiten te sluiten.

Zorro

KLM toilettasje

Een KLM toilettasje met enkele voorwerpen uit de inhoud.

Dat zwarte lapje was geen Zorro maskertje zonder ooggaten. Het was ook niet zo’n slaapmasker als ik kende uit de reisetuis van KLM. Daar had ik er enkele van gekregen van oom John, die in mijn jeugd regelmatig businessclass naar Azië vloog. In zo’n etui zaten allemaal handige dingen. Naast een zeepje, tandenborstel, scheergerei ook een slaapmaskertje.

Het slaapmasker van Els was een dikke laag van meerdere stoffen over elkaar. Vanaf de rand tot het midden zat er in de twee helften een lichte bolling, daardoor zag het eruit als een BH. Het voelde ook als een BH. Het was waarschijnlijk ook gemaakt in een BH-fabriek. Het was een slaap BH en zo noemde ik het ook.

Er waren wellicht andere woorden die me aan de relatie herinneren, maar het werd slaap BH. Dat was namelijk zo’n krachtig beeld. Ze kon zich, vlak nadat ze het ritueel had uitgevoerd (oordopjes in, slaap BH op) ineens omdraaien, zoals dat normaal is in relaties, en dan nog iets vertellen of vragen. Soms deed ze dan hooguit één van de oordopjes uit. Als ik dan naar haar keek zat ik tegen die sprekende slaap BH aan te kijken.

Slaapmasker BH

Vorige week liep ik in de Kwantum Hallen. Dat is, evenals Action, Bazar en dergelijke zaken, een winkelketen waar ik ideeën op doe. Die zaken kopen vaak grote partijen en restpartijen op, van soms rare dingen, die je daardoor niet in andere winkels ziet.

Bij Kwantum Hallen was een bak met slaapmaskers. Voor anderhalve euro per stuk nam ik er twee mee. Thuisgekomen bleken het ongeveer dezelfde als de slaap BH van Els. Wie dus wil weten hoe zo’n slaap BH eruit ziet of ze zelfs wil voelen… bij de Kwantum Hallen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 december 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *