Minister Minerva en zijn maten

‘Minister Minerva zeg ik je’, hoor ik Rob roepen als ik bij hem binnenloop. Hij blijkt in een verhit gesprek met Erik. Beide vrienden maken zich vaker druk over politiek en aanverwante zaken. Bij de meeste daarvan heeft het volgens mij geen zin je druk te maken. Ook nu zal het wel nergens over gaan vermoed ik.

‘Hij beweert dat ministers van Justitie allemaal bij Minerva zaten of onder invloed staan van oud-leden van die vereniging’, verklaart Erik, zich tot mij wendend.

‘Ik dacht het al bij het horen van Minister Minerva. Rob heeft het al vaker ter sprake gebracht’.

‘Wat denk jij ervan? Hebben Leidse studenten nog steeds veel invloed in politieke kringen en het bedrijfsleven?’

‘Met “nog steeds” suggereer je dat ze die invloed in ieder geval hebben gehad. Dat is natuurlijk nog zeer de vraag’, antwoord ik. ‘Jaren geleden werd er al geroepen dat er vanuit Leiden een old boys netwerk zou zijn. Niet per se alleen van Minervianen en ook niet alleen van rechtenstudenten, denk ook aan geschiedenis. Onze koning studeerde dat in Leiden, maar bijvoorbeeld ook Rutte’.

‘Ja, ja’, reageert Erik ongeduldig.

‘Ik denk dat er twee normale redenen kunnen zijn waardoor de invloed groter kan zijn. Ten eerste kan op een zeker moment een bepaalde Universiteit betere studenten afleveren. Studenten die goed zijn in hun vak, maar die ook persoonlijke en extra kwaliteiten met zich meebrengen zoals zelfvertrouwen, daadkracht, presenteren en dergelijke. Ten tweede is het menselijk om, als je iemand nodig hebt, in je eigen omgeving te kijken. Daar zitten immers ook mensen die om advies e.d. kunt vragen over een persoon’.

‘Daar zit wat in’.

Rob heeft zich redelijk rustig gehouden. Als ik naar hem kijk zegt hij, ‘wellicht heb je gelijk, maar op Justitie is het echt minister Minerva ’. Hij lacht als hij het uitspreekt. ‘vooral de laatste jaren. En is het geen minister, dan is er wel een hoge ambtenaar die voor de Minervianen de boel controleert’.

‘Rob beweerde dat Minerva-man Opstelten vanwege het Minerviaanschap die homoseksuele kinderverkrachter zo lang de hand boven het hoofd hield’.

‘Homoseksuele kinderverkrachter?’, vraag ik verbaasd.

‘Ja, die man, die secretaris-generaal bij Justitie. Hoe heet ie nou toch…’

‘Demmink?’, zeg ik half vragend.

‘Ja Demmink. Dat is toch een Minerviaanse doofpotaffaire’.

‘Nou, dat weet ik niet. Ik vind de discussie over invloed van Minerva of andere verenigingen wel interessant. Maar meer vanuit de psychologie, sociologie en demografie’.

‘Hoe bedoel je?’, het is nu Erik die zich verbaasd, ‘we stappen duidelijk van het onderwerp minister Minerva af’.

Elite

‘Ik denk aan het onderzoek van Jos van Hezewijk. Hij schreef ooit een interessant boekje over elite in Nederland. Daarin beschreef hij onder andere hoe bijvoorbeeld de families Brenninkmeijer, Dreesmann en Cloppenburg zich vanuit Duitsland over Nederland verspreidden, waar ze zich settelden en welke politiek kleur ze aannamen, hoe ze elkaar de bal toespeelden’.

‘Ik kan me daar iets van herinneren. Hoe heette dat boek ook al weer?’.

‘Dat eerste boek heette “de top-elite van Nederland”. In de drukken daarna werkte hij het verder uit en bracht hij de netwerken steeds fijner in kaart. Maar die oude netwerken staan, met de komst van internet en sociale media, ook onder druk’.

‘Ik denk dat je naast minister Minerva evengoed kunt spreken van minister UvA of minister UU’.

‘En wat dacht je van media. Vroeger had je Amsterdam en Hilversum. Dat waren twee gescheiden werelden, die elkaar niet konden luchten of zien. Nu loopt dat allemaal door elkaar’.

‘Tja, dat Mediapark was ooit handig. Tegenwoordig zijn er geen koeriers meer nodig die videobanden heen en weer brengen. Dat gaat nu eenvoudig via intra- of internet. En monteren kan nu iedere journalist eenvoudig op zijn zolderkamer’.

‘Ik blijf erbij dat Minerva in ieder geval op Justitie te veel invloed heeft en het is daar een zooitje’, begint Rob de discussie opnieuw.

‘Ja, ja, het is daar een zooitje en het OM deugt niet. Ga jij nu maar koffie zetten, dan zoeken René en ik een rustig nieuw onderwerp om een boom over op te zetten’.

Rechtenstudie

Op veel ministeries is de studieachtergrond van potentiële ministers niet direct relevant. Op Justitie wel. De minister en staatssecretaris hebben vrijwel allemaal rechten gestudeerd. Hieronder een lijst van de universiteit waar ze hun opleiding volgde.

In de loop van de tijd zijn er universiteiten bijgekomen. Andere opleidingen voor rechtsgeleerdheid zijn van naam veranderd of zijn door fusie ontstaan.

Momenteel zijn er negen plaatsen waar een algemene rechtenopleiding kan worden gevolgd (Rotterdam, Maastricht, Nijmegen, Groningen, Tilburg, Leiden, Utrecht en twee universiteiten in Amsterdam). Niet bij al deze universiteiten kun je terecht voor specialisaties zoals internationaal of notarieel recht.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 januari 2016 door in de categorie 2016

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *