Nescafé echte koffie

Echte koffie, wat is dat?

Echte koffie. Wat is echte koffie? Ik kan de vraag beantwoorden. Volgens een wet van Parkinson (die van trivialiteit) kunnen we dat allemaal. Koffie is namelijk zo’n basaal vocht, dat iedereen er een mening over kan hebben.

Echte koffie

Het antwoord kan vanzelfsprekend in de loop van de tijd veranderen. Op dit moment is echte koffie voor mij de filterkoffie van mijn moeder. Waarom van mijn moeder? Wellicht is dat nostalgie, ik kom er zo op terug.

Koffiemachine

Ik heb meerdere luxe koffiemachines gehad van Delonghi, Siemens en mijn favoriete Gaggia. Het lijkt gemakkelijk, omdat we vergeten dat de lekbak regelmatig moet worden geleegd, waterreservoir bijgevuld, ontkalken enzovoort. Al met al net zoveel, zo niet meer, werk als een bak filterkoffie zetten.

Filterkoffie

Toen ik laatst bij mijn moeder filterkoffie dronk realiseerde ik me ‘dit is echte koffie’. Zoals gezegd, wellicht is het nostalgie. De smaak die ik herken van vroeger. Ze gebruikt nog steeds roodmerk van Douwe Egberts. Maar ik zie inmiddels steeds meer mensen hun oude filter koffiezetapparaten weer van zolder halen. Dus helemaal nostalgie zal het wel niet zijn.

Mijn moeder

Melita Aromaboy filterkoffieMijn moeder heeft een DE koffiezetapparaat waarmee je tot 12 kopjes koffie kunt maken.

Daarnaast heeft ze een klein apparaat waarmee ze maximaal twee kopjes koffie kan zetten. Het was er ook eentje van DE, maar toen het aan/uit knopje niet goed meer werkte wilde ze een nieuw apparaat. Liefst hetzelfde.

DE leverde het niet meer. Ik vond een vrijwel exacte kopie, de Melitta Aromaboy M25-01.

Nescafé

Dat ik het hier over echte koffie heb komt niet alleen door de realisatie die ik had met de filterkoffie van mijn moeder. Vorige week was ik bij vrienden. Ze hadden een nieuwe koffiemachine. Carla, de vrouw des huizes, vertelde me enthousiast over de vele mogelijkheden van het apparaat. Allerlei soorten koffie kan ze ermee maken. Je kunt het zo gek niet bedenken, diverse espresso’s, latte macchiato’s en andere variaties.

Terwijl ik met Erik, de man van Carla, in de woonkamer over allerlei dingen praat onder het genot van een rode wijn, komt er een vriendin langs. Ook zij moet eraan geloven. Ik hoor op de achtergrond weer het hele riedeltje mogelijkheden van het nieuwe apparaat.

Tenslotte vraagt Carla de vriendin ‘en wat voor koffie wil je hebben’. Het antwoord bleek een vraag, ‘heb je ook echte koffie?’. Even is het stil. Waarschijnlijk staat Carla de vriendin vol verbazing aan te kijken, dan vraagt ze, ‘wat is echte koffie?’.

‘Nou gewoon’, zegt de vriendin, ‘een kopje Nescafé’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 januari 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *