illustrator: Bryant Arnold

Niet te verteren toch…

Niet te verteren, het nieuwste boek van Cors van den Berg, kwam vorig jaar uit. Het boek is een aanklacht tegen de moderne voedingsindustrie. Die bestaat volgens Cors uit producenten (Unilever, Nestlé e.d.) en resellers (AH, Jumbo e.d.). Naast de voedingsindustrie wijst Cors in Niet Te Verteren ook naar de overheid en voorlichtingsbureaus, zoals het voedingscentrum.

Dat ik me ook zorgen maak over ons voedsel is wat overdreven, maar er zijn beslist zaken die aandacht behoeven. Daarbij maak ik onderscheid tussen onze voeding en het systeem eromheen.

Voedingskennis

Laat ik vooropstellen dat ik zelf zoveel mogelijk vers voedsel eet en zo min mogelijk bewerkt fabrieksvoedsel. Ik weiger echter te rigide te leven, dus krijg ik voldoende fabrieksvoedsel binnen. Vind ik dat een probleem. Nee, natuurlijk niet. Tenzij …

Gesjoemel

De afgelopen jaren zijn er weer vaker berichten over gesjoemel met voedsel. Daarvan zou je kunnen zeggen dat het bij de tijdgeest hoort; banken, autofabrikanten en anderen doen het immers ook. Maar sjoemelsoftware in een auto heeft waarschijnlijk minder effect op mijn gezondheid dan gesjoemel met voedsel.

Gesjoemel met paardenvlees komt makkelijker in beeld. Zelfs wanneer controles de afgelopen jaren, ondanks tegengestelde berichten, zijn verslapt en er familiaire omgang tussen sjoemelaar en controleur plaats heeft.

Misleidende woordkeus op etiketten vind ik een veel groter probleem en ik beschouw het ook als gesjoemel.

Onderscheid

Zoals gezegd maak ik onderscheid tussen onze voeding en het systeem. Bij het eerste denk ik aan het product dat we tot ons nemen en bij het tweede aan de wereld daaromheen. Wanneer ik bijvoorbeeld denk aan Monsanto, dan denk ik aan de genetische gemanipuleerde zaden aan de ene kant en het steeds groter wordende bedrijf met zijn macht, onoirbare praktijken tegen boeren en de onmogelijke overheidscontroles aan de andere kant.

Niet te verteren voedselkennis

Omslag boek 'Niet te verteren'De afgelopen jaren heb ik meerdere (onderzoeks)rapporten gelezen en was ik geabonneerd op diverse nieuwsbrieven van voedingsdeskundigen. De enige conclusie die ik daaruit kan trekken is dat ze elkaar continue tegenspreken en/of de nadruk leggen op het onderwerp waar ze zelf belang bij hebben.

Geleidelijk is bij mij het beeld ontstaan dat de waarheid in het midden ligt. Zelfs bij onderzoeken naar de gevolgen van genetische gemanipuleerde ingrediënten, pesticiden, zware metalen en dergelijke zet ik vraagtekens omdat ik iedereen vertrouw én wantrouw. Je weet namelijk nooit waar de belangen van de onderzoeker liggen, hoe het onderzoek is uitgevoerd, waar mogelijk onopgemerkte fouten zijn gemaakt enzovoort.

Evolutie

En dan is er nog voortschrijdend inzicht. Kijk alleen maar naar producten die we dan weer wel en dan weer niet mogen eten, zoals Pindakaas en melk of in het algemeen suiker en vet.

Ik moet daarbij altijd aan een goede vriend denken. Hij zei eens, toen ik het had over de negatieve uitslagen van onderzoeken over een bepaald product en de schadelijke gevolgen ervan voor de mens: ‘ach, over twee of drie generaties heeft ons lichaam er zich aan aangepast, dat is evolutie’.

Gezond denken

Wanneer ik een ouder mens zie, een echt oude man of vrouw, dan denk ik soms, ‘hoe gezond heb jij geleefd?’ De persoon kan te dik zijn, te dun, roken, alcohol drinken of zich op andere manieren te buiten gaan aan dingen die volgens deskundigen niet goed zijn of dingen laten die volgens die zelfde deskundigen juist goed zijn, zoals sporten en bewegen.

Over het algemeen constateer ik dat die heel oude mensen individuele denkers zijn, nuchtere denkers ook. Ze maken zich niet druk over dingen die je toch niet zelf in de hand hebt (regen) en hebben dat waarschijnlijk nooit gedaan.

Wellicht is dat de sleutel. Jezelf zijn en gezond denken, gecombineerd met een zekere matigheid.

Geïnteresseerd in Niet Te Verteren. Op de site is meer informatie te vinden over het boek Niet Te Verteren en de ideeën van Cors.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 januari 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *