Sheep Dip en whisky

Sheep Dip, de whisky en het modderbad

Sheep Dip maakte indruk toen ik bij slijterij van Schaik in Maarssen op zoek was naar een whisky. Deze slijter heeft een breed assortiment en Van Schaick kan over elk product uitgebreid vertellen. Mijn keuze viel dus op Sheep Dip door de bijzondere verpakking. Daar moest een verhaal aan zitten.

‘Ah, een bijzondere vatted Whisky’, begon de slijter.

‘Nee, geen verhaal. Dat zoek ik hierbij zelf op’, reageerde ik snel, ‘vertel me alleen even hoe je vatted spelt’. (V A T T E D dus)

fles Sheep dip whisky

Sheep Dip

Met de vertaling van Sheep Dip kun je meerdere kanten op. Sheep is duidelijk, dat zijn schapen. Dip heeft alles te maken met een bad. Het kan echter zowel verwijzen naar het bad zelf als naar het baden. Ander gebruik van Dip ligt in de sfeer van dopen, onderdompelen en dergelijke.

Vertalen is echter niet nodig als je weet wat een Sheep Dip is. Het is een modderbad van insecten en micro-organismen dodende stoffen. Boeren laten hun schapen daar doorheen lopen om ze te beschermen tegen besmetting. De warme wol van schapen is namelijk een broed- en verblijfplaats van en voor parasieten.

De Sheep Dip is dus zowel het beschermende prutje als de activiteit om schapen onder te dompelen in zo’n modderbad.

Whisky

Hoe komt de whisky aan zijn naam. Boeren bewaarden de basis van het modderbad in houten vaten. Het was een smerig zooitje waarmee je liever niet in direct contact kwam. Om te ontkomen aan belastingheffing over hun zelfgemaakte whisky bewaarden boeren hun whisky ook in houten vaten. Ze plakten er het etiket ‘Sheep Dip’ op om de belastingcontroleurs te misleiden..

Vooral in Engeland en Schotland werd lange tijd gesproken over Sheep Dip wanneer boeren het onderling over whisky hadden.

Gezondheidsproduct

De eerste Sheep Dip werd gemaakt door de Schot George Wilson in 1830. Zijn mengsel was gebaseerd op arsenicum en het was voornamelijk een gezondheidsproduct. In die tijd waren er meerdere schapenziekten, die vooral werden veroorzaakt door ectoparasieten. Dat zijn parasieten die zich uitwendig bevinden, zoals vlooien, teken en schurftmijt.

Al snel kwamen er ook anderen met mengsels om te sheep dippen. Boeren probeerden alles dat ze te pakken konden krijgen om ziekte te voorkomen.

Commercieel

George Wilson begon in hetzelfde jaar als zijn uitvinding, 1830, een winkel in zijn woonplaats Coldstream. Het was een winkel met gezondheidsproducten voor dieren, dat nu nog bijna in authentieke staat te bezoeken is. Het heet inmiddels W.E. Howden Pet Food Supplies.

Hoewel je bij een winkel aan commercialiteit denkt, was het product van Wilson nauwelijks commercieel. Een echt commercieel product kwam pas in 1843 op de markt. Het was ontwikkeld door William Cooper en het bestond voornamelijk uit arsenicum en zwavel. De boer hoefde er slechts water aan toe te voegen. Cooper reageerde met zijn product vooral op de in die tijd veel voorkomende schapenmijt.

Naast het element Arsenicum konden ook biologische ingrediënten de basis zijn voor de Sheep Dip, zoals Citronella en Rozemarijn. Probleem is echter dat de parasieten immuun worden voor de gebruikte stoffen. Geleidelijk werden de biologische ingrediënten daarom vervangen door chemische producten uit een laboratorium.

Zestien single malt whisky’s

De Sheep Dip whisky die ik kocht is samengesteld uit 16 single malt whisky’s. Een single malt whisky is een whisky uit één distilleerderij, die dus niet is gemengd met een product van een andere distilleerderij. Wel kunnen meerdere whisky’s uit die distilleerderij zijn gebruikt. Een blend is een mix van whisky’s van verschillende distilleerderijen.

Sheep Dip is een blend. Het wordt gemaakt door Spencerfield uit de plaats Inverkeithing in de Schotse streek Fife. De gebruikte single malts komen uit distilleerderijen in de gebieden Highlands (Schotse Hooglanden), Speyside en Islay.

Smaak

Een verhaal is leuk, maar bij whisky gaat het natuurlijk vooral om smaak… en gezelschap. Volgens de jury van de vele prijzen die Sheep Dip heeft gewonnen, is het een mooie, rijke goudkoperkleurige whisky. De reuk is bloemig, met een fruitig aroma van meloen, peer en sinaasappels en een vleugje amandel.

En de smaak. Daar valt natuurlijk niet over te twisten. De jury spreekt van een soepele, fijne smaak die geleidelijk overgaat in mout. De nadruk ligt daarbij op de blends uit Speyside en Highlands. In de afdronk komt de Islay tevoorschijn met een langzaam wegtrekkend klassiek slot.

Het zal wel. Ik vond het, evenals mijn gezelschap, een verrassend lekkere whisky. Rond, vol en zacht in de slok en prikkelend in zijn afdronk. Ik weet zeker dat ik er een paar parasieten mee heb gedood.

Malt

Op de fles Sheep Dip staat met grote letters Malt Whisky. In Nederland wordt malt gebruikt voor alcoholvrij of -arm bier, malt bier. Dat maakt een en ander verwarrend. Malt is Engels voor mout, het graan dat de grondstof is voor alcohol.

Er zijn meerdere soort mout. Bij single malt wordt vrijwel altijd slechts één soort gebruikt, de vermelding malt is dus eigenlijk overbodig. Soms wordt het woord single weggelaten en wordt alleen malt gebruikt. In dat geval is sprake van een single malt whisky.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 januari 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *