tussentijd

Tussentijd en mijn organisatie

Tussentijd, een bijzonder woord dat wellicht past bij de afgelopen periode. Vanaf de zomer van 2011 heb ik hier elke dag een berichtje geschreven. Soms had het onderwerp al even gerijpt en schreef ik het in tien minuten op. Een andere keer moest ik op zoek naar informatie. Het was leuk en ik schreef vooral voor mezelf.

Begin december 2015 stokte het ineens. Ik maakte aantekeningen en schreef zelf berichten uit. Maar ik plaatste ze niet meer. Er waren hele leuke bij over bijzondere ontmoetingen, vreemd taalgebruik en andere opvallende zaken.

Ik zocht naar redenen. Het kon een aflevering zijn van een serie op Netflix, dat ik leuker vond dan achter de computer kruipen. Het kon zijn dat ik twijfelde over de feiten van een bericht. Soms had ik de clou wel had, maar nog niet het verhaal eromheen.

Maar het waren uitvluchten. Ik had gewoon even geen zin, dacht ik. Maar uiteindelijk bleek het tussentijd te zijn.

Tussentijd

Afgelopen week hoorde ik het woord voor het eerst, tenminste in de blijkbaar nieuwe betekenis van korte tijd om even tot jezelf te komen, je zinnen te verzetten etc. Een soort kort sabbatical.

Tijdens een bijeenkomst hoorde ik een vrouw aan de man naast haar vragen hoe het met hem ging. Hij antwoordde dat hij in tussentijd zat. En legde uit dat hij zijn werk had opgezegd en nu aan het kijken was waar hij staat, wat hij wil met zijn toekomst en meer van die vragen wilde beantwoorden.

De vrouw reageerde dat je dat toch beter kunt doen met een baan. Maar dat zag zij verkeerd, vond hij. Je moet afstand nemen, juist van datgene dat je mee wilt nemen in je overwegingen. Je moet in tussentijd gaan om afstand te nemen, je hoofd leeg te maken, er een frisse wind door te laten gaan en het daarna rustig weer te vullen met mooie, nieuwe of oude dingen.

En nu verder

Ja, dacht ik toen ik het hoorde. Ik was ook in tussentijd. Geen transitie, want dat is de overgang van een oude naar een nieuwe situatie, waarbij het oude niet terugkomt. Het oude mag best terugkomen. Ik was in tussentijd. Of die al klaar is weet ik niet. Daarvoor was de tussentijd wellicht te kort. Maar er liggen aantekeningen en half uitgeschreven verhaaltjes.

Afspraken met anderen over teksten ben ik in de tussentijd gewoon nagekomen. Het is dus persoonlijke motivatie voor deze site waar het aan ontbrak in deze tussentijd. Nou, het is mooi geweest. Aan de slag weer. En als het te druk is, dan sta je maar een uurtje eerder op.

Organisatie

Was het maar zo eenvoudig. In een eerder bericht schreef ik dat ik in de wolken was, zowel letterlijk als figuurlijk. Sinds eind september doe ik al mijn onderhanden werk in de cloud. Ik ben nog steeds in de wolken over de nieuwe werkwijze, over de cloud en over OneDrive en OneNote in het bijzonder.

Toch is er in de tussentijd wat gebeurd of beter, ze hebben de tussentijd veroorzaakt. Overstappen van het ene systeem naar het andere heeft een probleem opgeleverd. Aantekeningen, opgeslagen notities en foto’s en ander materiaal dat als basis diende voor deze site kon ik niet meer terugvinden.

Het continu moeten zoeken naar materiaal, waarvan ik zeker wist dat ik het had, maakte me teleurgesteld. In de overgang naar anders werken bleek dat ik niet alleen de plek kwijt was waar ik voorheen eenvoudig mijn materiaal bewaarde. Ik was ook niet consequent in het maken van notities.

Notities

De ene aantekening maakte ik met mijn smartphone, door een foto te maken van een bericht. Een andere notitie schreef ik over bewaarde het vervolgens in een tekstbestand. Andere werden als foto, tekening of tekst bewaard in OneNote. Een idee verdween in mijn ideeën database. Enzovoort

De belangrijkste taak voor de komende tijd is dus weer orde en overzicht te krijgen in mijn aantekeningen.

OneNote

Ik vind OneNote een uitvinding. De afgelopen jaren heb ik meerdere soortgelijke programma’s uitgeprobeerd. Geen kan tippen aan OneNote. Het biedt alle mogelijkheden die nodig zijn om aantekeningen te maken en terug te vinden. Bovendien kun je er eenvoudig en snel een backup van maken of ze exporteren naar Word, PDF of MHT (webbestand).

De tussentijd, daar ben ik nu achter, kwam door de frustratie dat ik materiaal niet terug kon vinden door het gebruik van meerdere systemen door elkaar. En de angst, gebaseerd op historische ervaring, dat bij de doorontwikkeling van een programma (OneNote in dit geval) het niet meer ideaal is, gegevens echt zoekraken.

Ik ben in de wolken met OneNote. In de tussentijd realiseer ik me dat het vooral mijn eigen inbreng moet zijn die kan zorgen dat ik dit gereedschap naar mijn eigen hand zet. Ter vervanging vanaf nu van eerdere systemen, met behoud van wat al was.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 januari 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *