- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Handboek voor meisjes en andere zaken

Handboek voor ...

Vorige week zocht ik een handboek voor iets. Het kan echter ook een spambericht zijn geweest voor een handboek, dat mijn interesse opwekte eens te kijken naar handboeken. Het viel me op dat handboeken voor allerlei zaken worden gebruikt.

Handboek en handleiding

Waar is een handboek voor, wat is het verschil met een handleiding en heeft een vademecum er ook iets mee te maken? Volgens mij worden de termen door elkaar gebruikt. Toch is er wel verschil, denk ik.

Een handboek zie ik als naslagwerk, dat een onderwerp volledig behandeld. Het beschrijft richtlijnen en dergelijke voor bepaalde situaties. Een handleiding is meer een overzicht van instructies om een bepaalde handeling uit te voeren. De bekende gebruikershandleiding beschrijft hoe je een product (vaak een apparaat) moet gebruiken.

Vademecum en gids

Een vademecum is een naslagwerk en kan dus worden beschouwd als een handboek in zijn poging volledig te zijn. Het is echter vaak specialistischer, met meestal technische onderwerpen en heeft een kleiner formaat. Jaren geleden kocht ik een paar vademecums van PBNA. Zij noemden het Polyeconomische en Polytechnische zakboekjes.

Een gids is een algemene naam voor een product dat uitleg geeft. Het kan een handleiding zijn. Veel fabrikanten noemen hun handleiding tegenwoordig een gebruikersgids. Dat heeft denk ik vooral een psychologische reden; het woord handleiding schrikt af. Een gids kan echter ook een volledige opsomming zijn, zoals een telefoongids, of een eenvoudige kaart die je wegwijs maakt, zoals de momenteel populaire infographics.

Handboeken zoeken

Om meer inzicht te krijgen in met name het handboek ben ik gisteren eens gaan kijken op internet. Met de eenvoudige zoekopdracht ‘handboek pdf’ kreeg ik al een grote variëteit aan handboeken, gratis te downloaden voor wie interesse heeft in het onderwerp.

Handboek voor meisjes

Eén van de leukere resultaten was het Handboek voor meisjes. Daarin krijgen meisjes informatie over ‘wat zij te bieden hebben’, een hoofdstuk over hun lichaam (gezicht, borsten en kont) en karakter. Maar ook antwoord op de vraag wat een dominante man is, hoe ze zichzelf en haar partner seksueel kan verwennen en vijftig vragen met antwoorden op vragen van lezers.

Het handboek is geschreven door een iemand die zichzelf een dominante man noemt, maar verder anoniem blijft. Wie een ander Handboek voor Meisjes wil, geschreven door Elisa van Spronsen, kan terecht op Bol.com. Zij behandelt beroemde en intelligente Nederlandse vrouwen, het aanleggen van een moestuin, schoonmaken van je kamer. Dat boek lijkt me meer gericht op de jongere vrouwen, meisjes dus.

Handboek Loonheffingen 2016

Het handboek Loonheffingen 2016 was vers van de pers. De belastingdienst heeft het drie dagen geleden op hun site gezet. Geen interessante kost voor mij, maar een accountant of boekhouder kan wellicht zijn voordeel doen met dit gratis boek.

Andere handboeken

Zoals gezegd was het resultaat van de zoekopdracht een grote variëteit. Daarbij viel echter op dat sommige handboeken wellicht meer handleidingen bleken, andere handboeken waren catalogi en bij weer andere webmasters waren zo slim geweest allerlei zoektermen te gebruiken. Daardoor kwam hun gidsje ook in het zoekresultaat van Google.

Hieronder heb ik enkele links verzameld voor diegenen die zonder zoekopdracht al iets van hun gading willen vinden. Er is van alles, bijvoorbeeld het handboek voor mondzorg, handboek veiligheid speelterrein, handboek voor schermvliegers, handboek voor vrijwilligers, handboek derivaten en het handboek Waarnemingen van de KNMI.

De links naar handboek voor … (of van, de etc)

De lijst met zoekresultaten gaat nog eindeloos door en, zoals je hierboven kon zien, gevarieerd. Kijk zelf even op Google.

Zie ook het bericht ‘de Encheiridion van Epictetus‘ (= handboek van Epictetus)