Bovenkant CorelDraw boek

Mijn CorelDraw boek

Mijn CorelDraw boek. Ik laat het staan, maar ik bedoel natuurlijk het boek dat ik inmiddels ruim twintig jaar geleden schreef over CorelDraw 3. In de jaren tussen het verschijnen van het boek en nu, werd ik elk jaar wel een paar keer gebeld met vragen.

Meestal ging de vraag over hoe een bepaald grafisch probleem kon worden opgelost. Iemand wilde een verloopkleur in een tekst, een tekst op een bepaalde manier rond een cirkel laten lopen of had een ander grafische vraag.

Mijn CorelDraw boek

Geleidelijk werd ik vanzelfsprekend minder gebeld over het mijn CorelDraw boek (deze is voor Google’s SEO). Maar afgelopen week had ik ineens weer drie bellers. Dat vind ik na al die jaren verrassend en leuk.

Beller 1

Maandag belde een Erik uit Amsterdam. Hij had geen vraag, maar wilde me complimenteren met mijn CorelDraw boek (idem). ‘Het is weliswaar versie 3.0’, zei hij, ‘maar veel ervan is nog steeds actueel’. Hij had de opvolgende versies ook gekocht, maar was bij CorelDraw 9 gestopt.

Daar werkte hij nog steeds sporadisch mee. En dat is leuk, want bij mij ging het precies hetzelfde. CorelDraw 9 ging altijd mee, tot zelfs nu op Windows 10. ‘Die producenten blijven maar functies inbouwen’, zei Erik, ‘maar we zitten er niet op te wachten. De meeste mensen gebruiken alleen de basisfuncties en die zijn eigenlijk in CorelDraw 3 al voldoende. Bovendien worden die programma’s steeds groter en zwaarder. Je sleept een hoop ballast mee’.

Ook daar moest ik hem gelijk in geven. Het mooiste bewaarde Erik voor het laatst. ‘Er zouden meer boeken gemaakt moeten worden zoals dat van jou’, zei hij, ‘wat basisinformatie, uitleg over functies, voorbeelden van hoe je tot resultaten komt en een uitgebreide naslag’.

Ik bedankte Erik en merkte nog even op dat de uitgever niet tevreden was met de opzet, hij vond er teveel wit in zitten. Maar een paar maanden later vroeg hij me of ik een boek met eenzelfde opzet over Word wilde schrijven. Daarvoor bedankte ik natuurlijk. Niet om de opmerking van de uitgever te wreken, maar ik werkte met WordPerfect.

Beller 2

Dinsdag belde Charles uit Enschede. Hij had versie X6 van de suite een paar weken geleden gratis gedownload bij Softonic. Kort daarna kocht hij het losse pakket CorelDraw X7  bij Staples voor 80 euro. Dat was een tijdelijke aanbieding, want normaal kost het daar 113 euro.

Charles was bezig met een poster en het lukte hem niet de letters op een tracé te zetten rondom een grillige vorm; als ik me goed herinner de krullige haarlijn van een persoon. Ik kon hem wel enigszins op weg helpen, gelukkig, waarbij ik me realiseerde dat mijn CorelDraw boek en mijn vaardigheden met het programma wat roestig zijn. Bovendien bleken menuteksten en functies in latere versies anders dan die in de versies 3 en 9, die ik uit mijn herinnering ophaalde tijdens het telefoongesprek.

Charles had na experimenteren uiteindelijk op internet naar een oplossing gezocht. Daar kwam hij mijn naam tegen als kenner van CorelDraw. Mijn CorelDraw boek kende hij niet. Hij ging naar mijn site en realiseerde zich dat hij daar, voor andere onderwerpen, al vaker was geweest. Dat zijn ook leuke dingen om te horen.

Beller 3

Vrijdagochtend bleek ik een telefoontje te hebben gemist op mijn mobiel. Omdat het nummer werd vermeld belde ik terug. De naam van de persoon verstond ik niet. Hij vond het bijzonder dat ik terugbelde, we kenden elkaar immers niet.

De man wilde een tekst op een foto doorschijnend maken en daarvoor de functie combineren gebruiken. Ik vertelde hem dat zoiets volgens mijn niet kon, omdat de foto een bitmap is. Voor zo’n doorschijnende tekst zou ik Photoshop of een soortgelijk programma gebruiken. Daarna kun je de foto met doorschijnende tekst importeren in CorelDraw.

Maar wie weet dat het met een latere versie van CorelDraw wel kan, welke versie hij gebruikte kwam niet ter sprake. Wel dat hij me had gevonden door op internet te zoeken. Daarbij was al snel mijn CorelDraw boek naar boven gekomen in de zoekresultaten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 februari 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *