Punt naar punt voor volwassenen
Ik had een boek besteld bij een online boekenwinkel. Op weg naar ‘afrekenen’ werd me gevraagd of ik de aanbiedingen wilde zien. Ach waarom niet, dacht ik. Het eerste boek dat ik te zien kreeg was “punt naar punt voor volwassenen”. Ik herkende de tekeningen uit mijn jeugd. Verbind de puntjes werd dat vroeger genoemd.
Ik klikte op ‘meer informatie’. Daarna verscheen een scherm met precies dezelfde tekstuele informatie, maar nog minstens tien soortgelijke boeken. Ik kon het aanbod weerstaan en rekende af. Het punt naar punt voor volwassenen had me echter wakker geschud. Had ik een nieuwe rage gemist?
Van punt naar punt voor volwassenen
Ik kan me voorstellen dat er groepen volwassenen zijn die het leuk vinden puntjes te verbinden. Zoals er ook volwassenen zijn die het leuk vinden allerlei cupcakes te maken, 3D wenskaarten in elkaar te fröbelen of op een andere manier expressief bezig te zijn (met creativiteit heeft het niets te maken).
Tegelijkertijd vroeg ik me af, zou dit van punt naar punt voor volwassen ook een functionele onderbouwing hebben. Gaan dementerende bejaarden, er zit immers een soort structuur in, er zich beter door voelen, kunnen 50+-ers zich na dit monnikenwerk beter concentreren op hun werk of vergeten tieners na dit tijdverdrijf spontaan hun smartphones te raadplegen.
Memoryspel
Een paar jaar geleden deed ik een onderzoekje naar de functionele voordelen van een geheugenspel, zoals memory. Ik was toen al wat onderzoeken tegengekomen waarin was aangetoond dat Memory-spelen konden helpen het geheugen van ouderen te trainen. Latere onderzoeken weerlegden dat overigens. Hoe zat dat met het verbinden van de punten.
Verbind de punten
Er blijken meerdere onderzoeken waarin de voordelen van het lijnen trekken van punt naar punt voor volwassen voordelen kan hebben. Wetenschappers van Washington Universiteit (rapportage) ontdekten bijvoorbeeld dat het verbinden van de punten, ongeveer drie jaar voor de daadwerkelijke diagnose, kan aantonen dat iemand Alzheimer of een andere vorm van dementie heeft.
In het algemeen werd in de onderzoeken ontdekt dat visueel-ruimtelijke vaardigheden ongeveer drie jaar voor de diagnose van dementie al verslechteren. Dit kan worden getest met diverse spelen, bijvoorbeeld blokken bouwen, maar verbinden van de punten geeft een snellere indicatie van het verminderen van de geestelijke vermogens en de specifieke vaardigheden.
Zelftest
Er zijn dus meerdere onderzoeken waarin is aangetoond dat de tekeningen waarin punten met elkaar moeten worden verbonden vroegtijdig vermindering van vaardigheden kan aantonen. Het blijkt zelfs met een zelftest te kunnen. Dat is onder andere vastgesteld door de NHS (National Health Service) in Engeland.
Ze hebben daar een test in gebruik die SAGE (Self-Administered Gerocognitive Examination) heet. De test bestaat uit een vragenlijst en enkele vaardigheidstesten, waarbij verbinden van punten een belangrijk onderdeel vormt. In de onderzoeksresultaten van de test vertellen ze dat van de 100 mensen met cognitieve problemen (geheugenverlies, beginnende dementie) er 79% zijn ontdekt. Van de 100 mensen zonder problemen blijkt dat bij 5% ten onrechte werd gedacht dat ze die problemen wel hebben.
Dat betekent dat de test een sensitiviteit heeft van 79% en een specificiteit van 95% (zie een eerder bericht met uitleg). De test, die ongeveer 15 minuten in beslag neemt, mag daardoor als zeer betrouwbaar worden beschouwd.
Amerikaanse en Engelse wetenschappers wilden later zelf onderzoeken hoe goed SAGE is. Dat leverde meerdere resultaten op en bevestigde de voordelen van het verbinden van punt naar punt voor volwassenen. Tevens werden er nieuwe testen ontwikkeld.
Leuk
Dementie en onderzoek terzijde. Van punt tot punt verbinden kan voor volwassenen immers ook gewoon leuk zijn. Wanneer je bijvoorbeeld de boeken van Thomas Pavitte hebt, vergeet je snel de eenvoudige van punt naar punt tekeningetjes uit je jeugd. Het zijn ingewikkelde constructies waarbij je met meerdere kleuren aan de slag moet.
De Nieuw-Zeelandse grafisch ontwerper Pavitte bracht inmiddels meerdere titels uit waarbij dieren, steden, bekende personen of schilderijen het onderwerp zijn.
Zijn boeken zijn in het Nederlands uitgebracht, maar je kunt ze natuurlijk ook in het Engels gebruiken. Getallen en puntjes zijn immers universeel.
Een andere bestseller op het gebied van punten verbinden is de Amerikaanse tekenaar en puzzelbedenker David Kalvitis. Zijn punt-tekeningen zijn eenvoudiger en minder spannend. Maar van hem zijn er een groot aantal tekeningen gratis te downloaden.
Gratis
Dat is overigens in dit geval altijd een goed idee. Met de zoekopdracht dot-to-dot bij Google Afbeeldingen verschijnt een grote hoeveelheid tekeningen. Zet bij de menuoptie ‘zoekhulpmiddelen’ de te zoeken resolutie wat hoger, bijvoorbeeld op 2mb, en je kunt voor thuisgebruik talrijke tekeningen afdrukken. Heb je de slag te pakken en maakt lijntjes trekken tussen puntjes je gelukkig, dan koop je natuurlijk een boek.
Meer informatie:
- Het onderzoekresultaat van de Washington University is, na inschrijving, gratis te downloaden. Het heet ‘Longitudinal Study of the Transition From Healthy Aging to Alzheimer Disease’, van David K. Johnson, PhD; Martha Storandt, PhD; John C. Morris, MD; James E. Galvin, MD, MPH.
- Bericht op de website van NHS over SAGE en de eenvoudige zelftest
- Verslag van het onderzoek naar de functionaliteit van SAGE, de zelftest, door Douglas W. Scharre, M.D e.a., zoals het verscheen in de Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences van januari 2014.
- Een vroeg onderzoek in 1989, waarin verbinden naar punten een belangrijke rol speelde, ‘Intact Priming of Patterns despite Impaired Memory’, een samenwerking van meerdere wetenschappelijke organisaties
- De website Alzheimer Readingroom met allerlei informatie over onderzoek, ontdekkingen en testen.
- De SAGE-zelftest is één test, maar wordt in varianten aangeboden die onderling uitwisselbaar zijn. Je hoeft er dus slechts één te doen. Hier een voorbeeld van een SAGE-test
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.