oude fotocamera

Filmen met een fotocamera

Filmen met een fotocamera, het advies van gisteren aan Karel, is niet iets dat ik zelf bedacht. Van de populaire tv-serie House was al lang bekend dat een groot deel is opgenomen met een Canon 4d fotocamera. Bij Hollywood films worden ook regelmatig fotocamera’s gebruikt. Soms ter extra ondersteuning van een filmcamera.

De regisseur kan bij het filmen met de fotocamera, deze op een statief zetten en eenvoudig aanzetten. Als de regisseur dan op meerdere plekken camera’s heeft staan kan hij later uit allerlei beelden kiezen. Dat is ook een mogelijkheid voor Karels workshops. Hij kan eenvoudig op enkele plekken een camera neerzetten.

Correspondenten in het buitenland gebruiken overigens ook fotocamera’s om hun verslag te maken. Zo’n camera, bijvoorbeeld een compactcamera, neemt veel minder ruimte in. Die doe je gewoon in je binnenzak. Ook de meeste bloggers en vloggers filmen met een fotocamera of gebruiken eenvoudig hun mobiele telefoon.

Tweegesprekken

Zelf vind ik filmen met een fotocamera handig bij het opnemen van gesprekken tussen twee personen. Twee vaste compacte fotocamera’s continue gericht op de personen en een derde om actieve beelden te maken. Zo kun je het gesprek in je eentje opnemen en mis je niets. Dat was in het verleden wel anders. Dan ging je met een camera en maakte je na het gesprek nog wat opnames van de interviewer en enkele tussenshots.

Meerdere mogelijkheden

Een fotograaf van Polyvisie vertelde me ooit hoe ze een plechtigheid van het Koninklijk Huis vroeger vastlegden. In bijvoorbeeld  een kerk kregen ze twaalf plekken aangewezen. Daar mocht een fotograaf staan. Ze mochten niet van hun plaats, dus ging Polyvisie er met twaalf fotografen naar toe.

Ze konden vanaf hun positie wel met hun camera’s zwenken en inzoomen. Dat kan ook met de huidige technieken. Het is tegenwoordig in zo’n situatie in principe zelfs mogelijk om twaalf camera’s te plaatsen en deze vanuit één locatie, de regisseurskamer, te bedienen. Maar dat gaat allemaal te ver als vervolg op het probleem van Karel, waarover ik gisteren berichtte.

Filmen met een fotocamera

Er zijn dus allerlei mogelijkheden. Maar even terug naar de basis. Bij filmen met een fotocamera kun je zelf bepalen of je een compactcamera neemt (vaste lens), een systeemcamera (verwisselbare lenzen zonder spiegel) of een DSLR (verwisselbare lenzen met spiegel).

Voor filmen is de beeldsensor belangrijk. Deze moet minstens full HD aankunnen (1920 x  1080 pixels, ook wel 1080p genoemd) en 24 beelden per seconde (dat is vergelijkbaar met filmcamerasnelheid) kunnen maken. De meeste moderne fotocamera’s zitten ruim boven die 1920 pixels en halen een snelheid van 30 beeldjes per seconde.

Statief

Fotocamera’s hebben een grotere beeldsensor dan videocamera’s (camcorder). Beide cameratypen hebben (beeld)stabilisatie, maar die van een fotocamera is minder goed dan die van een videocamera. Bij werken met statief is dat geen probleem.

Dus een workshop filmen of video’s maken voor een website zijn geen probleem. Bewegen kan, maar ook dan is een statief wel handig. Een zogenaamde eenpoot (monopod) kan dan het verschil al maken en het houd je wendbaarder dan een driepoot (tripod). Voor vaste posities kies je natuurlijk een driepoot.

Zoombereik

Een videocamera heeft meestal een groter zoombereik dan een fotocamera. In de praktijk, vanzelfsprekend sterk afhankelijk van je thema, kun je prima uit de voeten met het gewone zoombereik van zelfs een compactcamera. Na het optische zoomen met de lens kun je digitaal verder zoomen, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Lichtsterkte

De lichtsterkte (lichtgevoeldigheid) van een videocamera is vaak beter (kleiner diafragma) dan de standaard lens van een fotocamera. Maar bij een fotocamera, afhankelijk van het gekozen type, kun je met verschillende lenzen werken en dus kiezen voor een geschikte lichtsterke.

TIP1

Stel je voor je aankoop voor wat je in de toekomst wellicht nog gaat doen. Je kunt daar dan rekening mee houden. Sommige fotocamera’s hebben bijvoorbeeld een aansluiting voor een externe microfoon, andere niet. Sommige camera’s hebben een draaibare zoeker/viewer. Dat is met name handig wanneer je bij een reportage boven je hoofd wil filmen.

Tip 2

Kijk niet op Youtube naar filmpjes van amateurs die willen laten zien hoe goed hun fotocamera is. De meesten hebben onderwerpen zoals een racewedstrijd of ze lopen. Dat zijn nu juist twee situaties waarbij de fotocamera als filmapparaat minder is. Bovendien blijkt dat ze vaak de basiskennis van fotograferen/filmen niet hebben. Bijvoorbeeld enige kennis van ISO en witbalans.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 februari 2016 door in de categorie 2016, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *