1 miljard voor Basic Fit - sportschool

1 miljard voor Basic Fit

‘ 1 miljard voor Basic Fit. Wat vind jij daar nu van, René?’, vraagt Gerrit, terwijl hij een kop koffie voor me neerzet.

‘Kom op nououou’, antwoord ik, en na een korte pauze, ’ik heb het gelezen vanochtend. Wat ik ervan vind? Ze willen naar de beurs. Dat is wat anders dan een paar investeerders vinden. Die laatste groep kan in ieder geval rekenen’.

‘Hoe bedoel je?’, vraag Gerrit.

Kom op nououou

‘Kom op nououou’, reageer ik, nogmaals flauw terugkomend op de irritante slogan van Basic Fit. ‘Ik bedoel het precies zoals ik het zeg. Als je naar de beurs wilt, klop je je verhaal op. Particuliere beleggers laten zich gemakkelijk een oor aannaaien. Professionele investeerders en investeringsmaatschappijen prikken meestal wel door gebakken lucht heen’.

‘Dus jij had hetzelfde gevoel als ik, dat 1 miljard voor Basic Fit gebakken lucht is’.

‘Die 1 miljard wellicht niet, ze zullen het zelf best op die waarde hebben gewaardeerd. Ze willen immers naar de beurs. Het is volgens mij gebakken lucht, omdat ik mensen ken uit de sportschoolwereld en ik af ga op de cijfers voor zover die beschikbaar zijn’.

‘En wat concludeer jij dan?’, vraagt Gerrit ongeduldig.

Berekeningetje

‘Wat ik las is, dat de abonnementen onder de 20 euro kosten. Ik meen dat ik 18 euro heb gelezen. Ze hebben 300 vestigingen. Die moeten minimaal 1500 vierkante meter zijn. Verder las ik onder andere dat ze 1 miljoen leden hebben, waarvan de helft in Nederland. Het inrichten van een nieuwe vestiging kost 2 tot 3 miljoen per vestiging’.

‘Ok, en wat is dan de rekensom?’, vraagt Gerrit, nog steeds een beetje ongeduldig.

‘Een gemiddelde huur in Nederland is 175 euro per vierkante meter. Stel dat alle vestigingen die minimale grootte hebben, dan is dat 300 x 1500 x 175 is bijna 79 miljoen aan huur per jaar. De inkomsten zijn, als iedere abonnee een vol jaar lid is 1 miljoen x 20 x 12 is 240 miljoen euro’.

‘Dat is nog een aardig verschil, zo’n 160 miljoen euro”

‘Klopt, maar alle overige kosten moeten er nog vanaf. Personeelskosten, onderhoud en dergelijke. Aan de andere kant zijn er wellicht nog wat inkomsten uit sportvoedingsproducten en horeca. Hoewel mensen die goedkoop willen sporten, waarschijnlijk hun eigen drank meenemen of direct naar huis gaan na het sporten’.

‘Er blijft toch ook na aftrek van de kosten nog wel een redelijke winst over’, zegt Gerrit, half vragend.

Hyves

‘Ja, maar ik geloof hun cijfers niet. Het doet me te veel denken aan Hyves. Ik heb je toch wel eens verteld over die vriend die de onderhandelingen voor Sanoma deed met Hyves. Ze hadden geknoeid met de abonnees en andere cijfers. Toen Sanoma dat constateerde, hebben ze direct de onderhandelingen met Hyves afgebroken. Dat is een ander verhaal dan Raymond Spanjar in zijn boek vertelt. Sanoma was zo netjes er verder niets over naar buiten te brengen. Hadden ze dat wel gedaan, dan was De Telegraaf wellicht een fiasco bespaard gebleven’.

‘Dus jij denkt dat …’.

‘Ik denk niets. Ik weet het niet. Maar als Basic Fit een half miljoen Nederlanders als klant heeft, dan zou 1 op de 36 Nederlanders bij ze moeten sporten. Nou, ik ken helemaal niemand die bij ze sport. Terwijl het merendeel van mijn vrienden en vriendinnen bij een sportschool is aangesloten’.

1 miljard voor Basic Fit

‘1 miljard voor Basic Fit is dus niet realistisch?’.

‘Dat weet ik niet, maar mijn gevoel en een summiere berekening zeggen me dat ik er geen vertrouwen in heb’.

‘Nou, dan houd ik mijn geld nog maar even in mijn zak’.

‘Weet je wat ook te denken geeft?’, vraag ik zonder een antwoord af te wachten, ‘dat alle filialen apart zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dat er geen Basic Fit holding is en geen Health City holding. Die laatste was er wel, maar die is uitgeschreven. In de kranten staat in geen enkel bericht welke rechtspersoon naar de beurs gaat. Er staat alleen dat 1 miljard voor Basic Fit moet worden opgehaald’.

1 miljard voor Basic Fit - KVK inschrijving Health City Holding

Health City Holding uitgeschreven bij KvK (klik voor vergroting)

‘Dus je hebt al bij de Kamer van Koophandel gekeken’.

‘Ja, natuurlijk. Niet uitgebreid, hoor. Ik zal je nog iets bijzonders vertellen. Vorige week sprak ik iemand van de Onderzoeksgroep. We spraken over de winkelketen Aktiesport. De Onderzoeksgroep had een marketingonderzoek voor ze lopen. Aktiesport leek springlevend; deze week zijn ze failliet verklaard. Net als Perry Sport, een bedrijf dat dit jaar 150 jaar bestond’.

‘En het verband’.

‘Tja, dat kun je toch zelf wel bedenken. Ken je klassiekers. Misschien sla ik door, maar lees dat boekje over Superclub en Philips nog eens’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 februari 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *