Schilderij The Nightmare (bewerkt)

Slaapverlamming, een raar fenomeen

Slaapverlamming. Ik heb van meerdere slaapproblemen gehoord. Slaapverlamming of sleep paralysis kende ik nog niet. Toen ik dus op Netflix de film Nightmare getipt kreeg, heb ik deze bekeken. Na het lezen van de volgende info:

Deze documentaire gaat over slaapverlamming, een tijdelijke stoornis waardoor de patiënt vastzit in een toestand tussen waken en slapen en zich niet kan bewegen.

Documentaire

De film was niet boeiend. Het bestaat hoofdzakelijk uit een aaneenrijging van verhalen van mensen die het hebben meegemaakt. Wat ze te vertellen hebben had evengoed in een kwart van de tijd gekund. Ik spurtte dan ook met de scroll-knop door de documentaire, hier en daar stoppend bij het zien van een mogelijk interessante clip.

Maar mijn interesse was gewekt.

Verhalen

Het eerste verhaal bijvoorbeeld wordt verteld door een man die zijn vriendin voor gek verklaarde toen ze hem vertelde wat haar was overkomen. Ze was naar bed gegaan en kon zich ineens helemaal niet meer bewegen. Wat ze ook probeerde, vertelde ze hem, het lukte niet enige beweging te krijgen in haar ledematen.

Een paar dagen later overkwam de man precies hetzelfde als zijn vriendin. De ongelovige Thomas moest het toen wel geloven. Ook hij kon zich niet meer bewegen. Bij hem kwam de slaapverlamming in de dagen daarna regelmatig terug. Hij had op een gegeven moment zelfs de ervaring dat hij boven zijn bed zweefde en van daaraf naar zijn eigen stijve lichaam keek.

Slaapverlamming

In de wiki over slaapverlamming komt het meeste, van wat in de documentaire werd verteld, terug.

Het kan allerlei verschijnselen teweegbrengen, die meerdere zintuigen beïnvloeden. Sommige mensen die aan slaapverlamming leiden horen voetstappen of stemmen, anderen hebben het gevoel dat ze worden aangeraakt, weer anderen zien personen door hun kamer lopen en tenslotte zijn er nog mensen die zich niet meer kunnen bewegen. Dat zijn slechts enkele verschijnselen en ze kunnen ook in combinatie bij een persoon voorkomen.

Historie

Slaapverlamming komt als fenomeen al heel lang voor. De oude Grieken schreven er al over. Men had verschillende verklaringen voor het fenomeen dat door een persoon werd beschreven. Een bekende verklaring is Incubus, het demon dat bij vrouwen verscheen in de nacht en haar zwanger maakte van heksen en gehandicpte kinderen.

Er zijn door de geschiedenis heen ook meerdere kunstenaars geweest die verschijnselen hebben vastgelegd. Zoals bijvoorbeeld in onderstaande schilderijen is te zien.

Incubus - slaapverlamming

In de middeleeuwen kende men Incubus, het demon dat vrouwen in hun slaap bezocht. Waarschijnlijk was het slaapverlamming.

The Nightmare (slaapverlamming) - van John Henry Fuseli.

The Nightmare – van John Henry Fuseli uit 1781.

 

Le Cauchemar (de boze droom die slaapverlamming is)

Le Cauchemar (de boze droom) van Eugène Thivier uit 1894. Te zien in het museum van de Augustijnen in Toulouse

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 februari 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *