Banksy ontmaskerd met geografische profilering

Banksy ontmaskerd met geografische profilering

Mogelijk is Banksy ontmaskerd met geografische profilering. Vanochtend verscheen het uitgestelde rapport over het onderzoek. De onderzoekers van de Queen Mary Universiteit in Londen wilden hun rapport al vorige week openbaren, maar advocaten van Banksy hielden dat tegen. Ze maakten zich zorgen over de inhoud van het persbericht, niet over het rapport zelf.

Die zorg bleek ongegrond waardoor vandaag het rapport ‘Tagging Banksy: using geographic profiling to investigate a modern art mystery’ kon verschijnen. Mogelijk is Banksy ontmaskerd met geografische profilering. Als dat zo is, dan blijkt hij Robin Gunningham te heten en is hij de zoon van een manager en een secretaresse.

Banksy ontmaskerd met geografische profilering

Maar daar was het de onderzoekers niet om te doen. Zij wilden vooral de voordelen van geografische profilering aantonen. Dat ze daarnaast bewonderaars zijn van het werk van Banksy heeft ze mogelijk beïnvloed. Volgens mij hebben ze wel technieken gebruikt die inmiddels standaard zijn in de criminologie en profilering, maar niet zo uitgebreid als profilers dat doen. Of in ieder geval anders.

Daardoor lijkt het toch meer een PR-verhaal, dan een wetenschappelijk onderzoek. Ik ben geen wetenschapper. Ik lees vanuit mijn interesse in sociale psychologie al jaren ook over profilering. Niet vanuit een specifieke belangstelling in het onderwerp. Maar er zitten allerlei onderdelen in die interessant zijn.

Profilering

Het eerste boek dat ik las was, jaren geleden, Mind Hunter van John Douglas. Deze FBI-man was waarschijnlijk de eerste die er aandacht aan gaf en het populariseerde bij de FBI. Profilering stond nog in de kinderschoenen. Door de jaren kwamen er meer boeken, ook van anderen. En er kwamen afgeleide boeken, zoals het boek uit 2014 waarover ik eerder schreef, You can’t lie to me van Janine Driver

Geografische profilering

Geografische profilering is ook zo’n afgeleide of onderdeel. Het is voornamelijk een statistische methode waarbij op basis van gegevens over locaties conclusies worden getrokken. Niet per se over criminaliteit. Want hoewel zijn werk illegaal is, de oorspronkelijke reden om zijn identiteit te verhullen, is hij inmiddels meer een gevierd kunstenaar.

Je kunt geografische profilering ook gebruiken om epidemieën te voorspellen. Dat je daar voorzichtig mee moet zijn, bleek uit de foute voorspelling van Google van griepepidemieën. Zij gebruikten geografische profilering op basis van Big Data

Is Banksy ontmaskerd met geografische profilering? Dat is niet zeker. Hij heeft niet, zoals terroristenorganisaties dat doen, zijn naar buiten gebrachte identiteit opgeëist.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 maart 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *