Mars en de Martian trilogie

The Martian trilogie

Nee, the Martian trilogie gaat niet over een sequel van de, met een Oscar genomineerde, film. Het gaat ook niet over de drie locaties waar de film werd opgenomen of de drie dimensies waarin regisseur Ridley Scott de film opnam. Nou ja, dat laatste zijdelings.

Eén

De Martian Trilogie begin bij Harry. Bij hem zag ik de film voor het eerst. De film was nog niet uit in Nederland. Harry had de film via een nieuwssite binnengehaald en op een andere site ondertitels gevonden.

Ik vroeg hem nadrukkelijk of het geen CAM-opname was. Het leek me een goede film en ik wilde mijn indruk van de film niet laten verpesten door de ergernis over de schokkerige, vage beelden van iemand die de film, ergens in een buitenlandse bioscoop, van het filmdoek had gekopieerd met een videocamera.

Dat bleek gelukkig niet zo te zijn. Na 144 minuten constateerde ik dat het geen filmklassieker zou worden, maar dat de film onderhoudend was.

Twee

De film was door Ridley Scott met een 3D-camera gemaakt. Dat wist ik niet toen ik de film bij Harry keek. Het kwam ineens als informatie voorbij en ik vroeg Harry of hij eens wilde kijken of hij een 3D-versie kon vinden.

Een paar dagen later ging ik naar Carla, een vriendin met een 3D-televisie. Ze was zelf niet geïnteresseerd in de film, daarom had ze voorgesteld dat ik op een avond zou komen dat ze niet thuis was.

3D-films zijn een apart verhaal. Ik heb er meerdere gezien en het resultaat blijkt heel verschillend. Bij sommige films krijg je een natuurgetrouw driedimensionaal beeld, bij andere film is de realiteit vertekend. Bij The Martian blijkt het een mix. Maar het is beslist de moeite waard de film, met toch een bijzonder verhaal en locatie, in 3D te zien.

De vriendin kwam eerder thuis dan ze zelf had gedacht en zette toch een 3D bril op. De film had haar wellicht niet geïnteresseerd. Ze genoot echter volop van de driedimensionale beelden.

Drie

Twee weken geleden was ik met een paar vrienden een weekend bij Werner om diens verjaardag te vieren. Werner, een jeugdvriend, is getrouwd met een Duitse. Na enkele jaren in Utrecht, bleek zij niet te kunnen aarden. Werner en zijn vrouw vertrokken naar een plaatsje in de buurt van Kleve.

Halverwege de middag vertelde Werner dat we iets eerder zouden gaan eten, omdat hij daarna een verrassing voor ons had. Die verrassing bleek een bioscoopvoorstelling van The Martian in Kino Tichelpark in Kleve. Gelukkig niet nagesynchroniseerd, maar de originele Engelse versie.

Een paar uur later zit ik met mijn vrienden in de bioscoop. De film is nog maar net begonnen of ik voel de ellenboog van Rob, die naast me zit, in mijn zij porren. Naar mij toegebogen sist hij met fluisterstem, ‘wat een onzin. Zo’n storm. Dat kan helemaal niet op Mars’.

Ik besluit hem te negeren. Met hoofd, ogen en mond geef ik aan dat ik geen zin heb naar hem te luisteren.

‘Hooguit kan er een briesje waaien’, vult Rob nog snel aan, voor hij terugbuigt in zijn stoel.

Tijdens de film deelt hij nog een paar keer zijn natuurkundige kennis met mij of verkondigt hij zijn ergernis over onrealistische scènes.

The Martian trilogie

Het is geen film die ik normaal gesproken drie keer zou willen zien. Nu werden het drie ervaringen. De illegale versie bij Harry, de 3D-versie bij Carla en de door Rob becommentarieerde versie in Kleve.

De opmerkingen van Rob heb ik grotendeels genegeerd, maar ze kwamen onbewust natuurlijk wel binnen. Ik probeerde ze later, vanuit interesse in feitjes, terug te halen. Dat lukte gedeeltelijk.

Websites over de realiteit van The Martian bleken een stuk handiger en daar voegde ik de ‘making off’ filmpjes op Youtube als leuke aanvulling aan toe.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 maart 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *