aanbevolen films jeuker

De aanbevolen films jeuker

Ken je het fenomeen van de aanbevolen films. Bij veel filmaanbieders zoals Netflix en HBO krijg je aan het eind van een aflevering of film een of meer aanbevolen films te zien. Ze gaan er op basis van wat je zojuist hebt gekeken vanuit dat ze weten van welke films je houdt.

Vroeger waren je vrienden en bekenden de raadgevers van aanbevolen films. Tegenwoordig lijken allerlei vreemden zich me je keuzes te willen bemoeien. Daarbij bovendien suggererend dat ze je kennen. Ik geloof in gegevensanalyse, maar het slaat wat door.

Aanbevolen films

Hoewel de aanbevolen films vaak best aardige suggesties zijn – in het getoonde bevinden zich altijd films die je nog niet kende – zijn het geen echte aanbevelingen. Met andere woorden, ze zitten er in ieder geval bij mij vaak naast.

Dat ik een keer een goede comedy heb gekeken of zelfs een tranentrekker, wil immers niet zeggen dat mijn smaak in die hoek ligt.

De aanbevolen films jeuker

Er is nu een site die beweert op basis van vijf beoordelingen de perfecte aanbeveling te kunnen doen. Binnen 50 seconden naar de voor jou beste aanbevolen films. De site heet Itscher. De naam komt ongetwijfeld van to itch (jeuken, kriebelen).

Na de eerste vijf beoordelingen kun je een suggestie krijgen. Je kunt echter ook doorgaan met films beoordelen die je krijgt voorgeschoteld. Immers, hoe meer ook Itcher van je weet, hoe beter hun voorstel. De jonge organisatie heeft overigens ook een online tijdschrift.

Selectie

Bij mij klopten de aanbevolen films na ongeveer twintig beoordelingen redelijk… omdat ik ze in mijn beoordeling van hen direct het voordeel van de twijfel meegaf. Ik denk echter dat ik, na nog een tijdje beoordelen, kan inschatten hoe ze hun selectie maken. Dan zal waarschijnlijk blijken dat het beperkter is dan die van bestaande aanbieders (zie hieronder).

Ik kijk actiefilms als ontspanning. Bij andere films, die kunnen vallen in meerdere categorieën, gaat het me om het verhaal of de nieuwste film van een favoriete regisseur. Er zijn ook films die ik aanzet omdat ik mooie fotografie verwacht. Die uit elkaar liggende motivaties kunnen volgens mij niet in een selectie aanbevolen films worden gevangen.

Boeken en muziek

Wie is uitgekeken op de aanbevolen films kan zich bij Itscher ook boeken, spellen en muziek laten aanbevelen. Ik heb me daar niet eens laten aanbevelen. De boeken zijn Engels en de eerste drie boeken die ik moest beoordelen waren in de categorie fantasy. Bovendien realiseerde ik me dat een eigen voorkeur ook tijdelijk kan zijn.

Na het zien van Bridges of Spies luister ik bijvoorbeeld enthousiast naar soundtracks van films. De afgelopen week waren dat soundtracks van Thomas Newman, die naast Bridges of Spies ook de muziek schreef voor de laatste Bond films.

Meer informatie:

 • Hoe werkt het Netflix aanbevelingen algoritme? Meerdere artikelen over het algoritme, wijze van beoordelen, labelen en dergelijke.
 • Het tijdschrift Wired over het Netflix beoordelingssysteem
 • Bij Netflix en soortgelijke aanbieders is het aanbevelingssysteem voor abonnees. Er zijn ook specifieke gratis website met aanbevelingen, die overigens verder gaan dan Itcher. Wel moet je bij allen even door een leercurve. Bijvoorbeeld:
  • Jinny – je kunt hier, naast genre, ook andere selectiecriteria opgeven, zoals tijdvak, sentiment, publiciteit, populariteit, cultstatus, kindvriendelijk en veel meer
  • Rotten tomatoes – evenals Jinny geeft Rotten tomatoes niet een eenvoudig ‘als, dan’-advies. Ze geven zinnige informatie over films, hebben waarderingen op meerdere punten, waarna je zelf een gedegen keuze kunt maken
  • Movielens – deze site is gebouwd door een faculteit van de Universiteit van Minnesota. Door de site te gebruiken vind je voor jou geschikte films, maar help je ook het onderzoekteam hun algoritme te verbeteren. Je kunt met het speciale zoeksysteem, de Movie Tuner, je selectie steeds verder verfijnen
  • Criticker – hier gebruiken ze een systeem dat ze The Probable Score Indicator hebben genoemd. Daarmee koppelen ze jouw profiel aan ongeveer duizend mensen, uit de miljoenen aangeslotenen, die dezelfde smaak hebben als jij. Naast de aanbevolen films staat een percentage, de PSI-score, van de kans dat jij die film ook leuk of goed vindt. Als je op die score klikt kun je zien hoe ze tot die kans zijn gekomen.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 maart 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *