blauwe trui

Blauwe trui en kleuren zien

‘Heb je die blauwe trui nog steeds aan?’, constateert Rob met retorisch vragende intonatie als ik bij hem binnenloop. Heb je die blauwere trui nog steeds aan, herhaal ik in gedachten. Er schieten meerdere gedachten door mijn hoofd. Ik heb deze blauwe trui vanmorgen schoon aangetrokken. Waar komt de opmerking vandaan. Welke boodschap zit erachter als een vriend zoiets zegt. Moet ik erop reageren.

De gedachten flitsen in een fractie van een seconde door me heen. Net als ik denk te reageren door de blauwe trui te negeren en een ander onderwerp aan te snijden, kom Els de woonkamer binnen.

Mooie blauwe trui

‘Ha René. Wat een prachtige blauwe trui heb je aan. Mooie kleur. Kobalt is het niet?’, opent Els het gesprek. Vreemd, denk ik, dat ze ook direct over die trui begint.

‘Dank je’, antwoord ik. Dan denk ik terug aan de opmerking van Rob. ‘Ik heb hem vorige week gekocht en dacht vanmorgen, laat ik hem eens aantrekken’. Ik kijk Rob aan, maar hij reageert niet.

‘Die diepblauwe kleur staat je goed’, zegt Els.

‘Ik heb meerdere blauwe truien’, vertel ik, ‘kobalt vind ik een van de mooiste blauwkleuren, niet alleen bij truien. Gewoon blauw vind ik ook mooi, maar bijvoorbeeld koningsblauw vind ik te flets’.

Tritanomalie

‘Rob heeft tritanomalie. Dat is een zeldzame vorm van kleurenblindheid. Hij kan daardoor nuances in blauw moeilijk onderscheiden’.

Ik kijk naar Rob. ‘Nou, dat verklaart zijn opmerking. Ik heb deze trui vanochtend voor het eerst aan, maar hij dacht dat ik heb afgelopen vrijdag al aan had. Dat zou overigens kunnen, want ik gooi kleding niet per se na een keer dragen in de was’.

Kleurenblind

Els vertelt dat kleurenblind een verzamelnaam is voor allerlei afwijkingen in het zien van kleur. Ze praat over soorten kegeltjes, en dat het bij kleurenblindheid eigenlijk niet gaat om het niet kunnen zien van kleur, maar eerder om kleurnuances. De meeste mensen met slecht werkende kegeltjes zien wel kleur en zijn daarvoor dus niet blind.

Ik luister nog met een half oor en besluit het gesprek op een ander onderwerp te brengen. We praten over een aandoening van Rob en het lijkt me, na zijn opmerking bij mijn binnenkomst, beter het onderwerp af te ronden.

Blauwe truien

Thuisgekomen loop ik naar mijn kledingkast. Ik heb vier blauwe truien van het merk dat ik aan heb. Eén daarvan droeg ik inderdaad de vrijdag dat ik Rob bij mij langskwam. Van hetzelfde merk heb ik ook drie truien met verschillende roodtinten, twee identieke grijze, een gebroken wit en twee met bruine aardetinten.

Ik verwonder me er, kijkend naar de blauwe truien die ik ook van andere merken heb, dat Rob de opmerking maakte bij mijn binnenkomst. Hij zal zelf toch wel weten dat hij tritanomalie heeft en dus voorzichtig moet zijn met opmerkingen over blauwe kleuren.

Ik trek mijn blauwe trui uit en maak een foto voor dit bericht van de vier blauwe truien van het ene merk. Daarna ga ik naar mijn computer om eens te kijken naar de nuances in kleurenblindheid.

Anomale trichromatopsie

De aandoening, is het een aandoening, van Rob valt onder anomale trichromatopsie. Dat is een verminderde kleurgevoeligheid voor één kleur. Bij blauw heet dat inderdaad tritanomalie. Het is de meest zeldzame vorm. Protanomalie, verminderd zicht van roodnuances, komt bij 1% van de mannen voor. 5% van de mannen kan moeilijk groen onderscheiden en deuteranomalie.

Naast trichromatopsie is er ook dichromatopsie. Dan is het oog totaal ongevoelig voor één kleur en ziet het dus slechts twee kleuren. Het niet kunnen zien van blauw (tritanopie) is ook hier weer het meest zeldzaam. Totaal ongevoelige kegeltjes voor rood (protanopie) of groen (deuteranopie) komt evenveel voor; 1% van de jongens/mannen heeft een van deze vormen.

En je kunt er op wachten, er zijn ook mensen die slechts één kleur zien. Dit heet monochromatopsie en het komt zelden voor. Minder nog dan het niet kunnen zien dat ik op maandag een andere blauwe trui aan heb dan vrijdag.

Meer informatie:

blauwreeks uit PMS waaier

Eén blauwreeks uit de uitgebreide tinten blauw in een PMS-waaier

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 8 maart 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *