![Hurken op de dag van het poepen](https://renevanmaarsseveen.nl/wp-content/uploads/2016/03/hurkzit-op-wc-pot.jpg)
Dag van het poepen
Vandaag is het dag van het poepen, hoorde ik vanmorgen op de radio. Volgens mij is de hele maand Maart uitgeroepen tot Internationale darmkankermaand en is het vrijdag a.s. pas nationale poepdag. Beide zijn een initiatief van de Maag Lever en Darm stichting.
Als je gezond bent is het elke dag een dag van het poepen, denk ik. Over kijken naar je poep, wat de MLDS met deze maand beoogt, schreef ik al eens. Hier wil ik het eens hebben over de beste manier om te poepen.
Sluitspier
Nog niet zo lang geleden las ik het boek ‘De mooie voedselmachine’ van Guilia Enders. Bij haar las ik dat er een binnenste en een buitenste sluitspier is. De binnenste zegt, ‘hé, tijd om te poepen’, die zorgt dus voor de aandrang om de WC op te zoeken. De buitenste reageert met, ‘ok, ik zoek er even eentje op’, of ‘nu even niet, ik zit in de auto op een snelweg’.
Hurkzit
Als ze het er beide over eens zijn dan ben je op een gegeven moment op een WC. Wat is dan de beste houding? Het antwoord werd gezocht door Israelische arts Dov Sikirov. Hij wist dat hurken al heel lang bestond en dat de WC-pot een hele andere houding is. Het blijkt dat de hurkzit beter is dan de zitten op een toiletpot.
De verklaring van Enders is dat het darmafsluitingsapparaat niet is ontworpen om helemaal open te gaan als je zit. Wanneer je zit worden de darmen juist gesloten. Er komt een knik in zoals je dat ook weleens bij een tuinslang doet om de waterstroom te stoppen. Dat afsluiten is als het ware een extra voorzorg ter ondersteuning van de sluitspieren. Zit je ergens rustig in gezelschap dan is het immers niet de bedoeling dat je ineens leegloopt.
Dov Sikirov maakte proefondervindelijk al duidelijk dat de hurkzit beter is dan zitten. Japanse onderzoekers zochten verder. Zij lieten deelnemers aan het onderzoek lichtgevend materiaal eten. Daarna konden ze met röntgenapparatuur de ‘stoelgang’ volgen. Daarbij bleek dat bij de hurkzit het darmkanaal wordt rechtgetrokken en de poep dus geen bochten hoeft te maken.
Ziektes
Niet alleen is de hurkzit beter, het voorkomt ook diverse aandoeningen. Constipatie, ook wel verstopping genoemd, is volgens onderzoek van de Amerikaanse Nationale Bibliotheek van de Geneeskunst (NLM) een gevolg van het zittend poepen.
Ook zij wijzen in hun onderzoek op de zogenaamde recto-anale hoek van 90 graden. Bij het zitten wordt die hoek weliswaar iets rechter, maar het is nog te weinig om lekker leeg te lopen. We gaan dan, om het natuurlijke proces te helpen, persen/drukken. Een klein beetje daarvan kan al tijdelijke of permanente problemen opleveren, zoals verstopping, aambeien en darmzieken (bijv diverticulitis).
Het advies van het onderzoek is identiek aan dat van Enders in haar boek, ‘zorg ervoor dat de recto-anale hoek is uitgelijnd. Dat doe je dus met de hurkzit. Het bevordert vlotte leegloop, schrijven ze, en voorkomt overbelasting. En het voorkomt spataderen en hernia, om maar even wat andere mogelijke problemen te noemen.
Constipatie
Verstopping is het gevolg van de knik in de darmen. Een wat steviger poep kan daar niet passeren. Het blijft voor de knik hangen. Volgend stront wordt daardoor ook geblokkeerd. Hooguit sijpelt er wat vocht langs. Dat kan soms helpen de stoelgang weer op gang te brengen.
Onze eetgewoonten zijn de belangrijkste oorzaak van constipatie. Om verstopping te voorkomen is het goed water te drinken en gezond te eten. Denk daarbij aan vezelrijk en plantaardig voedsel, zoals groente, fruit, bonen, noten en zaden.
Houding
De hurkzit is altijd beter dan rechtop zitten. Op een gewone WC kun je de hurkzit nabootsen door wat voorover te leunen en je knieën op te trekken. Je gaat daarbij als het ware op je tegen rusten. Je kunt natuurlijk ook een verhoginkje gebruiken, bijvoorbeeld een kistje of een omgekeerde kinderpo (eerst legen…). De hurkzit kan persen tijdens het ledigen van de darmen overigens nooit helemaal voorkomen.
Dag van het poepen
Overmorgen is het dus de dag van het poepen. Met de hurkzit en gezonde eetgewoonten ben je daar waar de MLDS je wil hebben. Het enige dat ze nog adviseren is dat je regelmatig even achterom kijkt. Even kijken naar je poep voor je het doorspoelt. Wijkt het af van de poep die je gewend bent, dan moet je het in de gaten houden en eventueel een dokter raadplegen.
Meer informatie:
- Het onderzoek van Sikirov: Comparison of Straining During Defecation in Three Positions‘ (pdf, directe download)
- Een ander onderzoek van Sikirov, ‘Primary constipation: An underlying mechanism‘.
- Eén van de eerste rapporten over het eten van vezels ter voorkoming van ziektes ‘Dietary fber and Disease’ uit 1974.
- Uitgebreid artikel over ‘Dietary Fiber and Disease‘ van David Kritchevsky, een biochemicus die jarenlang onderzoek deed naar diëten, vezels en voedingsstoffen (pdf; 1mb)
- Rapport over vezels en eten (pdf; directe download)
- Zelf een krukje maken voor de hurkzit op een gewone WC, een instructie
- Ik schreef wel vaker over poep en poepen
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Blauwe trui en kleuren zienNieuwer: Europa en EU, een verhit gesprek »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.