- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Europa en EU, een verhit gesprek

Thierry Baudet over Europa en EU

‘Heb je gisteren Buitenhof gezien, dat gesprek over Europa en EU?’, vraagt Ineke als ik maandag op kantoor kom.

‘Nee, dat kijk ik al jaren niet meer. Ik pak zondagochtend liever mijn tijdschriften of een goed boek’, antwoord ik.

‘Er was een pittig gesprek tussen een jonge boekenschrijver en een oude man. Die man was echt schofterig. Het was een gênante vertoning. Witteman zat er echt mee’.

Opgewonden standje

Wanneer ik even later Erik tegenkom, vraag ik hem of hij Buitenhof heeft gezien. Dat heeft hij en hij begint direct te vertellen over het Europa en EU gesprek waar ook Ineke over sprak. Hij weet ook niet meer wie de gasten waren.

‘Ze waren het absoluut niet met elkaar eens’, vertelt Gerrit, ‘ik vond dat die schrijver, een jonge gast, gelijk had. Die ander was een opgewonden standje’.

Uitzending gemist

Omdat ik wil weten wie de gasten waren en mogelijk iets mee te krijgen van hun discussie, besluit ik Uitzending Gemist te gaan kijken. Dat lukte gisterenavond.

De gasten bleken Thierry Baudet en Rob Riemen. Van beide heb ik weleens artikelen gelezen. Baudet is regelmatig in de media. In veel van zijn ideeën en inzichten kan ik me wel vinden. De persoon zelf vind ik irritant om naar te kijken. Hij zit continue te fronsen en met zijn ogen te knijpen, alsof hij zwaar aan het denken is. Het is daarbij niet duidelijk of hij een tic heeft of te graag als een intelligente intellectueel wil overkomen.

Rob Riemen zie ik voor het eerst op televisie. Ik kan me voorstellen waarom Erik hem een opgewonden standje noemt. Hij praat nog sneller, maar veel drukker, dan Matthijs van Nieuwkerk. In de loop van het gesprek begint hij steeds meer oneigenlijke debattechnieken te gebruiken.

Europa en EU

Het meeste opvallend in hun gesprek is een probleem dat ook in veel andere discussies over dit onderwerp een hinderlijke rol speelt, het geen duidelijk onderscheid maken tussen Europa en EU.

Europa is een werelddeel, dat bestaat uit ongeveer 50 landen. EU staat voor Europese Unie, een statenverband dat supranationaal werkt middels besluiten die worden genomen door een bestuur van de deelnemende landen (intergouvernementeel). De EU bestaat uit 28 Europese landen.

In Europa zijn 50 landen te onderscheiden met elk hun eigen bestuur en cultuur. De 28 landen in de EU hebben een deel van hun bevoegdheden, wetgeving e.d. ondergebracht in gezamenlijke EU-besluiten.

Voor of tegen

Niemand kan voor of tegen Europa zijn, want het is slechts de naam van een werelddeel. De discussie gaat altijd tussen voor of tegen de EU en/of tussen voor of tegen onderdelen van te nemen EU-beslissingen. De voorstanders kunnen daarbij onderling ook sterk verschillende meningen hebben, evenals de tegenstanders.

Samenwerking

Een discussiepunt is meestal de samenwerking. Sommige mensen zijn tegen, of inmiddels tegen, de EU omdat ze vinden dat daarmee te veel nationale belangen worden verkwanseld.

Zij vinden dat samenwerking op basis van afspraken, zoals Schengen en Euro, ook mogelijk zijn zonder een EU-verband. De NAVO bijvoorbeeld is een afspraak over wederzijdse verdediging en samenwerking van de aangesloten 28 landen.

Die landen zijn vanaf het begin de Verenigde Staten, Canada en enkele Europese landen. Geleidelijk zijn er steeds meer Europese landen bijgekomen. Sommige daarvan zijn ook lid van de EU, andere landen niet (Albanië, IJsland, Turkije, Noorwegen).

EU en de Euro

Een andere verwarring wordt wel gemaakt met de EU en de Euro. In 1992 besloot de EU tot het instellen van een Economische en Monetaire Unie (EMU). Niet alle landen van de EU hebben de Euro ingevoerd. Uiteindelijk deden dat slecht 19 van de 28 landen die zijn aangesloten bij de EU.

Het probleem bijvoorbeeld met het mogelijke failliet van Griekenland was bij bepaalde zaken een EU-probleem en bij andere zaken een EMU-probleem.

Schengen

De afgelopen tijd is ook het Schengenakkoord, eigenlijk Verdrag van Schengen, regelmatig in het nieuws. Het is een overeenkomst waardoor personen zonder visum van het ene naar het andere Schengenland kunnen reizen. In 1985 waren de Benelux, Duitsland en Frankrijk de eerste landen die de afspraak maakten. Momenteel zijn nemen 22 landen van de EU deel en de niet EU landen Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein.

Illusie

De EU is een aanzet om te komen tot een Verenigd Europa. Persoonlijk vind ik de droom van een Verenigd Europa een illusie. De verschillen zijn te groot. Samenwerking op onderdelen is vanzelfsprekend goed, maar het steeds meer overdragen van bevoegdheden zal uiteindelijk frustreren. Dat laatste met name door landen die steeds meer van hun nationale en historisch gevormde identiteit verliezen.

Meer informatie: