Fruitbottles logo

Fruitbottles

In een voorraadkastje vond ik een van de fruitbottles die ik een paar weken geleden kocht. Ik was bij de brainstorm-/evaluatiebijeenkomst van het boek van Cors, ‘Niet Te Verteren’. Het was georganiseerd in een bijzondere omgeving, een zaal onder de grote EkoPlaza aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht.

Fruitbottles

Vlak voor de koffiepauze werd de onderneming Fruitbottles voorgesteld. Twee enthousiaste jongens van een jaar of zeventien vertelden over hun schoolproject aan het Christelijk Lyceum in Zeist. Voor het vak Management en Organisatie moesten ze een bedrijf beginnen, waarvoor ze een product hadden gezocht.

Na een brainstorm in hun groep van zeven besloten ze dat het een milieuvriendelijk en gezond product zou worden. Het werd een fles waarin mensen zelf thuis een vitaminewater kunnen maken en ze noemden het Fruitbottles. Ze schreven een ondernemingsplan, verdeelden de taken (financiën, marketing, verkoop etc) en gingen aan de slag.

Vitaminewater

Vitaminewater is populair. Diverse fabrikanten bieden kant-en-klare producten aan. Met Fruitbottles kunnen jongeren en ouderen zelf een gezond (zie hieronder) vitaminewater maken. In de fles zit een filterruimte waarin de gebruiker stukjes fruit, kruiden en/of groenten naar eigen voorkeur doet. Daarna vult hij of zij de fles af met water.

‘Het beste kun je het een avond in de koelkast zetten’, vertelt Daan, een van de twee aanwezige ondernemers. ‘Je kunt ook eenvoudig fris muntwater maken, door alleen muntblaadjes in het filter te doen’, vult Sebastiaan aan.

Verkoop

Het enthousiasme van de jongens werkt. In de pauze kopen de meeste aanwezigen een of twee Fruitbottles. Ik kies een blauwe en een zwarte. De blauwe gaat mee naar kantoor. Thuis experimenteer ik de dagen na de bijeenkomst met vitaminewaters. Uiteindelijk eindigt de zwarte fles in het voorraadkastje, waar ik het gisteren herontdekte.

Gezond

Zoals gezegd is vitaminewater populair. Maar is het gezond? Die van Fruitbottles wel. Je maakt het zelf met vers fruit en water. Meer niet.

De vitaminewaters van bekende fabrikanten zijn echter veel minder gezond. Er is suiker aan toegevoegd en de vitaminen zijn in laboratoria gemaakt. Dat laatste hoeft niet per se slecht te zijn. Uit diverse onderzoek blijkt echter dat zogenaamde synthetische vitamines, evenals mineralen overigens, minder goed worden opgenomen door het lichaam dan natuurlijke vitamines uit vers fruit en groenten.

Door de suikers zijn de vitaminewaters van fabrikanten ook calorierijker dan die van Fruitbottles.

Suikers

Vers fruit bevat ook suikers. En in principe maakt het lichaam geen onderscheid tussen natuurlijke en synthetische suikers. Wel lijkt het, wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit, dat het lichaam anders omgaat met suikers uit natuurlijke producten dan uit onnatuurlijke producten.

Bij de suikers in appels bijvoorbeeld spelen ook de andere stoffen in de appel een rol bij de opname door het lichaam. Toegevoegde suikers zijn, evenals de vitamines en mineralen, doorgaans geïsoleerde ingrediënten. Er zijn daarbij dus geen omgevingsstoffen die bijdragen aan de verwerking door het lichaam.

Experiment

Mijn experiment met de fruitbottels heeft (nog) niet tot voor mij bevredigende vitaminewaters geleid. De fles eindigde niet voor niets in het voorraadkastje. Ik heb me voorgenomen weer eens te gaan experimenteren. Het zou bij een eenvoudig honing-/anijswater kunnen blijven. Waarom? Daar zal ik later wellicht over berichten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 maart 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *