Honing met kaneel

Honing met kaneel

‘Je zou vaker honing met kaneel moeten gebruiken’, zegt Agnes, wanneer we het hebben over gezond en lekker eten en de vele voedingsgoeroes. ‘Het is heel lekker en gezond’.

‘Ik kan me er iets bij voorstellen. Bij dat lekkere’, reageer ik, ‘kaneel vind ik sowieso lekker. Mijn moeder doet het over haar homemade appelmoes en peertjes. Op de middelbare school strooide klasgenoot Richard altijd kaneel op zijn koffie, dat heb ik toen ook een tijdje gedaan’.

‘Honing met kaneel is naast lekker ook een gezonde combinatie’, zegt Agnes nog eens stellig.

Honing met kaneel

Ik stap snel over op een ander onderwerp. Want ik kijk liever thuis even naar mogelijke onderzoeken. Honing met kaneel, het lijkt me een bizarre mix om onderzoek naar te doen. Maar als het gezond zou zijn, dan moet die conclusie komen uit wetenschappelijke onderzoek of van een van de vele dieetgoeroes of bloggers over voeding. Dat wilde ik eens bekijken.

Beatrice Dexter

Omslag bij bericht over honing met kaneelDe popularisering van honing met kaneel begon in 1995, op 17 januari om precies te zijn. Toen verscheen een artikel van Beatrice Dexter in The Weekly World News. Ze beschreef in ‘Honey & Cinnamon Cure’ de talrijke voordelen van de wonderlijke combinatie. Bijna vijf jaar later, op 25 december 1999, werd het artikel nog een keer ongewijzigd geplaatst.

Ze had ongetwijfeld een aantal onderzoeken gelezen over honing en kaneel. Het is de vraag of daar al onderzoek bij zat dat naar de combinatie honing met kaneel keek. Ik besluit eerst naar Beatrice te zoeken.

Beatrice Cooke

Even denk ik haar te hebben gevonden, wanneer ik een website tegenkom van Beatrice Nutrition & Health Sciences. Op die website is onder andere een bestand te vinden over honing met kaneel, waarin het hierboven genoemde artikel wordt herkauwd. Het bedrijf blijkt niet van Beatrice Dexter, maar door Beatrice Cooke te zijn gestart.

Onderzoek naar honing met kaneel

Er is in het verleden onderzoek gedaan naar zowel honing als kaneel. Pas na 1995 zijn er onderzoeken te vinden waarbij wetenschappers naar de combinatie honing met kaneel keken. In veel gevallen komt het echter neer op eenzelfde resultaat als daarvoor in de producten apart. De conclusie is dan: als ze afzonderlijk goed zijn, dan zal de combinatie ook wel goed zijn.

Wondermiddelen

Ik heb een aantal onderzoeken verzameld. De uitgangspunten van de onderzoeken en de resultaten zijn heel divers. Maar ze zijn vrijwel allemaal heel positief. De afzonderlijke producten, honing en kaneel, lijken wel wondermiddelen.

De combinatie honing met kaneel leidt ook tot bijzondere resultaten. Er blijken echter meer combinaties met honing goed te werken. Bij kankeronderzoek is zelfs aangetoond, als je het wilt geloven, dat de combinatie honing met gember tot spontane genezing leidde. Eenzelfde krachtig effect had honing met geelwortel. De combinatie honing met kaneel gaf spontane genezing van kanker, maar die combinatie bleek minder krachtig dan met de gemberachtigen.

Beide bevatten zwavel

Het wonderbaarlijke effect van honing met kaneel wordt in een van de onderzoeken verklaard. Die komt door de grote hoeveelheid zwavel. Honing schijnt voor ongeveer 30% op zwavel gebaseerd te zijn en kaneel is voor 25% een zwavelproduct. De combinatie maakt een krachtige zwavelcombinatie. Eigenlijk zou het interessant zijn eens te kijken wat de resultaten zijn van zwavelproducten.

Kristalliseren van honing

Honing is, wellicht mede door die hoeveelheid zwavel, het enige voedingsproduct op aarde dat niet bederft of rot. Het kristalliseert als het op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Dat kristalliseren betekent niet dat het in suiker verandert. Plaats de pot honing in warm water en het zal weer naar zijn oude vorm herstellen.

Daarbij is het overigens beter de honing geleidelijk te verwarmen tot maximaal 40 graden Celcius. Bij hogere temperaturen, het in één keer in te warm water zetten of de honing in de magnetron te verwarmen breken enzymen af en verandert de kwaliteit van de honing. Volgens de warenwet mag je het dan alleen nog bakkershoning of industriële honing noemen.

Honingwater en kaneelolie

Meerdere onderzoeken hebben het over honingwater en kaneelolie. Je kunt beide kopen, maar ze zijn ook eenvoudig zelf te maken. Honingwater is eenvoudig lauw water waarin honing is opgelost. Dat kun je drinken. Voor andere toepassingen, bijvoorbeeld huidverzoring, kun je er producten aan toevoegen (bijv. rozenolie).

Kaneelolie maak je door een aantal kaneelstokjes veertien dagen in goede olijfolie te laten staan, bij kamertemperatuur. Daarna zeef je de olie.

Je kunt ook een water van honing met kaneel maken. Doe één of twee theelepels kaneel in een kopje kokend water. Laat het afkoelen tot lauwe temperatuur en voeg dan twee of drie theelepels honing toe. Roer het goed om, waardoor de honing oplost. Er zijn mensen die het dagelijks doen om verschillende redenen, zoals afvallen (vetverbranding), verbeteren van de spijsvertering, het openzetten van neusholtes en dergelijke.

Cinnamomum Zeylanicum en Ceylon

Bij onderzoeken rondom kaneel wordt vaak gesproken van Cinnamomum Zeylanicum. Dat is niets anders dan de Latijnse naam, die verwijst naar Ceylon. Dat land was lange tijd de enige producent van kaneel. Het is met ongeveer 85% nog steeds de grootste leverancier. Andere landen waar tegenwoordig echte kaneel vandaan komt zijn de Seychellen en Madagaskar.

De onderzoeker hebben het niet voor niets nadrukkelijk over Cinnamomum Zeylanicum. Gemalen kaneel, zoals je dat in westerse winkels koopt, bestaat namelijk meestal uit cassia. Dat is een boom die groeit in China, Indonesië en enkele andere Aziatische landen. Het eindproduct lijkt op kaneel, maar het heeft een andere structuur. Het wordt ook wel Cinnamomum Cassia genoemd of populair Vietnamese kaneel

Wil je het effect van honing met kaneel zoals het staat beschreven in onderzoeken? Dan kun je het beste je kaneel zelf verwerken door kaneelstokjes te gebruiken uit Ceylon.

Enkele voordelen

Ik zal hier een kleine opsomming geven van de vele voordelen van honing, kaneel en de combinatie honing met kaneel:

  • Kaneel bestrijdt infecties en schimmels en het heeft een ontstekingsremmende werking (dat laatst geldt nog sterker voor de combinatie)
  • Het bestrijdt bacteriën in de mond. Dat voorkomt gaatjes en tandplak. Het kan, afhankelijk van de oorzaak, ook slechte adem tegengaan.
  • Kaneel ontlast de neus- en voorhoofdsholten (sinussen), waardoor je vrijer kan ademen
  • Kaneelolie en -water werkt ook preventief tegen allerlei bacteriële infecties. Het voorkomt darmproblemen, wond-, bloed- en huidinfecties en slijmvorming.
  • Kaneel verbetert de bloedsomloop
  • Honing en kaneel versterkt het immuunsysteem
  • Het verlaagt de vetspiegel in het bloed, wat hartproblemen kan voorkomen
  • Door ’s ochtends te beginnen met een glas honing-/kaneelwater te drinken zou je zelfs makkelijk afvallen.
  • Etcetera

Documentatie en onderzoek

Bovenstaand bericht is geschreven op 23 maart 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.