Zuidam Rogge genever

Rogge genever van Zuidam – een smaaksensatie

Rogge genever van Van Zuidam. Het is een bijzondere fles achter de toonbank bij slijterij Van Schaik in Maarssen. Goudkleurige genever in een fles als een oude apothekerspot; niet bruin, maar transparant. Op zoek naar een nieuwe belevenis, twee weken geleden, wijs ik naar de Rogge genever. ‘Doe mij die maar’.

Bart, met wie ik naar de slijter ben gelopen, kijkt me verbaasd aan. In zijn ogen zie ik verschillende niet gestelde vragen, ken je deze jenever, er staan er zoveel moet je niet eerst rondkijken.

‘Goede keuze’, zegt Roy de slijter enthousiast, ‘dit is een heerlijk zachte, eerlijke jenever van de familie van Zuidam’.

‘Ja, vertel me eens wat meer’, moedig ik Roy aan. Ik weet inmiddels dat deze slijter veel van zijn producten weet.

Van Zuidam

‘De oude Van Zuidam, die overigens ook uit Maarssen kwam, is ruim veertig jaar geleden begonnen met de distilleerderij in Baarle Nassau. Ze maken hun producten met natuurlijke ingrediënten. Deze Rogge genever vind ik persoonlijk ook heel lekker. Het is gemaakt met Nederlandse rogge volgens een eeuwenoud recept.

Van Zuidam heeft diverse jenevers, brandewijn uit graan en jeneverbessen. Daarnaast hebben ze likeuren, rum en whisky. Tegenwoordig runt zoon Patrick het bedrijf met zijn broer Gilbert, maar zijn ouders zijn er nauw bij betrokken. Het bedrijf groeit nog steeds en ze verkopen nu ook naar veel buitenlanden’.

‘En hoe zou je deze rogge genever omschrijven?’, vraagt Bart.

Rogge genever

‘Het is een bijzondere ervaring en daarom een goede keuze. Het heeft meerdere smaaksensaties. Het is kruidig van de jeneverbes, zouthoutwortel en anijszaadjes. Je proeft de rijping in de eiken vaten van Kelvin Cooperage. Daarnaast is er de zachte toffee- en karamelsmaak, met een vleugje zoethout’.

‘Het water loopt me al in de mond’, zeg ik naar waarheid.

‘Elke slok is een belevenis. Houd je het vocht wat langer in je mond of laat je er wat lucht bijkomen. Het heeft allemaal invloed op de smaak en geuren die vrijkomen. Kom eens mee’.

Proeven

We lopen naar een magazijntje achter in de zaak. Daar pakt de slijter een aangebroken fles van de Zuidam rogge genever. Hij overhandigt ons een glaasje en schenkt deze half vol. Direct al ruiken we de warme, zoete geur.

‘Moet je hem eens een beetje walsen, zoals je dat met wijn doet’, zegt de slijter.

Er komen nog meer geuren vrij. Voorzichtig neem ik een slokje. Het is inderdaad een ongelooflijke sensatie in mijn mond. Dit in tegenstelling tot het chemische, metalige bocht van Bols en ander laboratoriumdestillaat. Dit is een nieuwe wereld.

‘Wow’, zeg ik als dat eerste slokje door mijn slokdarm is weggegleden. Bart lacht. Ik zie dat hij net zo heeft genoten als ik.

Gedeelde ervaring

Even later gaan we beiden met een fles rogge genever van Van Zuidam naar buiten. We gaan naar Gerrit, waar we met een groepje vrienden regelmatig een fles whisky uitproberen. Vandaag wordt het een jenever. Deze ervaring moet worden gedeeld. Daar wil ik mijn zojuist aangeschafte fles wel voor opofferen.

Bovenstaande speelde twee weken geleden. Gisteren bleek bij de borrel bij Gerrit, dat twee van de aanwezigen inmiddels ook voor thuis een rogge genever van Van Zuidam hebben aangeschaft.

Meer informatie:

  • Jenever is een beschermd product. Een drank mag alleen jenever heten als het is geproduceerd in Nederland, België, Noord- Frankrijk of bepaalde delen van Duitsland.
  • Daarnaast bepaalt wetgeving waar een product aan moet voldoen om jenever te mogen worden genoemd.
  • Genever met een G is de oud-hollandse spelling van jenever, die sinds kort weer vaker wordt gebruikt.
  • Gin is niet hetzelfde als Genever. Het verschil is echter subtiel. Zie de EEG-verordering over de definitie, de aanduiding, de presentatie en de etikettering van gedistilleerde dranken (pdf)
  • Zie ook ‘Schelvispekel, niet van Bassie en Adriaan‘ of ‘zuiver drinken
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 maart 2016 door in de categorie 2016, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

3 thoughts on “Rogge genever van Zuidam – een smaaksensatie

  1. 1

    Wat is de beste drink temperatuur?

    • 2

      De meeste ‘deskundigen’ adviseren dat je genever koud behoort te drinken, 5-8 graden. Persoonlijk vind ik warmer bij deze rogge genever het lekkerst. De ingrediënten komen dan veel meer vrij. Je drinkt dan geen koud glas alcohol. Maar een glaasje gedistilleerd waarbij je de zoethout, karamel, anijs en dergelijke kunt onderscheiden. En waarmee elke slok een belevenis is.

      Wat warmer dan 5-8 graden is natuurlijk een vaag antwoord. Bij mij en mijn drinkebroers staat deze rogge genever in een drankkast in de woonkamer. Ik zou dus kunnen zeggen kamertemperatuur, maar die is bij iedereen ook verschillend. Dus heb ik het gemeten. Dat was nog verrassend. Want terwijl het in de woonkamer 20 graden is bleek de temperatuur van de genever na inschenken 15 graden.

      Mijn antwoord is dus 15 graden. Maar smaken verschillen. Wellicht dat jij een iets lagere of hogere temperatuur uiteindelijk lekkerder vindt. Maar wat mij betreft dus niet te koud.
      Zie overigens ook het bericht ‘de smaak van rogge genever’

  2. herman van maarsseveen
    3

    Mooie omschrijving van een oer hollands product.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *